Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale este deschis să asculte transportatorii, însă nu-i este clar motivul protestelor. Precizările au fost făcute pentru NewsMaker de reprezentanții Ministerului. Cei din urmă au mai spus că declarația transportatorilor că ar putea să nu iasă pe rute în semn de protest „este o amenințare, în primul rând pentru cetățeni”.
Contactată de NewsMaker, consiliera ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) Alina Pisică a spus că instituția este deschisă să asculte „propunerile concrete” ale transportatorilor.
„Noi suntem deschiși să-i ascultăm așa cum am făcut până acum, însă din partea unor transportatori am primit doar critici nefondate, fără propuneri concrete la proiect. Deci nouă de fapt încă nu ne este clar motivul protestelor. Ministerul are ca obiectiv să ofere oamenilor servicii de transport modern și asta vom face, de aia îi invităm și pe transportatori să salute această inițiativă sau, dacă nu sunt de-acord – să vină cu propuneri concrete”, a comunicat reprezentanta MIDR.
„Referitor la amenințarea unor transportatori că cică nu vor mai efectua rute, este o amenințare în primul rând pentru cetățenii Republicii Moldova care au nevoie să circule”, a adăugat Alina Pisică.
Pe 23 noiembrie, reprezentanții Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) au protestat în Piața Marii Adunări Naționale. Ei au declarat că noi proteste în centrul capitalei, în perioada următoare, nu vor fi. Cel mai probabil, în semn de protest, transportatorii nu vor ieși pe rute. Precizările au fost făcute de președintele Consiliului APOTA Oleg Alexa.
***
Ultima dată reprezentanții APOTA au protestat pe 9 noiembrie. Ei au menționat că din proiectul de hotărâre în ceea ce ține de ajustarea legislației în domeniul transportului rutier, aprobat pe 8 noiembrie de Guvern, „au fost excluse și au fost incluse alte prevederi, care contravin legislației europene”. Ei au cerut ca Guvernul „să-și retragă de urgență acest proiect, să-l retrimită și să oblige Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale să se alinieze la principiile legislației europene”.
De cealaltă parte, ministrul Andrei Spînu a numit „minciuni și acuzații” declarațiile protestatarilor, adăugând că „aceste modificări vor asigura oamenii cu transport mai calitativ, mai modern”.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!