În timpul traversării frontierei de stat, cei șapte ucraineni care au zburat în același avion cu moldoveanca infectată cu COVID-19, nu au manifestat simptome de boală, informează Українська правда.
Aceeași sursă menționează că ei s-au întors în Ucraina prin diferite puncte de trecere a frontierei și toți au fost identificați. De asemenea, polițiștii de frontieră le-au explicat cum să acționeze în cazul în care vor apărea anumite simptome de boală.
Menționăm că la bordul aeronavei cu care a zburat femeia infectată cu coronavirus s-au aflat 145 de persoane. În prezent, autoritățile din Republica Moldova nu reușesc să identifice încă 10 persoane care au venit la Chișinău cu aceeași cursă.
Anterior, ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu a precizat că la bordul avionului se aflau 10 cetățeni ucraineni.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a întâlnit la Roma cu președintele Italiei, Sergio Mattarella. Cei doi oficiali au discutat despre aprofundarea relațiilor bilaterale dintre Moldova și Italia, precum și despre comunitatea de moldoveni stabiliți în Italia. „Am găsit în președintele Mattarella un susținător ferm al moldovenilor”, a declarat Maia Sandu în urma întrevederii. Potrivit instituției prezidențiale, discuțiile au vizat și aprobarea Acordului bilateral privind protecția socială, promulgat de președintele Mattarella la 1 iulie, precum și semnarea Acordului referitor la conversia permiselor de conducere.
Întrevederea a avut loc pe 9 iulie, la Palatul Quirinale din Roma, reședința oficială a președintelui Italiei
Potrivit instituției prezidențiale de la Chișinău, Maia Sandu și Sergio Mattarella au discutat despre aprofundarea relațiilor bilaterale dintre Republica Moldova și Italia, cooperarea economică, sprijinul oferit de Italia pentru parcursul european al țării noastre, precum și despre comunitatea numeroasă de cetățeni moldoveni stabiliți în Italia.
„Când am efectuat prima vizită oficială în Italia în 2021, mi-am dorit ca relațiile oficiale dintre statele noastre să reflecte apropierea dintre oamenii noștri, construită în ani de muncă în comun și prietenie. Am găsit în președintele Mattarella un susținător ferm al moldovenilor, al Moldovei și al drumului nostru european. Iar Italia ne-a arătat că are încredere în viitorul nostru și ne-a oferit sprijin consistent. Din 2021 până acum, Italia a alocat 90 de milioane de euro pentru dezvoltarea Moldovei și ajutor în momente grele — inclusiv pentru reducerea facturilor la energie și instalarea contoarelor inteligente în zeci de mii de gospodării”, se arată într-un mesaj al Maiei Sandu, publicat pe Facebook.
Instituția prezidențială a adăugat că „interlocutorii au salutat aprobarea acordului bilateral privind protecția socială, promulgat de președintele Mattarella la 1 iulie, precum și semnarea acordului referitor la conversia permiselor de conducere”.
„Astăzi, ne bucurăm de două realizări importante pentru moldovenii din Italia. Acordul privind protecția socială, care garantează că moldovenii care au muncit în Italia vor primi pensie pentru anii lucrați acolo, fie că aleg să rămână în Italia, fie că se întorc în Moldova, a fost promulgat de președintele Mattarella. Acordul privind conversia permiselor de conducere a fost semnat azi în noua redacție. Acesta permite ca toate permisele de conducere moldovenești, inclusiv cele care vor fi emise în viitor, să poată fi recunoscute și schimbate în Italia, ceea ce va exclude probleme întâmpinate în ultimii ani de conaționalii noștri în Italia”, a comunicat Maia Sandu.
Potrivit Ministerului Afacerilor Interne de la Chișinău, acordul referitor la conversia permiselor de conducere va intra în vigoare după finalizarea de către ambele părți a procedurilor legale necesare pentru validarea sa.
Maia SanduMaia Sandu
Italia găzduiește cea mai mare comunitate de moldoveni din diaspora. Potrivit datelor Ministerului de Externe de la Chișinău, în 2021, în Italia se aflau între 250 și 300 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova, urmați de Franța – cu 100–160 de mii de persoane, și Germania – cu aproximativ 100 de mii.