schimb valutar
Максим Андреев, NewsMaker

Sancțiuni pentru mai multe case de schimb valutar din Republica Moldova. O unitate a rămas fără licență de activitate

19 case de schimb valutar din Republica Moldova s-au ales cu avertizări din partea Băncii Naționale. Mai mult, 6 unități au primit amendă, 4 case de schimb valutar și-au suspendat activitatea, iar unei singure case de schimb valutar i-a fost retrasă licența de activitatea. Un comunicat în acest sens a fost publicat astăzi, 18 decembrie de către Banca Națională a Moldovei. 

Potrivit sursei citate, atât în 2018, cât și în 2019, a fost înregistrat un număr egal de unități care au primit amenzi și cărora le-a fost suspendată activitatea. În schimb, în 2018, numărul caselor de schimb valutar care au primit avertizări a fost mult mai mare – 40 de cazuri.

De asemenea, nici în 2017, dar nici în 2018 nu a fost înregistrat nici un caz de retragere a licenței de activitatea. Unicul caz din perioada raportată a fost înregistrat anul acesta și se referă la o casă de schimb valutar din municipiul Chișinău, situată pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt.

Vezi lista completă a caselor de schimb valutar care au primit sancțiuni.

 

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: