Premierul desemnat, Natalia Gavrilița, va veni în Legislativ săptămâna viitoare, pentru a cere vot de încredere deputaților. Anunțul a fost făcut de liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, în cadrul ediției din 1 februarie a emisiunii „În Profunzime” de la Pro TV. În același timp, doar 2 fracțiuni parlamentare au anunțat tranșat că nu vor susține Guvernul Gavrilița, PAS și Platforma DA.
Președintele interimar al PAS susține că formațiunea este pregătită și pentru scenariul în care guvernul Gavrilița va fi susținut de majoritatea parlamentarilor.
,,În cazul în care PSRM va trișa și nu va merge la anticipate, noi ne vom asuma actul guvernării, dar care va duce oricum la anticipate. Soluția este curățarea Parlamentului. Orice Guvern minoritar este la mâna coaliției nedeclarate PSRM-Șor”, a declarat deputatul PAS, Igor Grosu, citat de IPN.
Socialiștii spun că vor decide soarta Guvernului Gavrilița chiar în ziua prezentării echipei guvernamentale în Parlament. Nu înainte de a adresa întrebări și de a afla soluțiile Executivului privind depășirea crizei economice și pandemice.
,,Vom vedea ce echipă va prezenta dna Gavrilița, vom vedea programul guvernamental. Chiar dacă Maia Sandu a lansat public apelul de a nu vota acest Guvern, noi considerăm că este o necesitate ca dna Gavrilița să vină cu un program profesionist și să încerce, cel puțin, să convingă Parlamentul”, a declarat deputatul PSRM, Vlad Batrîncea.
Deputații Platformei DA spun că nu-și vor da votul pentru acest Executiv.
,,Chiar dacă noi avem altă părere despre situația din țară și am punctat anumite riscuri pentru țară în cazul în care alegerile anticipate vor fi organizate de Guvernul lui Dodon, dar luând act de faptul că PAS refuză să voteze pentru propria candidatură, Platforma DA a luat decizia de a nu vota pentru dna Gavrilița”, a declarat deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari.
Deputații PDM și cei Pro Moldova nu privesc cu ochi buni ideea alegerilor anticipate în condițiile actualei crize economice, dar spun că vor lua o decizie privind susținerea Guvernului Gavrilița abia după ce vor discuta cu premierul desemnat.
Potrivit legii, dacă în Parlament eșuează două tentative de învestire a unui nou Guvern, iar Curtea Constituțională constată existența circumstanțelor dizolvării Parlamentului, acesta este dizolvat și sunt anunțate alegeri parlamentare anticipate.