gov.md

„Să nu facem politică pe seama nevoilor fermierilor”. Recean, despre protestele producătorilor agricoli

Prim-ministrul Dorin Recean a declarat că fermierii protestatari solicită ca și datoriile lor din alți ani să fie reeșalonate, nu doar cele pentru anul curent, precum și să fie incluși în neplata datoriilor și furnizorii de îngrășăminte. Acest lucru, potrivit lui, va duce la prăbușirea întregului sistem din cauză că nimeni nu-și achită datoriile. Totodată, premierul a îndemnat ca nevoile fermierilor să nu fie folosite în scopuri politice. Precizările au fost făcute într-un mesaj publicat pe Facebook, pe 19 septembrie. 

Fermierii au cerut compensarea pierderilor, Guvernul a alocat 200 de milioane de lei (100 de milioane de lei în iulie și alte 100 de milioane de lei din Fondul de Intervenție în septembrie). Fermierii au cerut lege specială pe modelul României – Parlamentul a votat legea specială pe modelul României. Fermierii au cerut reeșalonarea datoriilor – cadrul normativ a fost făcut pentru a permite ca fermierii să nu fie executați timp de 6 luni dacă nu-și pot onora datoriile. Fermierii acum cer să fie incluse și datoriile din alți ani, nu doar din acest an și să fie incluși în neplata datoriilor și furnizorii de îngrășăminte – ceea ce înseamnă că întregul sistem se va nărui din cauza că nimeni nu-și plătește datoriile. În ultimii 4 ani agricultura a fost subvenționată cu 7 miliarde de lei – cea mai mare sumă de la independență. Nu e suficient doar să creștem mereu banii alocați pentru pierderi, e nevoie de o schimbare serioasă pentru ca fermierii să nu mai aibă pierderi.”, a precizat el.

Astfel, Dorin Recean i-a îndemnat pe agricultori să vină la masa de discuții pentru ca, împreună cu autoritățile, să fie găsite soluții.

Și vin cu un îndemn pentru toți – să nu facem politică pe seama nevoilor fermierilor. Problemele serioase nu trebuie inflamate electoral, ci discutate și rezolvate. Putem schimba lucrurile doar prin muncă și implicare”, a adăugat șeful Guvernului.

Precizăm că, începând cu data de 17 septembrie, fermieri din mai multe raioane au reluat protestele. Asociația „Forța Fermierilor” a comunicat că agricultorii nu sunt mulțumiți de măsurile luate de autoritățile centrale pentru gestionarea consecințelor secetei.

Astăzi, 19 septembrie, fermierii au protestat în centrul Chișinăului, în fața sediilor Parlamentului și Președinției. La manifestație au fost aduse și tractoare. Tot azi, fermierii au fost așteptați pentru discuții la Ministerul Agriculturii, unde a avut loc ședința Consiliului Economic, însă au refuzat invitația.

De asemenea, în timpul acțiunii de protest, șeful Cabinetului prezidențial, Adrian Băluțel, a venit în fața fermierilor și le-a comunicat că președinta Maia Sandu îi invită la o întrevedere pe 25 septembrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

De ce PIB-ul R. Moldova a scăzut cu 1,2% în acest an? Ministra Economiei: „încă nu e totul spus”

Ministra Economiei, Doina Nistor, a explicat, în cadrul emisiunii NM «Есть вопросы», cauzele scăderii Produsului Intern Brut (PIB) al Republicii Moldova cu 1,2% în primul trimestru al anului 2025, subliniind totodată perspectivele de redresare economică în a doua jumătate a anului.

Potrivit ministrei, descreșterea PIB-ului este cauzată în principal de deficitul balanței comerciale, determinat de scăderea exportului de bunuri. „Creșterea pe palierul exportului de servicii nu a compensat această scădere a exportului de bunuri”, a explicat Nistor, adăugând că „încă nu e totul spus pentru anul 2025”.

Nistor a atras atenția asupra contextului global incert care influențează economia Moldovei: „Suntem într-o situație absolut volatilă, nu doar la nivel de Moldova, dar la nivel de întregul glob. Avem foarte multe incertitudini, avem conflict armat, avem războiul tarifelor, care bineînțeles că influențează și situația economică din Republica Moldova.”

Doina Nistor a menționat și alți factori interni care au contribuit la diminuarea PIB-ului, printre care reducerea reexporturilor, afectarea agriculturii de secetă și stagnarea industriei auto: „Noi am avut un pic de reexporturi de combustibil mineral când a început războiul din Ucraina. Această necesitate deja dispare pentru că se rearanjează lanțurile logistice la direct către Ucraina. Doi, avem agricultura. Anul trecut a avut secetă care ne-a tăiat și din PIB-ul agricol. Trei, avem, noi suntem ca economie integrați în lanțurile valorice europene, de exemplu, domeniul de automotive care este unul dominant în economia națională, acum stagnează pentru că este în dificultate și industria de automotive din Europa și se reinventează acum și vedem mai puține comenzi spre investitorii care sunt prezenți aici în Republica Moldova.”

Întrebată dacă economia se dezvoltă sau stagnează, ministra a subliniat că „trebuie să abordăm economia din două perspective”, invocând atât provocările macroeconomice externe, cât și dinamica investițională pozitivă.

„Vedem semnale pozitive în economie,  în special acolo unde vine vorba despre investiții. Noi vedem că sectorul real al economiei, companiile investesc, sunt cinci trimestre la rând când oamenii de afaceri au investit tot mai mult în afacerile proprii. Și asta este un semnal foarte pozitiv. Asta înseamnă că antreprenorii doresc să-și dezvolte afacerea și investesc. Noi vedem o creștere a creditelor investiționale, creditelor mai mari de 5 ani, ceea ce înseamnă că ei investesc în utilaje, ei investesc în noi tehnologii, vor fi mai productivi și vor fi mai competitivi.  Și la fel vedem o creștere a salariului real, nominal și real în economie. Anul trecut am avut creșterea  alariului mediu 14% și anul acesta, în primul trimestru, vedem  o creștere a salariului cu 2-3%. Asta va continua, cred că, până la sfârșitul anului”, a subliniat ministra.

Referitor la o posibilă revizuire a prognozei de creștere economică, ministra a spus că aceasta nu a fost încă actualizată, întrucât sunt așteptate date mai clare privind sectorul serviciilor, recolta agricolă și impactul investițiilor publice. Ea a menționat că, în ciuda înghețurilor de la începutul anului, „roada pentru anumite categorii de culturi agricole se arată a fi foarte pozitivă”, în special pentru cerealiere, care reprezintă aproximativ 75% din producția agricolă totală.

Totodată, ministra a amintit de planul de creștere și pachetul de sprijin în valoare de 1,9 miliarde de euro, menit să accelereze investițiile publice.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: