Rusia – obligată de CtEDO să achite despăgubiri pentru doi bărbați din regiunea transnistreană

Curtea Europeană a Drepturile Omului (CtEDO) a obligat Rusia să achite despăgubiri pentru doi bărbați din regiunea transnistreană. Unul a invocat violarea drepturilor sale – dreptul de a nu fi supus torturii, dreptul la libertate, inclusiv dreptul de a sesiza Curtea. CtEDO a recunoscut violarea și a dispus ca Rusia să-i plătească 26 000 euro drept prejudiciu moral și 4 000 euro, drept costuri și cheltuieli legate de reprezentare și asistență juridică. Al doilea bărbat s-a plâns de violarea dreptului la libertate, inclusiv la o justiție echitabilă. Rusia a fost obligată să achite reclamantului 6 500 euro, în calitate de prejudiciu moral. Precizările au fost făcute de reprezentanții Asociației Promo-LEX, pe 21 februarie. 

Potrivit sursei, în fața CtEDO, primul reclamant – Lipovcenko – a invocat violarea drepturilor sale prevăzute de Articolul 3 (dreptul de a nu fi supus torturii), 5 § 1 (dreptul la libertate), 6 § 1 (dreptul la o justiție echitabilă), 13 (dreptul la un remediu efectiv) și 34 din Convenție (dreptul de a sesiza Curtea).

Curtea a recunoscut violarea prevederilor sus nominalizate și dispus ca Guvernul Federației Rusă să plătească reclamantului suma de 26.000 Euro, în calitate de prejudiciu moral și suma de 4.000 Euro, în calitate de costuri și cheltuieli legate de reprezentare și asistență juridică furnizate de avocații Asociației Promo-LEX în procedura din fața Curții”, a relatat sursa.

Plângerile celui de-al doilea reclamant – Oleg Halabudenco – au fost legate de interferența cu activitățile sale profesionale, confiscarea proprietății și restricțiile impuse asupra libertății sale de circulație, precum și de lipsa unui remediu efectiv pentru aceste încălcări. În fața Curții, reclamantul a invocat violarea drepturilor sale prevăzute de: Articolul 5 (dreptul la libertate), Articolul 6 (dreptul la o justiție echitabilă), Articolul 8 (dreptul la viața privată), Articolul 1 Protocolul 1 (dreptul la proprietate), Articolul 2 of Protocol No. 4 (dreptul la libertatea de circulație), Articolul 13 (dreptul la un remediu efectiv).

Curtea a recunoscut violarea acestor drepturi și dispus ca Guvernul Federației Rusă să plătească reclamantului suma de 6.500 Euro, în calitate de prejudiciu moral”, a menționat sursa.

Potrivit sursei, Curtea a subliniat că Federația Rusă, prin exercitarea constantă a controlului efectiv asupra regiunii transnistrene prin sprijinul politic, economic și militar oferit autorităților separatiste, își asumă responsabilitatea pentru abuzurile grave ale drepturilor omului comise în regiune.

Potrivit avocatei Promo-LEX implicată în acest caz, Nicoleta Hriplivîi, „această victorie ne dă o speranță, fiind încă un pas în demersul nostru de a trage la răspundere Federația Rusă pentru gravele abuzuri comise în regiunea transnistreană prin intermediul regimului de la Tiraspol”.

Sursa a menționat că aceasta este prima hotărâre a CtEDO referitor la încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană după începutul războiului din Ucraina.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

foto simbol. sursa: evz.ro

Sute de elevi s-au ales cu note mai mari, după ce au depus contestații: rezultatele finale la examenele de gimnaziu, sesiunea de bază

Pe 2 iulie, în instituțiile de învățământ au fost afișate rezultatele finale ale examenelor de absolvire a gimnaziului, sesiunea de bază, după examinarea contestațiilor. Cele mai multe contestații au fost depuse la disciplina „Istoria românilor și universală” și la „Limba și literatura română”. În total, peste 2.000 de note au fost majorate. Informațiile au fost comunicate de Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova.

Potrivit ministerului, la examene au participat circa 30.000 de elevi. 

După anunțarea rezultatelor preliminare au fost depuse 9.796 de contestații din numărul total de 93.532 de note acordate în sesiunea de bază, ceea ce reprezintă 10,47%. Cele mai multe contestații au fost depuse la proba de examen istoria românilor și universală – 3.548, la limba și literatura română au fost depuse 3.015 contestații, la matematică – 2.422 de contestații, la limba și literatura română, alolingvi – 414, iar la limba și literatura rusă – 397 de contestații. 

În rezultatul examinării contestațiilor, au fost majorate 2.064 de note, ceea ce constituie 21,06% din numărul notelor contestate.

În rezultatul examinării contestațiilor, rata de promovare la disciplina istoria românilor și universală a crescut cu 0,30 de puncte procentuale și constituie 95,30%. La disciplinele matematică și la limba și literatura română, rata de promovare a crescut cu câte 0,20 de puncte procentuale și constituie 78%, și respectiv, 96%. La disciplina limba și literatura rusă, rata de promovare a crescut cu 0,16 puncte procentuale și reprezintă 96,66%, iar la limba și literatura română, alolingvi rata respectivă a crescut cu 0,43 de puncte procentuale, constituind 83,13%.  

Nota medie la disciplina limba și literatura română, în urma examinării contestațiilor, constituie 6,52, fiind în creștere cu 0,3. La disciplinele istoria românilor și universală, limba și literatura rusă, limba și literatura română, alolingvi, nota medie a crescut cu câte 0,2 unități și constituie 6,53, 6,41, și respectiv, 5,92.  La disciplina matematică, nota media, a înregistrat o creștere cu doar 0,1 unități și constituie 6,08.

Potrivit ministerului, în perioada 8-11 iulie va fi organizată sesiunea suplimentară a examenelor de absolvire a gimnaziului. Rezultatele preliminare după desfășurarea sesiunii suplimentare vor fi afișate în instituțiile de învățământ pe 21 iulie, iar rezultatele finale – după examinarea contestațiilor, vor fi anunțate pe 28 iulie.

***

Amintim că, anul acesta, pentru prima dată, toate examenele au fost monitorizate în fiecare școală din țară, cu sprijinul a peste 1.000 de observatori. Chiar și așa, 114 candidați au fost eliminați pentru tentativă de fraudă.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: