Rusia va încerca să se implice în scrutinul din Moldova? Oficial american: „SUA sunt angajate să sprijine integritatea alegerilor”
Full Article 4 minutes read

Rusia va încerca să se implice în scrutinul din Moldova? Oficial american: „SUA sunt angajate să sprijine integritatea alegerilor”

SUA constată că, în ultimele luni, în Republica Moldova au existat tentative externe de influențare a alegerilor prezidențiale, prognozate pentru toamna acestuia an. Declarația a fost făcută, pe 19 iunie, de către ambasadorul Michael Carpenter, Director pentru Europa la Consiliul Național de Securitate al SUA. Oficialul american a menționat că „este foarte important” ca scrutinul să fie liber și corect, fără influențe externe. Asta cu toate că, potrivit lui, anterior Rusia s-a implicat în alegerile din mai multe state, inclusiv Republica Moldova.

„Moldova se confruntă cu o serie de provocări în aceste alegeri. Statele Unite sunt angajate să sprijine integritatea alegerilor din Moldova. Pare evident că în ultimele câteva luni au existat numeroase acțiuni externe pentru a influența alegerile, inclusiv dovezi ale unor diverse operațiuni, cum ar fi operațiuni informaționale, posibil operațiuni cibernetice și alte eforturi pentru a influența percepțiile online înainte de aceste alegeri”, a menționat Carpenter în cadrul unei conferințe de presă.

Oficialul american susține că, în trecut, Rusia a intervenit în procesele electorale din Republica Moldova, dar și din alte țări. Acesta consideră că scrutinul din octombrie este important pentru ca Moldova să își continue parcursul european.

„Nu aș exclude alte forme de manipulare, precum încercări de operațiuni cu bani murdari. Suntem clari – vom susține Moldova și vom sprijini integritatea alegerilor, ceea ce este foarte important pentru ca Moldova să își continue traiectoria europeană. După cum știți, Moldova este candidată pentru aderarea la UE și am sprijinit-o cu o gamă de asistențe umanitare, economice și de altă natură. Considerăm că este foarte important ca aceste alegeri să fie libere și corecte, desfășurate fără influențe externe. Desigur, Rusia și alte țări au un istoric de interferență în alegeri, atât în Moldova, cât și în alte țări de la periferia Rusiei. Noi vom urmări situația și vom ajuta la sporirea rezilienței Republicii Moldova”, a conchis ambasadorul Michael Carpenter.

Amintim că, anterior, directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) Alexandru Musteața a anunțat că a intrat în posesia mai multor date care indică că Federația Rusă ar dori să compromită aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, prin implicarea în procesele electorale din 2024 și 2025. În aceste acțiuni, Rusia ar urma să implice trei categorii de actori: actorii politici deschis declarați pro-Federația Rusă, actori politici declarați pro-stataliști și actori politici conectați la grupurile criminal organizate. Potrivit oficialului, se planifică generarea mai multor crize inclusiv în regiunea din UTAG sau stânga Nistrului, amplificarea tendințelor radicale de natură separatistă în zona de sud a Republicii Moldova – cel mai important actor pe care mizează Federația Rusă fiind gruparea lui Ilan Șor, dar și organizarea protestelor la Chișinău.

 ***

Ambasadorul Michael Carpenter este director pentru Europa în cadrul Consiliului Național de Securitate al SUA. Înainte de a prelua funcția actuală, a fost Reprezentantul Permanent al Statelor Unite ale Americii la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa. Anterior. Carpenter a fost director general al Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement de la Universitatea din Pennsylvania.

În perioada 2015-17, Dr. Carpenter a lucrat la Pentagon în calitate de adjunct al secretarului adjunct al apărării pentru Rusia, Ucraina, Eurasia și controlul armelor convenționale. Anterior, a lucrat la Casa Albă în calitate de consilier pentru politică externă al vicepreședintelui de atunci Biden și ca director pentru Rusia la Consiliul Național de Securitate. Înainte de a activa la Casa Albă, Carpenter a fost diplomat de carieră în cadrul Departamentului de Stat, unde a ocupat, printre altele, funcțiile de director adjunct al Biroului pentru afaceri rusești, asistent special al subsecretarului pentru afaceri politice, ofițer politico-militar și consilier pentru afaceri caucaziene și conflicte regionale. A lucrat peste hotare în ambasadele SUA din Polonia, Slovenia și Barbados.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: