presedinte.md

„Să ne menținem bucuria de a crea, bucuria de a trăi și să fim sănătoși”. Maia Sandu a mers la teatru (FOTO)

Președintele Maia Sandu a participat în seara de 15 ianuarie la spectacolul ce deschide suita de evenimente dedicate centenarului Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Șefa statului le-a adresat colaboratorilor acestei instituții legendare felicitări cu prilejul aniversării și al Zilei Naționale a Culturii. 

Președinta țării le-a spus artiștilor că înțelege că este o perioadă dificilă din mai multe puncte de vedere.

„Știu că trăim vremuri grele, pe care oamenii de artă le-au resimțit din plin: au fost închise teatrele, sălile de spectacol au fost pustii multe luni la rând, iar salariile din industriile creative rămân în continuare mici. Situația a fost împovărată de pandemie, lipsa spectatorilor și a audienței având o valență nu doar financiară, ci și sufletească. Cu atât mai mult, însă, avem nevoie unii de alții și voi merge ori de câte ori voi avea ocazia la teatru, la expoziții sau la concerte”, a declarat președinta țării.

Maia Sandu a dat asigurări că va susține artiștii și evenimentele culturale.

„Voi fi alături de dumneavoastră, dragi artiști, și mă voi bucura de fiecare eveniment care îmbogățește spațiul cultural și ne împlinește spiritual. Să ne menținem bucuria de a crea, bucuria de a trăi și să fim sănătoși. Pentru oamenii dragi, pentru medicii din spitale, pentru artiștii din scenă”, le-a spus președintele Maia Sandu celor prezenți în sala Teatrului Național.

Cu prilejul centenarului Teatrului Național „Mihai Eminescu”, șefa statului a anunțat că a acceptat, cu onoare și cu bucurie, ca evenimentele dedicate acestui jubileu să se desfășoare sub egida Președinției Republicii Moldova.

presedinte.md
presedinte.md
presedinte.md

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Sergiu Prodan

Când va fi reconstruită Filarmonica? Ministrul Culturii: „nu e doar despre pereți, ci despre artiști”

Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, prezent la ședința Parlamentului pentru a prezenta proiectul privind crearea unui fond pentru cinematografie, a răspuns la întrebarea opoziției legată de banii colectați pentru reconstrucția Filarmonicii Naționale și ce s-a făcut cu aceștia. Răspunzând la întrebarea deputatului PSRM Vladimir Odnostalco, Prodan a declarat că actuala guvernare dezvoltă cultura „pentru oameni, de dragul oamenilor, iar Filarmonica nu înseamnă doar pereți, ci artiști”. El a menționat, de asemenea, că în perioada sovietică au fost construite multe centre culturale care au ajuns să fie abandonate.

„În perioada Uniunii Sovietice, s-au construit foarte multe săli, Case de cultură enorme care au fost părăsite de viață și de activitate culturală chiar pe timpul sovietic. Acea degradare în care s-au adus o sumedenie de case de cultură… Avem case de cultură cu peste o mie de locuri în localități cu 70 de case. Noi construim și dezvoltăm cultura pentru oameni, de dragul oamenilor și Filarmonica nu înseamnă doar pereții. Filarmonica înseamnă artiștii”, a declarat Sergiu Prodan.

Ministrul Culturii a precizat că imediat după incendiul din 2019, au fost donați circa 6 milioane de lei, care se află în contul Ministerului Finanțelor. „Aceste fonduri sunt destinate exclusiv procesului de construcție și nu pot fi utilizate pentru alte etape, precum elaborarea proiectului tehnic”, a declarat ministrul.

Potrivit lui Prodan, a fost organizat un concurs internațional de idei pentru reconstrucția Filarmonicii, iar în urma acestuia au fost selectate trei proiecte câștigătoare – două din Germania și unul din Republica Moldova. Costurile estimate pentru reconstrucție variază între 35 și 75 de milioane de euro – „în condiția unei filarmonici modeste”.

„Noi ne dorim o filarmonică acustică, care să trezească dorința marilor artiști mondiali să vină, să evolueze aici, pe scena noastră”, a subliniat ministrul.

El a adăugat că reconstrucția va începe în momentul în care bugetul va permite o investiție majoră, dar între timp Filarmonica își continuă activitatea prin artiștii săi.

„Reconstituirea sălii care a ars în 2019 – este un obiectiv la care vom trece imediat când bugetul ne va permite, după satisfacerea tuturor necesităților oamenilor de cultură, în primul rând, ne va permite să investim în proiecte de infrastructură pentru activitatea acestor oameni. Vom investi exact în momentul în care această investiție va fi una posibilă și de amploare, până atunci filarmonica Națională activează”, a subliniat Prodan.

Amintim că incendiul de la Filarmonica Națională care a avut loc pe 24 septembrie 2020 a afectat clădirea în proporție de circa 80 la sută. Au ars ambele săli de concerte, cele două scene, arhiva cu partituri, dar şi zeci de instrumente muzicale, printre care şi trei piane. Ulterior, Ministerul Culturii a anunțat un concurs de proiectare pentru o nouă clădire a Filarmonicii.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: