Rusia oprește principala conductă de gaz către Europa. Temporar deocamdată, dar UE se teme că va fi pentru totdeauna
Full Article 2 minutes read

Rusia oprește principala conductă de gaz către Europa. Temporar deocamdată, dar UE se teme că va fi pentru totdeauna

Rusia reduce aprovizionarea cu gaz către Europa la un minim istoric. Luni seară, Gazprom blochează ruta principală – conducta Nord Stream către Germania de-a lungul fundului Mării Baltice – temporar, deocamdată, dar Europa se teme că pentru totdeauna și se pregătește pentru ce e mai rău, scrie BBC.

Potrivit sursei citate, Germania raționalizează deja apa caldă și stinge luminile, iar Europa în ansamblu va anunța măsuri de urgență – acum în comun, și nu la nivelul țărilor individuale. Planul va fi lansat în această săptămână.

„Situația este foarte gravă, iar criza se poate intensifica și mai mult. Este posibil ca Rusia să continue să reducă rezervele de gaze”, a recunoscut comisarul european Kadri Simson cu puțin timp înainte de prevenirea Nord Stream.

În urmă cu trei ani, Gazprom a furnizat Europei până la 500 de milioane de metri cubi pe zi. În luna mai a acestui an – doar 250 de milioane pe zi. La începutul lunii iulie – 140 de milioane. În următoarele10 zile, Europei i se promit doar 75 de milioane de euro.

„Trebuie să ne pregătim pentru noi întreruperi ale furnizării de gaze și chiar pentru o oprire completă de către Rusia”, a avertizat Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, săptămâna trecută la Parlamentul European.

Fără un plan de urgență comun, UE-27 nu va putea să-și protejeze cei 450 de milioane de cetățeni și a doua economie a lumii de o criză masivă. Prin urmare, Comisia Europeană va prezenta autorităților, până la sfârșitul acestei săptămâni, un plan de urgență pentru a face față crizei energetice, a spus von der Leyen.

Detaliile planului nu sunt încă cunoscute, dar două idei principale sunt deja clare. Între acestea, solidaritatea în repartizarea rezervelor existente și a aprovizionărilor curente, pentru ca toți să fie egali în fața crizei. Totodată, este analizată o posibilă reducere solidară a cererii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: