Moldpres

Rusia: Ucraina a încercat să atace infrastructura TurkStream pentru a împiedica livrările de gaz rusesc în Europa

Ministerul Apărării al Federației Ruse a anunțat, într-un comunicat din 13 ianuarie, că drone ucrainene ar fi încercat să atace infrastructura stației de comprimare „Russkaya” din ținutul Krasnodar. Potrivit instituției, scopul atacului a fost oprirea livrărilor de gaz către țările europene, întrucât această stație asigură furnizarea gazului prin conducta TurkStream.

Potrivit ministerului rus al Apărării, atacul cu drone a avut loc în data de 11 ianuarie. Instituția menționează că toate aparatele de zbor ar fi fost doborâte. În urma căderii fragmentelor de dronă, clădirea și echipamentele stației de măsurare a gazului au suferit „pagube minore”. Echipamentele au fost reparate deja, iar victime în rândul personalului nu există.

Ministerul rus al Apărări susține că scopul atacului a fost întreruperea livrărilor de gaz către țările europene. „Stația de comprimare asigură alimentarea conductei TurkStream în regim normal. Nu au existat întreruperi în funcționare”, se arată în comunicat.

Ucraina nu a comentat deocamdată declarațiile ministerului Apărării al Rusiei.

Precizăm că, în noaptea de 10 spre 11 ianuarie, ținutul Krasnodar a fost într-adevăr atacat cu drone, potrivit informațiilor localnicilor, dar și presei ruse și ucrainene. În nota sa informativă din dimineața zile de 11 ianuarie, ministerul rus al Apărării a raportat despre doborârea a 16 drone ucrainene deasupra ținutului Krasnodar. Instituția nu a menționat nimic despre victime, distrugeri sau posibile ținte ale atacului la acel moment.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

Ex-șeful Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică s-a alăturat Blocului Împreună

Ex-directorul Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) Alexandru Corețchi a aderat la Blocul Împreună. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă din 28 iulie.

Am venit în fața dvs să anunțăm aderarea la echipa Blocului Împreună a domnului Alexandru Corețchi, ex-director STISC. (…) Dumnealui, pentru Blocul Împreună și pentru Republica Moldova, reprezintă o valoare – o valoare profesională, o valoare care poate fi transpusă și transliterată prin întărirea securității cibernetice și naționale.  Ne bucurăm că dumnealui a adoptat această decizie de a susține și de a deveni parte din echipa Blocului Împreună”, a declarat Ștefan Gligor, lider al Blocului Împreună.

La rândul său, Alexandru Corețchi a spus că va continua să activeze cu profesionalism și că „nu va ceda în fața provocărilor”.

Acesta a vorbit și despre dezideratul de integrare europeană a Republicii Moldova.

Mesajul este că avem restanțe ca și societate, ca și adepți ai viziunii integrării europene. Chiar cu dovada forte că am reușit prin referendum să ne determinăm calea noastră univoc. Nu există cale de întoarcere! Bravo, Moldova, am reușit! Acum este vorba despre integrarea cu cele 27 de națiuni. Și aici provocarea mare este cum o vom face. Aici este nevoie de forță, care să ne permită să schimbăm defectele adânc ascunse și cu succes manipulate de mai multe forțe politice și de dreapta, și de stânga.  Și nu știu de ce nimeni nu are mândria și demnitatea să se apuce să facă revizuirea modelului de organizare a statului, să aibă curajul să umble la legi care implementează și fac posibile opțiuni de corupție, opțiuni de trafic de influență, opțiuni de nedreptate. Deci, aceste valori este necesar de a le îmbrățișa cu toată lumea, de a avea echipe tehnice care să închidă aceste defecte și să pună la dispoziție societății un model de operare a țării care să fie compatibil sută la sută cu modul în care trăiește Uniunea Europeană”, a menționat el.

Potrivit ZdG, Alexandru Corețchi este fost antreprenor IT. El a preluat conducerea Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică în 2023. A demisionat din funcție la sfârșitul lunii iunie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: