Liderul de la Tiraspol a venit cu o reacție la declarația președintei țării Maia Sandu din ajun. Pe o rețea de socializare, Vadim Krasnoselski a menționat că este recunoscător pentru faptul că vor fi alocate vaccinuri pentru Transnistria și din loturile cumpărate, nu doar din cele donate de partenerii externi. Pe de altă parte, acesta a criticat declarația cu privire la „reintegrare”.
„Sunt recunoscător conducerii republicii vecine pentru inițiativa cu privire la oferirea locuitorilor Transnistriei unui lot de vaccinuri anti-Covid nu doar dintre cele primite de Moldova din surse umanitare, dar și din cele cumpărate. Ar fi un semn de bună vecinătate și un exemplu de unire a eforturilor în lupta cu o problemă comună – răspândirea coronavirusului”, a scris Krasnoselski.
Pe de altă parte, liderul transnistrean a criticat declarația Maiei Sandu cu privire la „reintegrarea țării”. Acesta a menționat că subiectul nu are nicio legătură cu livrarea vaccinurilor anti-Covid.
„Rog insistent să nu fie amestecate aspectele social-umanitare cu cele politice”, a conchis Krasnoselski.
***
Reacția vine după ce, pe 23 iunie, Maia Sandu a declarat că s-a întâlnit, recent, cu mediatorii și cu observatorii implicați în procesul de reglementare a diferendului transnistrean. În opinia sa, este nevoie de o abordare nouă.
„Este nevoie de un plan clar despre ce înseamnă reintegrarea țării, cu obiective clare. Politica pașilor mici a încercat să rezolve niște probleme ad-hoc, nu au fost pași care să ducă spre reintegrare”, a mai spus Maia Sandu și a precizat că întotdeauna e nevoie de un format pentru discuții, pentru a nu permite destabilizarea situației.
Maia Sandu a adăugat că a solicitat guvernului să aloce vaccinuri pentru locuitorii Transnistriei și din loturile cumpărate, nu doar din donațiile primite de la partenerii externi.
„Chiar de curând, am făcut o solicitare către prim-ministrul Ciocoi să aloce vaccin pentru concetățenii noștri din stânga Nistrului și din donații, dar și din vaccinul care a fost cumpărat, pentru că, până acum, se aloca doar din donații. Am insistat să fie și din vaccinul cumpărat, pentru că interesul nostru este ca toată lumea să fie sănătoasă și să scăpăm de pandemie”, a menționat Sandu.
Amintim că, pe 22 iunie, postul de televiziune „Primul în Transnistria” a difuzat un reportaj în cadrul căruia liderul administrației de la Tiraspol Vadim Krasnoselski i-a mulțumit Maiei Sandu pentru faptul că 10% din toate donațiile de vaccinuri care ajung în Republica Moldova sunt transportate în stânga Nistrului.
***
10% dintre vaccinurile care sunt donate Republicii Moldova ajung în stânga Nistrului. Acest principiu nu se aplică, totuși, donațiilor de seruri Sputnik V din Rusia – în aprilie, în Transnistria, au fost livrate 31 mii de doze din cele 71 de mii care au ajuns în Republica Moldova. Iar în iunie, în Moldova au ajuns alte 64 de mii de doze de Sputnik V, dintre care 20 de mii au fost transportate în stânga Nistrului.