Angajații IGP au donat peste o tonă de sânge, care va ajunge la 1000 de bolnavi
Full Article 2 minutes read

Angajații IGP au donat peste o tonă de sânge, care va ajunge la 1000 de bolnavi

Polițiștii din Republica Moldova au donat peste o tonă de sânge în cadrul campaniei „Când inima cere, donăm o tonă de putere”. Anunțul a fost făcut de către Sergiu Paiu, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), pe 29 octombrie.

„Am inițiat această acțiune când am aflat că Centrul de Transfuzie se confruntă cu un deficit acut de sânge. Familia Poliției Naționale și-a propus atunci, să doneze O TONĂ de sânge, pentru completarea rezervelor naționale. Înțelegând că acest suport este vital tratamentului persoanelor grav bolnave, inclusiv de COVID-19, pentru care fiecare picătură de sânge este egală cu viața, Inspectoratele și sectoarele de Poliție din toată țara, brigada de poliție cu destinație specială “Fulger”, cât și bravii colegi de la INSP au format cozi pentru a dona”, a scris șeful IGP pe Facebook.

Oficialul a anunțat că obiectivul a fost atins. Din sângele donat, se va obține 4300 de unități hematologice pentru peste 1 000 de bolnavi.

Amintim că o importanță foarte mare în tratamentul pacienților infectați cu COVID-19 o are plasma convalescentă, de la persoanele care au reușit să învingă virusul. Plasma conține anticorpi, iar Ministerul Sănătății îndemnă toate persoanele care s-au tratat de COVID-19, să se solidarizeze cu pacienții în stare gravă și să doneze sânge.

Donarea de plasmă convalescentă se va efectua după două săptămâni de la externare, de către persoanele de gen masculin care au fost tratate de COVID-19. Acestea trebuie să aibă vârsta cuprinsă între 18-60 ani și să nu sufere de boli cronice: diabet zaharat, boli cardiovasculare și pulmonare, boli ale ficatului și rinichilor.

Doritorii pot dona plasmă atât la Centrul Național de Transfuzie a Sângelui, care dispune de subdiviziuni în Bălți, Cahul și Chișinău, dar și în alte centre de donare. Pentru a putea dona, persoanele vor prezenta copia extrasului eliberat de medicul de familie sau instituția spitalicească, care să confirme că au finalizat cu succes tratamentul împotriva COVID-19.

Pentru detalii privind donarea plasmei sanguine, apelați la numerele de telefoane: 022109050 (Chișinău), 023171393 (Bălți) și 029981305 (Cahul).

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: