Prim-ministrul Dorin Recean a declarat că fermierii protestatari solicită ca și datoriile lor din alți ani să fie reeșalonate, nu doar cele pentru anul curent, precum și să fie incluși în neplata datoriilor și furnizorii de îngrășăminte. Acest lucru, potrivit lui, va duce la prăbușirea întregului sistem din cauză că nimeni nu-și achită datoriile. Totodată, premierul a îndemnat ca nevoile fermierilor să nu fie folosite în scopuri politice. Precizările au fost făcute într-un mesaj publicat pe Facebook, pe 19 septembrie.
„Fermierii au cerut compensarea pierderilor, Guvernul a alocat 200 de milioane de lei (100 de milioane de lei în iulie și alte 100 de milioane de lei din Fondul de Intervenție în septembrie). Fermierii au cerut lege specială pe modelul României – Parlamentul a votat legea specială pe modelul României. Fermierii au cerut reeșalonarea datoriilor – cadrul normativ a fost făcut pentru a permite ca fermierii să nu fie executați timp de 6 luni dacă nu-și pot onora datoriile. Fermierii acum cer să fie incluse și datoriile din alți ani, nu doar din acest an și să fie incluși în neplata datoriilor și furnizorii de îngrășăminte – ceea ce înseamnă că întregul sistem se va nărui din cauza că nimeni nu-și plătește datoriile. În ultimii 4 ani agricultura a fost subvenționată cu 7 miliarde de lei – cea mai mare sumă de la independență. Nu e suficient doar să creștem mereu banii alocați pentru pierderi, e nevoie de o schimbare serioasă pentru ca fermierii să nu mai aibă pierderi.”, a precizat el.
Astfel, Dorin Recean i-a îndemnat pe agricultori să vină la masa de discuții pentru ca, împreună cu autoritățile, să fie găsite soluții.
„Și vin cu un îndemn pentru toți – să nu facem politică pe seama nevoilor fermierilor. Problemele serioase nu trebuie inflamate electoral, ci discutate și rezolvate. Putem schimba lucrurile doar prin muncă și implicare”, a adăugat șeful Guvernului.
Precizăm că, începând cu data de 17 septembrie, fermieri din mai multe raioane au reluat protestele. Asociația „Forța Fermierilor” a comunicat că agricultorii nu sunt mulțumiți de măsurile luate de autoritățile centrale pentru gestionarea consecințelor secetei.
Astăzi, 19 septembrie, fermierii au protestat în centrul Chișinăului, în fața sediilor Parlamentului și Președinției. La manifestație au fost aduse și tractoare. Tot azi, fermierii au fost așteptați pentru discuții la Ministerul Agriculturii, unde a avut loc ședința Consiliului Economic, însă au refuzat invitația.
De asemenea, în timpul acțiunii de protest, șeful Cabinetului prezidențial, Adrian Băluțel, a venit în fața fermierilor și le-a comunicat că președinta Maia Sandu îi invită la o întrevedere pe 25 septembrie.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!