„Rușine!”: Comuniștii și socialiștii au protestat la Guvern față de prețurile mari. Reacția Executivului
Full Article 3 minutes read

„Rușine!”: Comuniștii și socialiștii au protestat la Guvern față de prețurile mari. Reacția Executivului

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a organizat un nou protest astăzi, 14 februarie, în fața clădirii Guvernului. Simpatizanții celor două formațiuni politice și deputații BCS au manifestat împotriva creșterii prețurilor și a privatizărilor pe care le califică ca fiind ilegale. În timp ce politicienii spun că guvernarea ar cheltui mai mulți bani pe armament decât pe pensionari, Guvernul cheamă societatea civilă și formațiunile politice să „contribuie cu soluții concrete în beneficiul oamenilor”.

„Jos Guvernul!”, „Jos Maia Sandu!”, „Rușine!”, „Demisie”, „PAS – partidul sărăciei!” sau „Opriți creșterea prețurilor!” – au scandat protestatarii astăzi în fața Guvernului, potrivit unui comunicat emis de PSRM.

„Din cauza ignoranței și nedorinței guvernării PAS de a rezolva problemele oamenilor, am ajuns să-i vedem pe agricultori cum blochează traseele, vedem cum întreprinderile mari precum Calea Ferată din Moldova, Macon și altele, intenționat se falimentează. Este o acțiune criminală în raport cu Republica Moldova, o acțiune care distruge viitorul acestei țări. Unica șansă de a supraviețui este demisia PAS”, a menționat deputatul BCS, Grigore Novac, potrivit sursei citate.

Deputatul socialist Adrian Albu  s-a plâns, la rândul său, pe felul în care guvernarea ar cheltui banii publici. Politicianul susține că Guvernul „are bani pentru armament și nu are bani pentru pensionari”.

„Ei (nr. red: Guvernul) cumpără radare exorbitant de scumpe, dar ineficiente, având intenția să mai procure asemenea tehnică în sumă de 1 mld. de euro, bani care vor fi luați din credite, pe care copiii și nepoții noștri vor trebuie să-i întoarcă. (…) Avem un guvern care nu știe să lucreze, care ne bagă în datorii”, a spus Albu.

Și deputatul socialist Bogdan Țîrdea a criticat Guvernul pentru intenția de a indexa pensiile, din 1 aprilie, cu doar 4.2%, deși la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut au anunțat că vor fi indexate cu 6 la sută.

„Este o rușine să indexezi pensiile sub nivelul inflației și în același timp să oferi salarii de zeci de mii de lei miniștrilor, procurorilor, judecătorilor, conducătorilor ANRE, să cheltui milioane pentru organizarea summit-urilor la Bulboaca, mitingurilor în PMAN, la Președinție, să procuri radare de 14 mln, euro, iar pentru bătrânii care au construit această țară – să nu ai bani. Bani sunt – nu este cinste, onoare și compasiune față de propriii cetățeni”, a spus Țîrdea.

Consilierul prim-ministrului, Daniel Vodă, a declarat că Guvernul nu comentează revendicările manifestanților, or, potrivit lui, oricine are dreptul să protesteze, în condițiile legii și respectând drepturile altor cetățeni.

„Guvernul, la rândul său, continuă misiunea de a contribui la îmbunătățirea condițiilor de viață prin programele și acțiunile realizate. Nu ne dorim politizarea subiectelor atunci când ne gândim la interesele cetățenilor și invităm toți actorii în societate să contribuie cu soluții concrete în beneficiul oamenilor”, a precizat pentru presă purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.

De menționat că pensiile din Republica Moldova vor fi indexate cu 4,2%, începând cu 1 aprilie 2024, și nu cu 6% – așa cum au anunțat autoritățile la începutul lunii decembrie 2023. Declarația a fost făcută de ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu. Precizăm că, în acest an, în Republica Moldova, 530.643 de pensionari primesc pensia pentru limita de vârstă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: