mec.gov.md

„S-a încercat să fiu aruncată la gunoi”. Atleta Zalina Marghieva s-a plâns pe conducerea federației naționale de atletism

Atleta Zalina Marghieva a criticat Federația de atletism din Republica Moldova. Se întâmplă la aproape o lună distanță după ce și fratele ei, Serghei Marghiev, s-a plâns pe activitatea federației. Atleta, ca și fratele ei, a spus că federația i-a lipsit de pregătire sportivă și că de vină ar fi fost lipsa banilor. „Doar că pentru alți sportivi bani se găseau”, a adăugat sportiva. Pe 15 august, atleta ar fi primit un mesaj de la secretarul general al federației. Ea l-a calificat drept „intimidare” și „încercări” de a-i „închide gura”. Mesajul conținea un link cu un material din 2013, când președintele federației de atletism făcea „prima declarație după descalificarea scandaloasă a Zalinei Margieva, care a fost prinsă dopată”. NewsMaker a solicitat o reacție de la reprezentanții federației de atletism. 

Marghieva a spus că „a venit timpul” să vorbească „despre cum sunt tratați acei puțini sportivi de performanță de către Federația de Atletism din Moldova” și s-a plâns de intimidări din partea șefiei federației.

S-a încercat să fiu aruncată la gunoi, așa cum au procedat cu toți sportivii de performanță din Atletism care pierdeau valoare pentru federație. Din 2021 treceam printr-o perioadă foarte complicată, atât psihologică, financiară cât și fizica. Și cei care, de fapt, trebuiau primii să-mi sară în ajutor, să mă întrebe ce se întâmplă și cu ce pot să mă ajute, de fapt au încercat să scape cât mai repede de mine. (…) Încă din Tokyo am aflat ca președintele federației se dă cu părerea despre cariera mea sportivă, că este cazul să pun punct. Vreau să menționez că nu au avut curaj niciodată să vorbească cu mine direct și să-mi spună ce părere au, așa numai pe la spate. Se discuta cât de rău particip, că nu am rezultate și că nu are rost să se cheltuie bani pentru pregătirea mea. Vorbeau atunci când le auzeau sportivii, pentru care eu și familia mea suntem un exemplu. Domnul secretar general și-a permis chiar să le spună sportivilor că eu nu am nici o șansă să mă calific la Paris. Da da, Domnul Negură”, a scris Marghieva pe o rețea de socializare.

Atleta s-a mai plâns că atât ea cât și fratele ei, Serghei Marghiev, ar fi fost lipsiți de pregătire sportivă „pe motiv că bani nu sunt”.

Doar că pentru alți sportivi bani se găseau, iar pentru mine și Sergiu nu erau. (…) Am avut o discuție cu președintele federației, care ne-a spus că nici eu și nici fratele Serghei nu-i suntem candidați. Tot au sperat ca o să ne dezamăgim și o să plecam supărați, cum au plecat alți atleți. Doar că decizia de a fi candidat sau nu, îmi aparține numai mie, și decizia de a pleca din sport tot o să fie luată de mine și nu de reprezentanții federației. Acesta a fost răspunsul meu și l-am anunțat pe președinte că o să venim cu demersuri oficiale. (…) După ce solicitam pregătirea meritată prin intermediul demersurilor oficiale am început să primim pregătirea corespunzătoare. Deci bani erau, doar că era nevoie de o presiune legală”, a adăugat sportiva.

Anterior, Zalinei Marghieva i s-ar fi spus că „bani nu sunt din motiv că ministerul nu și-a îndeplinit obligațiunile și nu a transferat banii promiși”.

Adevărul a ieșit la iveală, bani nu au primit pentru că nu au prezentat rapoartele la timp, fiind întrebați de ce nu au făcut-o.. „erau prea ocupați”… Și acum mă întreb, cât de des oare am fost manipulată și mințită eu și alți sportivi?”, a menționat atleta.

Marghieva a mai spus că pe 15 august curent a primit un mesaj de la secretarul general al federației.

Îmi expediază un link cu un reportaj din anul 2013. (…) Am decis să-l telefonez să văd care este motivul, la care mi-a răspuns citez: „să-mi aduc aminte și să nu uit” citat închis. Deci domnule Negura, eu nu uit și am memorie foarte bună. Noi toti ținem minte cum ne tratați fără respect și ne devalorizați performanțele. Sunt deschisă și nu regret de absolut nimic ce a fos în cariera mea sportivă. Eu și familia mea știm că sunt nevinovată și pur și simplu nu am avut posibilitate să ma apăr și am decis să accept pedeapsa de 2 ani de descalificare. (…) Încercările voastre și a persoanei care v-a sugerat să-mi transmiteți acest mesaj, ca să mă speriați sau să-mi închideți gura, nu o să meargă. Eu nu am stat în cabinet la călduț câte 2-3 ore, eu munceam zilnic în frig, în ploaie. Aruncam bolnavă, traumată, cu dureri permanente. Am scris istorie pentru atletismul din Moldova”, a spus atleta.

În același timp, Zalina Marghieva s-a adresat sportivilor din cadrul federației.

Ieșiți cu istoriile voastre. Este timpul să vorbim despre cum am fost și suntem tratați”, a conchis sportiva.

NewsMaker a solicitat un comentariu de la reprezentanții federației de atletism, urmare a declarațiilor făcute de Zalina Marghieva. 

Actualizare: În reacție, Federația de atletism a spus că este deschisă „pentru o comunicare constructivă, argumentată și în beneficiul atletismului moldovenesc” iar „comentariile lansate pe rețele de socializare de sportivii Marghiev, cu regret, nu urmăresc asemenea scopuri”.

Federația a mai declarat că a primit în acest timp „reacții de susținere, în mod special din partea comunității atletice”: „Se remarcă nedumerirea vis-a-vis de momentul nepotrivit ales pentru alegațiile răspândite: cu două zile înainte de plecarea spre Paris, apoi în primele zile de concurs, când orice sportiv care se consideră profesionist este cu gândul la competiția olimpică, dar nu la lansarea unor comentarii cu efect dubios”.

Instituția a adăugat că în septembrie biroul federației se va întruni în ședință în timpul căreia se va efectua o analiză „a procesului de pregătire, precum și a rezultatelor obținute de către atleții moldoveni la Jocurile Olimpice de la Paris”.

„Se vor analiza planurile individuale de pregătire ale fiecărui sportiv în parte pe tot parcursul ciclului olimpic, inclusiv finanțarea fiecărui cantonament și a deplasărilor la competiții, în corelare cu obiectivele stabilite de sportivi și antrenorii lor, precum și gradul de îndeplinire a acestor obiective”, a adăugat federația, menținând că instituția „s-a condus permanent în activitatea sa de prevederile Legii”.

***

În iulie curent, atletul Serghei Marghiev a spus că Federația de Atletism din Republica Moldova „cel mai puțin a contribuit benevol la pregătirea” sa și a altor sportivi către Jocurile Olimpice. Federația l-ar fi refuzat în pregătire atât pe el, cât și pe sora lui Zalina Marghieva. „Nu avem bani” – ar fi motivat federația. Potrivit lui Marghiev, „situația a început să se schimbe” doar după ce a început să expedieze demersuri oficiale către federație cu solicitarea de a primi răspunsuri în scris. „Am fost, ca niciodată, susținuți de aproape toate instituțiile guvernamentale și non-guvernamentale, numai nu de federația de profil”, a menționat el. Detalii AICI.

În reacție, Federația de Atletism a declarat că va face „în timp util” o analiză care va conține detalii despre rolul pe care l-a jucat în procesul de pregătire a atleților. Totuși, federația nu a comentat acuzațiile sportivului, menționând doar că-i respectă dreptul la opinie. Detalii AICI.

***

Zalina Marghieva este o atletă specializată în proba de aruncare a ciocanului. Ea a reprezentat țara la Jocurile Olimpice de la Paris, însă nu a reușit să înregistreze un rezultat suficient pentru calificarea în finală. Detalii AICI.

În vârstă de 36 de ani, Marghieva are în palmares: titlul de campioană europeană U23 în 2009, locul 5 la Europene în 2010 și 2016, este câștigătoare a Universiadei Mondiale în 2011, a obținut bronz la Universiada Mondială în 2013, locul 5 la Jocurile Olimpice din 2016, locul 4 la Mondialul din 2019, este triplă campioană la Cupa Europei de iarnă la aruncări, multiplă campioană balcanică.

Zalina Marghieva s-a născut în orașul rusesc Vladikavkaz.

În prezent, atât Zalina Marghieva cât și fratele ei Serghei Marghiev sunt angajați ai Poliției de Frontieră a Republicii Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Presa din Grecia: împreună cu Plahotniuc și Țuțu, a fost reținută și o femeie originară din Republica Moldova

Presa din Grecia scrie că fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, și fostul deputat și sportiv Constantin Țuțu au fost reținuți împreună cu Elizaveta Kuznețova, deținătoarea titlului Miss Moldova 2019. Cei trei au fost opriți de autoritățile elene pe aeroportul „Eleftherios Venizelos” din Atena, în timp ce se pregăteau să părăsească țara cu destinația Dubai. Potrivit surselor citate de mass-media elenă, Plahotniuc locuia de mai mult timp într-o vilă luxoasă în sudul Atenei.

În momentul arestului, controversatul oligarh era însoțit de Kuznețova, precum și de Țuțu, pe numele căruia există, potrivit presei elene, o alertă roșie emisă de Interpol la solicitarea autorităților ruse, pentru implicare într-o rețea de trafic internațional de droguri. Potrivit sursei citate, Țuțu deținea documente de identitate false, inclusiv o carte de identitate și un pașaport grecesc.

Amintim că IGP a anunțat, pe 22 iulie, că fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc, a fost reținut în Grecia, potrivit informațiilor transmise oficial de Interpol Atena. Surse NewsMaker susțin că, odată cu el, ar fi fost reținut și fostul deputat Constantin Țuțu, considerat de mulți ani omul de încredere al oligarhului.

Contactat, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a declarat pentru NM că Plahotniuc a fost reținut pe aeroportul din Atena, Grecia, în momentul în care încerca să zboare în Dubai. Șeful poliției a precizat că autoritățile din Republica Moldova colaborează pentru a iniția procedurile de extrădare.

Întrebat dacă alături de Plahotniuc a fost reținut Țuțu, Cernăuțeanu a declarat că, în acest moment, nu poate confirma identitatea celei de-a doua persoane reținute: „Nu pot nici infirma, nici confirma această informație”.

În seara zilei de 22 iulie, Ministerul Justiției a confirmat pentru NM că a demarat procedura de extrădare al lui Plahotniuc din Grecia. Ulterior, Procuratura Generala a oferit detalii despre reținerea și acuzațiile care i se aduc acestuia.  Potrivit PG, fostul lider democrat se afla în urmărire internațională, fiind învinuit de comiterea unui șir de infracțiuni, printre care: crearea și conducerea unei organizații criminale, escrocherie în proporții deosebit de mari, precum și spălare de bani în proporții deosebit de mari.

„În calitate de autoritate centrală competentă, Procuratura Generală a demarat procesul de pregătire a actelor necesare, care vor însoți demersul de extrădare, conform cerințelor Convenției Europene de extrădare. Soluția pe caz urmează a fi emisă de autoritățile elene, în baza legislației naționale aplicabile”, precizează Procuratura Generală.

***

Reamintim că Plahotniuc a părăsit Republica Moldova în iunie 2019, atunci când democrații au pierdut puterea. Pe masa procurorilor moldoveni sunt mai multe dosare în care ex-politicianul este acuzat de escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, crearea și conducerea unei organizații criminale, îmbogățire ilicită, exces de putere, corupere activă și fals în acte publice. În februarie 2025, Interpol a acceptat cererea de a-l anunța în căutare internațională, după ce a refuzat o cerere similară a Chișinăului, în 2020.

Pe de altă parte, Constantin Țuțu – considerat omul de încredere al lui Plahotniuc – este vizat într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogăţirii ilicite, în perioada anilor 2014 – 2018. Ca și Plahotniuc, Țuțu se afla în lista persoanelor date în căutare internațională.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: