Captură video

Salariu tăiat în jumătate pentru circa 50% dintre asistenții din Chișinău care îngrijesc copii cu dizabilități. Primăria: „Este legal și corect”

Din cei 630 de asistenți personali care se află la evidența Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului Chișinău, aproape jumătate au rămas fără 50 la sută din salariu. Alți 180 de asistenți personali vor activa și în acest an pe o funcție întreagă, iar restul – pe 0,75. Nici un asistent personal, din cei 630, nu a fost demis, susține șefa Direcției. Tatiana Oboroc a respins, în cadrul ședinței săptămânale a Primăriei Chișinău din 26 februarie, acuzațiile asistenților personali care susțin că municipalitatea le-ar fi tăiat ilegal bani din salariu. „Acțiunile noastre sunt legale, corecte și transparente”, le-a răspuns Oboroc asistenților-protestatari.

Șefa Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului Chișinău, Tatiana Oboroc, a comentat, în debutul ședinței, protestul organizat de asistenții personali duminică, în centrul capitalei, precum și recentele ședințe de la direcție, care s-au lăsat cu scandal. Oboroc susține că direcția a acționat conform legii, inclusiv în baza hotărârilor guvernului care reglementează activitatea serviciului de asistență personală.

„Cadrul legal ne obligă ca în fiecare an să facem o evaluare a fiecărui serviciu. În dependență de situația fiecărui beneficiar în parte, pot fi majorate sau micșorate orele de asistență a beneficiarului de către asistentul personal. Faptul că unor asistenți personali le-a fost redus regimul de muncă de la 40 de ore la 20 este perfect legal și corect, deoarece am făcut o evaluare a serviciului de către echipa multidisciplinară, care are competențe legale de a evalua acest serviciu și a stabili numărul de ore care este asistat beneficiarul”, a declarat Tatiana Oboroc.

Șefa Direcției susține că deseori  serviciul de asistență personală este confundat cu indemnizația de îngrijire a beneficiarului, or serviciul de asistență personală presupune, potrivit ei, că asistentul personal este angajat, respectiv are obligații contractuale, stabilite prin lege. Între acestea, susține Oboroc, intră, inclusiv, integrarea copilului în societate și educarea acestuia. În cazul în care asistentul personal nu dorește să își îndeplinească obligațiunile, potrivit Tatianei Oboroc, acesta poate să beneficieze de indemnizația de întreținere, care să plătește de la Casa Teritorială de Asigurări Sociale.

„Faptul că ni se încriminează că am făcut niște ilegalități și a fost redus ilegal numărul de ore, chiar nu este întemeiat. Dacă să fac niște date statistice, din 630 de asistenți personali, nimeni nu a fost concediat. 180 de asistenți personali au rămas pe o unitate, pentru că în cadrul evaluării s-a stabilit că ei corespund tuturor criteriilor și într-adevăr își îndeplinesc obligațiunile conform fișei postului și a planului individualizat de asistență a beneficiarului. Peste 300 de angajați beneficiază de un salariu de 0,5, adică 20 de ore săptămânal, ceea ce la fel a fost în conformitate cu cadrul legal. Au fost analizate toate dosarele în parte, la fiecare beneficiar, este foarte clar din acele documente la ce serviciu pleacă copilul, cum asistentul personal participă integrarea și educarea socială a acestui copil. Avem și asistenți personali care au rămas pe o unitate de 0,75. În cazul acestora, la fel, s-au ținut cont de toate criteriile care sunt stabilite în hotărârea de guvern. Îmi pare rău de situația care se întâmplă, de acele protestări și acuzări care sunt atât în adresa mea, cât și în adresa colegilor, dar până la urmă vreau să spun că acțiunile noastre sunt legale, corecte și transparente”, a conchis Oboroc.

Într-un comentariu public, primarul capitalei Ion Ceban a menționat că, „cu regret”, subiectul legat de asistenții personali „este politizat în continuare”. Potrivit lui, municipalitatea, în continuare, oferă sprijin acestor persoane în conformitate cu prevederile hotărârii de Guvern și a legislației în vigoare.

„Este regretabil că acești oameni sunt exploatați politic de formațiuni care pretind că sunt pentru integrare europeană. Așa acțiuni nici pe departe nu sunt standarde europene”, a declarat Ion Ceban.

***

Precizăm că mai mulți asistenți sociali din capitală riscă să fie concediați, iar cei rămași – să primească un salariu cu 50% mai mic. Primăria a justificat decizia prin resursele insuficiente din bugetul municipal și a acuzat, la rândul său, guvernarea că a provocat situația prin refuzul de a plăti salariile asistenților sociali din bugetul de stat. În prezent, un asistent personal primește un salariu de circa 3100 de lei.

Recent, mai mulți asistenți personali din Chișinău, care îngrijesc copii sau maturi cu dizabilități, au fost chemați la Direcția generală pentru protecția drepturilor copilului Chișinău, ca să semneze noi contracte. Ar fi vorba de contractele care vor permite, inclusiv, reducerea salariilor asistenților personali cu 50 la sută. Ședința s-a lăsat, însă, cu scandal, potrivit unor imagini video ajunse în posesia NM.

Între timp, mai mulți asistenți personali au ieșit, pe 25 februarie, la o manifestație în centrul capitalei. Ei au venit cu pancarte, cu următoarele mesaje: „Stop genocid”, dar și „Astăzi ne lichidează pe noi, mâine pe voi”. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Moldova Mare” a semnat un acord de colaborare cu un partid suveranist din Bulgaria: „Ne unim pentru a apăra valorile spirituale”

Partidul politic „Moldova Mare”, condus de Victoria Furtună, a anunțat că a semnat un acord bilateral de cooperare politică partidul bulgar „Svoboda”.

Potrivit unui comunicat emis de „Moldova Mare”, acordul prevede o „colaborare strategică” între cele două formațiuni, cu accent pe „apărarea identității naționale, valorilor tradiționale, organizarea de proiecte comune în domeniul educației și culturii, precum și participarea în structuri europene orientare patriotică”.

Ne unim forțele cu acele partide politice din Europa care apără suveranitatea, valorile spirituale și libertatea popoarelor, opunându-se presiunilor externe și curentului ideologic globalist”, a declarat Victoria Furtună în cadrul ceremoniei de semnare desfășurate la Chișinău.

Considerăm că este o responsabilitate morală să susținem forțele politice care au curajul să spună adevărul, să apere valorile tradiționale și să lupte pentru libertatea propriilor țări. Alianța cu Moldova Mare este o alianță cu poporul Republicii Moldova, care merită un viitor independent”, a declarat Vladimir Simeonov.

Memționăm că Partidul „Svoboda” este un partid conservator din Bulgaria. Potrivit informației publicate pe site-ul formațiunii, membrii partidului „pledează pentru apărarea suveranității Bulgariei, fără dependențe de forțe externe, fie ele economice sau politice”.

***

Precizăm că Victoria Furtună este fost procuror anticorupție, care a activat timp de 18 ani în sistem. Aceasta a demisionat cu scandal în martie 2024, acuzând Serviciul de Informații și Securitate că ar fi plasat-o pe lista persoanelor care reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce ar fi inițiat pe 11 ianuarie 2024 un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. În reacție, SIS a declarat că avizele pe care le întocmește au la bază informații „pertinente și verificate”.

După ce a demisionat, Victoria Furtună a devenit activă pe rețelele de socializare, a început să acorde interviuri, în care a abordat inclusiv subiecte politice, iar în Chișinău au apărut bannere cu imaginea sa. Toate acestea au culminat cu intrarea sa în alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, în calitate de „candidat independent”.

Scrutinul prezidențial s-a desfășurat pe fundalul unei anchete privind o schemă de corupere electorală, desfășurată de oligarhul fugar Ilan Șor. În ajunul alegerilor, Ziarul de Gardă a publicat o investigației care arată că Victoria Furtună este beneficiară a schemei.

În cadrul scrutinului prezidențial, Victoria Furtună a obținut 4,45% din voturile exprimate.

În pofida faptului că acum conduce un partid care se declară pro-european, de când a ajuns în atenția publică, Victoria Furtună s-a remarca prin declarații împotriva Uniunii Europene. Chiar în urmă cu o zi, pe 17 martie, aceasta a scris pe canalul său de Telegram că ajutorul european de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova este „sclavie financiară”.

Totodată, Victoria Furtună susține că Republica Moldova și Federația Rusă ar trebui să-și îmbunătățească relațiile, care au degradat după începerea invaziei ruse pe scară largă asupra Ucrainei.

Pe 6 martie, Furtună a avut o întrevedere cu ambasadorul desemnat al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov. Ea a publicat o fotografie făcută în timpul întâlnirii, în care apare alături de Ozerov pe fundalul unui portret al președintelui rus, Vladimir Putin, care a ordonat invadarea țării vecine.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: