De la 1 aprilie, Rusia a preluat președinția Consiliului de Securitate al ONU. Anunțul a indignat Ucraina. Vladimir Zelenski a declarat că acest lucru vorbește despre falimentul Consiliului ca instituție internațională.
Într-o adresare, Zelenski a vorbit despre necesitatea reformării instituțiilor globale, inclusiv a Consiliului de Securitate. „Teroriștii ar trebui să fie responsabili pentru teroare, nu să prezideze undeva”, a comunicat Zelenski, comunică Radio Svoboda.
Ministrul ucrainean de externe Dmitri Kuleba a numit președinția Rusiei la Consiliul de Securitate „o palmă pentru comunitatea internațională”.
Șeful diplomației europene Josep Borrell a scris pe Twitter, pe 1 aprilie, că preluarea președinției Consiliului de Securitate de către Rusia „se potrivește foarte bine cu data”. „În ciuda faptului că Rusia este membru permanent al Consiliului de Securitate, ea încalcă în mod constant esența Cartei ONU”, a adăugat oficialul.
Borell a evidențiat că Uniunea Europeană se va opune oricărui abuz de putere din partea Rusiei.
Statutul țării care prezidează Consiliul de Securitate al ONU este în mare parte formal, menționează sursa. 15 state membre-permanente a Consiliului de Securitate prezidează pe rând, câte o țară în fiecare lună. Ultima dată când Rusia a preluat președinția a fost în februarie 2022, când a invadat Ucraina.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!