Rusia anunță oficial: Problemele legate de aprovizionarea Europei cu gaze vor dura până la ridicarea sancțiunilor
Full Article 3 minutes read

Rusia anunță oficial: Problemele legate de aprovizionarea Europei cu gaze vor dura până la ridicarea sancțiunilor

Rusia anunță oficial reluarea livrărilor de gaze naturale către Uniunea Europeană prin conducta Nord Stream este pusă sub semnul întrebării, până la ridicarea sancțiunilor occidentale. Declarații în acest sens au fost făcute de purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, potrivit Interfax. Între timp, prețul gazelor naturale a crescut în Europa cu peste 30 la sută, după ce Gazprom a decis să suspende „pe termen nedefinit” livrările prin conducta Nord Stream 1.

Secretarul de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov declară că problemele legate de aprovizionarea cu gaze prin conducta Nord Stream vor persista până la ridicarea sancțiunilor occidentale, impuse urmare a războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

„Problemele în pompare au apărut din cauza sancțiunilor impuse țării noastre și împotriva unui număr de companii de către statele occidentale, inclusiv Germania și Marea Britanie. Nu există alte motive care să ducă la probleme cu pomparea”, a spus el reporterilor.

Peskov a admis că problema pompării gazelor prin conducta Nord Stream depinde complet de sancțiuni și că livrările vor fi reluate dacă acestea vor fi ridicate sau relaxate.

„Desigur. Este vorba despre sancțiunile care împiedică întreținerea unităților, care împiedică mutarea acestora fără garanții legale corespunzătoare, care împiedică acordarea acestor garanții legale și așa mai departe. Tocmai aceste sancțiuni pe care le-au introdus statele occidentale au a adus situația la ceea ce vedem acum”, a mai spus reprezentantul Kremlinului.

Între timp, prețul gazului în Europa a crescut cu 30% din cauza situației legate de conducta Nord Stream 1. Potrivit Interfax, tariful spot al gazelor a crescut la aproape 2.900 mii dolari pentru o mie de metri cubi de gaze rusești.

Amintim că Rusia a suspendat pe „un termen nedeterminat” livrările de gaze rusești către Europa prin conducta Nord Stream 1, după ce Gazprom a spus că a descoperit „scurgeri de ulei” în turbină în cursul lucrărilor de mentenanță.  Potrivit concernului rus, ca să le repare, sunt necesare piese din Germania, pe care le-a solicitat – cere care, însă, susține Rusia, nu poate fi onorată, din cauza sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană pentru ofensiva sa în Ucraina.

Nord Stream 1 este principala rută pentru aprovizionarea cu gaze din Rusia către Europa și funcționa la capacitate redusă încă de la jumătatea lunii iunie. De la sfârșitul lunii iulie funcționa la doar 20 la sută din capacitate. Moscova a subliniat că scăderea livrărilor se datorează exclusiv sancțiunilor, care ar fi cauzat probleme cu întreținerea și repararea turbinelor, fabricate de compania germană Siemens.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: