captură foto

Ruslan Popov, aflat în arest la domiciliu, a fost suspendat din funcția de procuror

Ruslan Popov, fostul adjunct al procurorului general Alexandr Stoianoglo, care este vizat într-un dosar penal pentru îmbogățire ilicită, a fost suspendat din funcția de procuror. Decizia a fost luată de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), pe 28 decembrie.

CSP a examinat demersul procurorului general interimar Dumitru Robu cu privire la suspendarea lui Ruslan Popov din funcția de procuroror, care a fost depus în luna noiembrie 2021. Subiectul a fost înlăturat de mai multe ori din ordinea de zi a Consiliului. Pe 28 decembrie, solicitarea a fost aprobată. Decizia, însă, poate fi contestată.

Ruslan Popov a fost suspendat din funcție încă pe 6 octombrie, după ce a fost inițiat un dosar penal pe numele procurorului general Alexandr Stoianoglo. Potrivit legii, odată cu suspendarea din funcție a procurorului general, aceeași măsură li se aplică și adjuncților săi.

Amintim că Ruslan Popov se află în prezent în arest la domiciliu. El a fost reținut pe 9 octombrie, pe un termen de 72 de ore, fiind cercetat penal pentru îmbogățirea ilicită. Într-o investigație jurnalistică se arăta că Popov a indicat în declarația de avere că locuințasa ar costa doar 111,8 mii de lei, deși, în realitate, prețul ar fi de cel puțin 2 mln lei. În altă investigație se arată că tatăl lui Ruslan Popov deține terenuri cu suprafața totală de 100 ha. Asta cu toate că localnicii au declarat că, în 2014, însuși Ruslan Popov a cumpărat terenurile respective. În 2018, în gospodăria părinților procurorului, care sunt pensionari, a început construcția unei camere frigorifice cu suprafața de 2000 m2.

Pe de altă parte, avocații Igor Hlopețchi și Oleg Spînu au susținut, pe 10 octombrie, o conferință de presă în cadrul căreia au declarat că acțiunile procesuale care au avut loc în contextul reținerii lui Popov ar fi „lipsite de orice temei și probe”. Avocații au afirmat că „execuția conducerii Procuraturii Generale care nu a acceptat subordonarea politică, continuă” și au declarat că s-a recurs la reținere și arest în scopul intimidării clientului lor, „pentru a i se închide gura”, potrivit IPN.

În același timp, pe 8 octombrie, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Vasile Grădinaru a depus o sesizare la Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) pe numele procurorilor Ruslan Popov și Iurie Perevoznic, suspendați din funcția de adjuncți ai procurorului general. Grădinaru le-a reproșat lui Popov și Perevoznic că s-ar fi expus în mod public în interes personal și au dat apreciere juridică pe fiecare capăt de acuzare, care i se incriminează lui Stoianoglo.

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Comisia Europeană, precizări pentru NewsMaker privind interdicția lui Ceban în Schengen: „E responsabilitatea statelor membre”

Comisia Europeană a răspuns solicitării NewsMaker privind interdicția primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și spațiul Schengen. Comisia a subliniat că aplicarea acestor măsuri este „responsabilitatea” statelor membre Schengen, care pot restricționa intrarea persoanelor considerate „o amenințare la ordinea publică sau securitatea internă”.

Este important de menționat că înregistrarea interdicțiilor de călătorie în Sistemul de Informații Schengen (SIS) este responsabilitatea statelor membre Schengen.

În conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, statele membre pot restricționa intrarea persoanelor considerate o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Aceasta include și autoritatea de a introduce astfel de persoane în SIS, pentru a le împiedica accesul, dacă sunt evaluate ca prezentând un risc pentru ordinea publică sau securitatea națională.

O condiție esențială pentru intrarea în Spațiul Schengen este ca o persoană să nu fie înscrisă în SIS și să nu fie identificată ca o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Prin urmare, persoanele care îndeplinesc oricare dintre aceste criterii nu pot intra în Spațiul Schengen”, subliniază Comisia.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Ceban a declarat pe 10 iulie că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: