Șase dintre cei circa 44 de mii de participanți la testarea vaccinului Pfizer au murit. Patru dintre ei au primit placebo
Full Article 3 minutes read

Șase dintre cei circa 44 de mii de participanți la testarea vaccinului Pfizer au murit. Patru dintre ei au primit placebo

Autoritățile americane au prezentat un raport asupra vaccinului anticoronavirus produs în colaborare de companiile Pfizer și BioNtech. În document se arată că testele au fost efectuate pe circa 44.000 de voluntari. Șase dintre participanții la studiu au decedat, însă doar doi dintre ei fuseseră imunizați. Aceștia sufereau de boli cronice, scrie RBC cu referire la US Food and Drug Administration (FDA).

„În perioada de raportare, au existat șase decese (două decese în grupul vaccinat, patru în grupul placebo)” – redă documentul pregătit pentru ședința FDA.

Unul dintre pacienții care au primit vaccinul a murit la trei zile după prima doză de medicament. Acesta suferea de ateroscleroză și obezitate. Al doilea participant decedat din grupul vaccinat a suferit un stop cardiac la 60 de zile de la a doua doză și a murit la scurt timp.

Trei dintre cei șase decedați, după cum se menționează în document, aveau peste 55 de ani.

FDA a concluzionat că Pfizer și BioNTech au furnizat informații adecvate pentru a asigura calitatea vaccinului. Medicamentul oferă o protecție semnificativă după prima doză, notează raportul, făcând vaccinul sigur și extrem de eficient împotriva COVID-19.

Amintim că, pe 20 noiembrie, concernul american Pfizer și compania germană BioNTech au început să depună cereri de înregistrare a vaccinului pe care l-au dezvoltat împotriva coronavirusului la autoritățile de reglementare din întreaga lume. Pfizer BioNTech se așteaptă să livreze până la 50 de milioane de doze de vaccin în întreaga lume până la sfârșitul anului și până la 1,3 miliarde în 2021.

Marea Britanie a devenit prima țară care a permis utilizarea unui vaccin dezvoltat de americanul Pfizer și de compania germană BioNTech pe teritoriul său și a comandat 40 de milioane de doze de medicament. Vaccinările în țară pot începe în următoarele zile. Cetățenii din grupul de risc vor participa la acesta.

Recent, ministrul român al Sănătății, a declarat că România va transfera în Moldova o parte din lotul vaccinului împotriva coronavirusului, pe care țara îl va primi de la Uniunea Europeană. Anterior, coordonatorul român al campaniei naționale de vaccinare Valeriu Gheorgita a spus că cel puțin 2,4 milioane de doze de vaccin Pfizer ar putea ajunge în România la sfârșitul lunii decembrie.

Precizăm că, în varianta inițială a textului, titlul știrii era „Șase dintre oamenii care au primit vaccinul Pfizer au decedat în SUA”, fapt care nu reflectă realitatea. NM își cere scuze pentru confuzia comisă.
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: