Guvernarea face un pas înapoi? Protestul transportatorilor, pus pe pauză, după propunerea lui Igor Grosu
Full Article 3 minutes read

Guvernarea face un pas înapoi? Protestul transportatorilor, pus pe pauză, după propunerea lui Igor Grosu

Transportatorii pun pe pauză protestul de trei zile, anunță președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), Oleg Alexa. Se întâmplă după ce președintele Parlamentului, Igor Grosu, le-a cerut transportatorilor-protestatari să prezinte propunerile lor de modificare a Codului transporturilor rutier. Într-o reacție pe rețelele de socializare, președintele Comisiei parlamentare economie, buget, finanțe, Radu Marian, a reconfirmat „suportul deplin” al Legislativului pentru reformele din domeniul transportului rutier adoptate anul trecut. 

„Transportatorii au așteptat un mesaj mai clar și mai ferm, cel puțin că principiile din legislația europeană vor fi implementate necondiționat. (…) Conform opiniei majorității transportatorilor, săptămâna viitoare vom prezenta proiectul de modificare a Codului transporturilor rutiere. Ne exprimăm speranța că intenția conducerii Parlamentului este una serioasă și vom fi auziți. Pentru a demonstra că am fost și suntem deschiși pentru un dialog constructiv și urmărim doar scopul de a obține modificări legislative în spiritul legislației domeniului transporturilor din Uniunea Europeană, anunțăm că mâine vom ieși la muncă și vom efectua rutele regulate”, anunță Oleg Alexa.

APOTA susține că protestul „putea fi ușor de evitat”, dacă o discuție „reală” privind legislația în domeniul transporturilor începea mai devreme.  Asociația afirmăm, totodată, că cerința privind adaptarea legislației din domeniul transporturilor la cea europeană și excluderea din legislația națională a tuturor prevederilor „antieuropene a celor care promovează scheme și interese de grup” rămâne valabilă și fermă.

„Ne exprimăm speranța că cel puțin la acest subiect nu vom fi nevoiți, în curând, să reînnoim protestele”, a avertizat APOTA.

Într-o reacție pe rețelele de socializare, deputatul PAS Radu Marian a declarat că a discutat problemele transportatorilor cu speakerul Igor Grosu, astăzi, 28 februarie.

„Împreună reconfirmăm suportul deplin pentru reformele din domeniul transportului rutier adoptate anul trecut. Măsurile adoptate  vor face transportul public mai accesibil și mai sigur pentru cetățeni”, a scris Radu Marian.

***

Amintim că transportatorii au anunțat trei zile de proteste – pe 27, 28 și 29 februarie. Potrivit lui Alexa, decizia privind suspendarea activității rutierelor vine în contextul refuzului Guvernului de a modifica Codul transporturilor rutiere după propunerile APOTA. În reacție, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat, anterior, că ANTA va interveni „dur” ca să aplice legea pentru toți cei care nu vor ieși pe rute. Potrivit lui Spînu, „este inacceptabil” ca transportatorii să nu activeze atâta timp cât este o autorizație. Detalii – AICI.

Pe 26 februarie, în ajunul protestului, ANTA a avertizat transportatorii că nerespectarea  prevederilor Codului transporturilor rutiere al Republicii Moldova poate atrage după sine amenzi de până la circa 23 de mii de lei. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: