VIDEO Scandal la Chișinău, după ce asistenții personali au fost chemați să semneze pentru minus 50% din salariu. Mama unui copil cu dizabilități: „Nu vă permit”
Full Article 5 minutes read

VIDEO Scandal la Chișinău, după ce asistenții personali au fost chemați să semneze pentru minus 50% din salariu. Mama unui copil cu dizabilități: „Nu vă permit”

Mai mulți asistenți personali din municipiul Chișinău, care îngrijesc copii sau maturi cu dizabilități, au fost chemați la Direcția generală pentru protecția drepturilor copilului Chișinău, ca să semneze noi contracte. Ar fi vorba de contractele care vor permite, inclusiv, reducerea salariilor asistenților personali cu 50 la sută. Ședința din 22 februarie s-a lăsat, însă, cu scandal, potrivit unor imagini video ajunse în posesia NM, iar cea planificată pentru ziua de azi, 23 februarie – ar fi fost amânată, deocamdată din motive necunoscute.

NM a intrat în posesia unei imagini video din timpul ședinței organizate pe 22 februarie, la Direcția generală pentru protecția drepturilor copilului a municipiului Chișinău, care s-a lăsat cu scandal. Asistenții personali au acuzat membrii comisiei că i-ar fi lăsat să aștepte, alături de copii, pe hol, ore întregi.

„Ne-ați chemat în timpul orelor de lucru. Dumneavoastră știți cu cine noi am lăsat copiii? Vă interesează cu cine? Sunt în siguranță sau nu? De ce ne chemați și ne țineți aici câte trei ceasuri sub ușă?”, a întrebat o asistentă personală comisia, reunită la Direcția generală.

„Ceva nu facem corect? Trebuia să ne întâlnim în echipă, avem un cadru legal. (…) Fac tot ce este posibil pentru a mențin serviciul și pentru a acorda tot suportul necesar. Eu nu văd să fac ceva în defavoarea serviciului de asistență personală”, a răspuns Tatiana Oboroc, șefa Direcției pentru protecția drepturilor copilului.

În timp ce femeia spune că refuză să semneze noul contract și că este gata să-l conteste în judecată, conducerea direcției susține că acționează conform cadrului legal. Situația a fost comentată, inclusiv, de fracțiunea PAS din Consiliul Municipal Chișinău.

„Ați redus orele de la 8 la 4, eu nu vă permit să îmi reduceți salariul în jumătate. Copilul meu nu merge la școală, copilul meu este acasă, eu nu am cu cine să-l las, în afară de mine. Mă voi adresa în judecată”, a continuat femeia.

„Ce înseamnă că dvs. nu ne permiteți? Legea ne permite să facem evaluare și să dăm orele de asistență personală atât cât copilul este asistat de către dvs. în calitate de asistent personal. (…) Actele noastre administrative pot fi contestate în instanța de judecată, aveți tot dreptul să o faceți. Oricum în continuare rămâneți asistent, pe 4 sau pe 8 ore”, a spus, în replică, Oboroc.

Într-o reacție, PAS a acuzat Direcția că ar fi chemat asistenții personali și i-ar fi pus să semneze contracte noi, prin care le sunt tăiate salariile în jumătate. „Asistenții personali au fost amenințați că dacă nu vor semna contractele, vor fi mustrați și concediați”, menționează fracțiunea PAS din CMC.

Formațiunea politică susține că astăzi urma să fie organizată o nouă ședință, la care să fie invitați asistenții personali, însă că aceasta ar fi fost amânată, „după ce au aflat că ar putea veni și presa”.

„Pentru astăzi, la ora 15:00, urma să mai aibă loc o rundă de intimidări din partea Direcției, însă după ce aceștia au aflat că ar putea veni presa și vor fi camere video, au anulat ședința. Iată cum își bat joc pe furiș de asistenții personali. Atât Ceban, cât și șefuleții săi de buzunar, fug de procesele transparente, intimidează, dezinformează și coboară discursul politic la un nivel de degradare absolută”, a mai precizat PAS.

NM a contactat conducerea Direcției pentru un comentariu, însă nu am primit nici un răspuns la apelurile noastre, conform numerelor de telefoane indicate pe pagina web a Direcției.

Două asistente personale s-au prezentat, însă, la ședința din 23 februarie, așa cum au fost anunțate, alături de consiliera municipală PAS Irina Baran. „Facem un control inopinat”, a anunțat Baran, într-un live pe Facebook. Nici șefa direcției, nici șefii adjuncți, însă, nu au fost găsiți la locul de muncă. În cele din urmă, asistentele personale au fost nevoite să se înscrie la audiență, pentru o altă dată.

„Dorim dreptate, suntem nevoite să lăsăm cu copiii cu alte doamne, pentru a veni la astfel de ședințe inutile”, a spus una dintre asistentele personale.

„Ieri am fost chemată, nu am semnat niciun acord. Toți cei care nu au semnat au fost invitați aici ca să ne convingă, sau chiar să ne preseze, să semnăm acordul planului individual de muncă. Ieri am venit în jur de 7 mămici. În această comisie se află 12 persoane. Ne primeau câte un părinte, ne intimidau și încercau să ne convingă să semnăm”, a spus o altă asistentă personală.

Precizăm că mai mulți asistenți sociali din capitală riscă să fie concediați, iar cei rămași să primească un salariu cu 50% mai mic. Primăria a justificat decizia prin resursele insuficiente din bugetul municipal și a acuzat, la rândul său, guvernarea că a provocat situația prin refuzul de a plăti salariile asistenților sociali din bugetul de stat.

În prezent, un asistent personal primește un salariu de circa 3100 de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: