Sandu îl invită pe Stoianoglo la dezbateri: Să ne audă cetățenii și să decidă

Maia Sandu, candidata Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate la scrutinul prezindențial, s-a adresat lui Alexandr Stoianoglo – candidatul susținut de Partidul Socialiștilor care s-a clasat pe locul II, potrivit datelor preliminare, la scrutinul prezidențial din 20 octombrie. „În această săptămână trebuie să avem o dezbatere serioasă despre cum vedem viitorul Moldovei”, a comunicat Maia Sandu. Ea a adăugat că echipa ei va discuta cu cea a candidatului Stoianoglo cu privire la modul de organizare a dezbaterilor. 

Mă adresez contracandidatului meu. Respect votul celor care și-au oferit încrederea în dumneavoastră. În această săptămână trebuie să avem o dezbatere serioasă despre cum vedem viitorul Moldovei, încotro vrem să mergem. Să ne audă cetățenii și să decidă. Echipa mea va lua legătura cu echipa dumneavoastră pentru a discuta modul în care vom organiza această dezbatere”, a comunicat Maia Sandu în timpul unor declarații de presă.

Actualizare: Alexandr Stoianoglo, candidatul susținut de Partidul Socialiștilor la scrutinul prezindențial, este de acord să participe la o dezbatere electorală cu Maia Sandu, candidata Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate. El a venit cu o propunere în acest sens în timpul unor declarații de presă, deși înainte de aceasta Maia Sandu a venit cu aceeași idee. El spus că dezbaterea trebuie să aibă loc „nu pe o platformă aservită puterii, ci pe o platformă neutră”. „Să fie doi moderatori – din partea dumneavoastră și a mea”, a comunicat Stoianoglo. Detalii AICI.

Pe 20 octombrie 2024, cetățenii Republicii Moldova au fost chemați la urne pentru a-și alege președintele, în cadrul celui de-al cincilea scrutin prezidențial de la declararea independenței. Potrivit datelor preliminare, candidata PAS a obținut 42,33%. Menționăm că până acum au fost prelucrate 99,50% din procesele-verbale. Stoianoglo, candidat susținut de socialiști, s-a clasat pe locul II și a obținut 26,05%. Potrivit Codului Electoral, în cazul în care niciun candidat nu obține majoritatea voturilor, va fi organizat un al doilea tur peste două săptămâni.

Pe 21 octombrie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a declarat că așteaptă documentele electorale în originar de la toate secțiile de votare și a menționat că până atunci informațiile privind rezultatele la referendum și prezidențiale „poartă un caracter preliminar”. La rândul lor, consiliile electorale de circumscripție au la dispoziție 48 de ore după închiderea secțiilor de votare pentru a prezenta procesul-verbal cu privire la totalizarea rezultatelor. După aceasta, CEC va anunța rezultatele finale ale referendumului și alegerilor prezidențiale. Totuși, a declarat președinta CEC, „informațiile preliminare arată că niciunul din cei 11 candidați la funcția de președinte nu a acumulat cel puțin jumătate din voturile alegătorilor și respectiv urmează a fi organizat cel de-al doilea tur de scrutin”. Detalii AICI.

***

Amintim că în octombrie curent, candidatul susținut de Partidul Socialiștilor la alegerile prezidențiale Alexandr Stoianoglo a părăsit platoul dezbaterilor electorale de la Moldova 1. El a motivat că a așteptat prezența Maiei Sandu, candidata Partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate la scrutinul prezidențial, la dezbaterile electorale pentru a-i oferi întrebări și a-i răspunde la „învinuirile aduse”. Prin urmare, Stoianoglo a spus că nu are întrebări la candidatul Renato Usatîi, prezent și el în platoul dezbaterilor electorale, și a părăsit studioul de televiziune. Detalii AICI.

Înainte de aceasta, în luna septembrie, candidata la scrutinul prezidențial Maia Sandu a fost întrebată la ProTV dacă va participa la dezbaterile electorale. Sandu a răspuns că „dezbaterile sunt un element util al democrației atunci când cei care participă în aceste dezbateri își doresc ca să se dezbată pe subiecte concrete și într-un mod civilizat”. „Atunci când mai mulți candidați transformă aceste dezbateri într-un spectacol de prost gust, atunci asta nu prea ajută cetățenii să-și formeze o opinie. Din păcate, eu cred că noi avem mai mulți candidați în această campanie care au alte scopuri și care, așa cum spuneam, vor să transforme și campania dar și dezbaterile într-un spectacol de prost gust. (…) O să vedem cum o să evolueze lucrurile”, a adăugat Sandu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Oana Țoiu, despre explicații pentru interdicția primarului de Chișinău: „România nu este datoare dl. Ceban”

Ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că România „nu este datoare” să ofere explicații primarului de Chișinău, Ion Ceban, cu privire la interdicția acestuia de a intra pe teritoriul țării, întrucât nu este cetățean român. Oficiala a menționat că edilul va primi totuși un răspuns de la instituția abilitată, în acest caz fiind vorba de Serviciul Român de Informații. Precizările au fost făcute în cadrul emisiuni din 19 iulie, la Antena 3 CNN.

România nu este datoare domnului Ceban, pentru că domnul Ceban nu este un cetăţean român, e improbabil că va putea vreodată fi, nu este un cetăţean al Uniunii Europene şi este dreptul nostru de a acorda sau nu acces pe teritoriul nostru. România, ca orice altă ţară membră şi a spaţiului Schengen şi a Uniunii Europene, poate interzice accesul pe teritoriul său tuturor persoanelor despre care consideră că poate să reprezinte un risc pentru siguranţa naţională sau pentru ordinea publică. Este dreptul României, este dreptul Uniunii Europeane, nu a fost contestat de niciun alt stat membru în acest moment. Odată cu interdicţia accesului domnului Ceban şi altor doi cetăţeni moldoveni pe teritoriul României, este o interdicţie care se extinde la întreg spaţiul Schengen”, a declarat Oana Țoiu, potrivit Digi24.

Întrebată de ce Ion Ceban este considerat un pericol de către România, ministra a spus: „Este o întrebare pe care şi domnul Ceban a pus-o într-o adresă oficială. Va primi sigur răspuns de la instituţiile abilitate, în acest caz Serviciul Român de Informaţii, însă să fie foarte clar, nici nu există vreo datorie a României de a da toate detaliile pe care le deţine şi cred că este ceva lesne de înţeles pentru toată lumea, că atunci când vorbim de un potenţial pericol, vorbim şi de rezerva pe care instituţiiile o au în a transparentiza toate informaţiile pe care le deţin”.

Amintim că Ion Ceban are interdicție de intrare pe teritoriul României începând cu 9 iulie, pentru o perioadă de cinci ani. Măsura este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. Ceban califică decizia drept una politică.

Pe 17 iulie, ministra de Externe de la București, Oana Țoiu, a declarat că decizia de a-i interzice primarului Chișinăului accesul în România a fost luată în contextul în care, de ceva timp, autoritățile române documentează „legături complicate” ale acestuia cu reprezentanți ai Federației Ruse. Oficiala a reiterat, totodată, că decizia prin care Ceban și încă doi cetățeni moldoveni au primit interdicție de intrare pe teritoriul României a fost luată strict „din rațiuni care țin de siguranța națională”. 

În aceiași zi, Ion Ceban a negat afirmațiile Oanei Țoiu, solicitând probe care să i le confirme. „Vreau dovada că ar exista ceva, pentru că acel ceva nu există”, a spus el.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: