Euronews

Șase dintre cei circa 44 de mii de participanți la testarea vaccinului Pfizer au murit. Patru dintre ei au primit placebo

Autoritățile americane au prezentat un raport asupra vaccinului anticoronavirus produs în colaborare de companiile Pfizer și BioNtech. În document se arată că testele au fost efectuate pe circa 44.000 de voluntari. Șase dintre participanții la studiu au decedat, însă doar doi dintre ei fuseseră imunizați. Aceștia sufereau de boli cronice, scrie RBC cu referire la US Food and Drug Administration (FDA).

„În perioada de raportare, au existat șase decese (două decese în grupul vaccinat, patru în grupul placebo)” – redă documentul pregătit pentru ședința FDA.

Unul dintre pacienții care au primit vaccinul a murit la trei zile după prima doză de medicament. Acesta suferea de ateroscleroză și obezitate. Al doilea participant decedat din grupul vaccinat a suferit un stop cardiac la 60 de zile de la a doua doză și a murit la scurt timp.

Trei dintre cei șase decedați, după cum se menționează în document, aveau peste 55 de ani.

FDA a concluzionat că Pfizer și BioNTech au furnizat informații adecvate pentru a asigura calitatea vaccinului. Medicamentul oferă o protecție semnificativă după prima doză, notează raportul, făcând vaccinul sigur și extrem de eficient împotriva COVID-19.

Amintim că, pe 20 noiembrie, concernul american Pfizer și compania germană BioNTech au început să depună cereri de înregistrare a vaccinului pe care l-au dezvoltat împotriva coronavirusului la autoritățile de reglementare din întreaga lume. Pfizer BioNTech se așteaptă să livreze până la 50 de milioane de doze de vaccin în întreaga lume până la sfârșitul anului și până la 1,3 miliarde în 2021.

Marea Britanie a devenit prima țară care a permis utilizarea unui vaccin dezvoltat de americanul Pfizer și de compania germană BioNTech pe teritoriul său și a comandat 40 de milioane de doze de medicament. Vaccinările în țară pot începe în următoarele zile. Cetățenii din grupul de risc vor participa la acesta.

Recent, ministrul român al Sănătății, a declarat că România va transfera în Moldova o parte din lotul vaccinului împotriva coronavirusului, pe care țara îl va primi de la Uniunea Europeană. Anterior, coordonatorul român al campaniei naționale de vaccinare Valeriu Gheorgita a spus că cel puțin 2,4 milioane de doze de vaccin Pfizer ar putea ajunge în România la sfârșitul lunii decembrie.

Precizăm că, în varianta inițială a textului, titlul știrii era „Șase dintre oamenii care au primit vaccinul Pfizer au decedat în SUA”, fapt care nu reflectă realitatea. NM își cere scuze pentru confuzia comisă.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Daniel Vodă

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, despre interdicția lui Ion Ceban în Schengen: „Nu e știrea zilei”

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că interdicția de intrare în România și în spațiul Schengen a primarului Chișinăului, Ion Ceban, nu reprezintă o „știre a zilei”. El susține că, cel mai probabil, Ceban era deja informat despre această măsură înainte ca informația să fie făcută publică și că el ar trebui să ofere explicații. Totodată, Vodă a subliniat că informațiile transmise de instituțiile statului, inclusiv ale României, „se bazează pe fapte concrete”.

„Nu aș spune că este neapărat știrea zilei,” a afirmat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, în cadrul emisiunii Puterea a Patra.

El a explicat că toate detaliile legate de acest caz ar trebui să vină din partea lui Ceban și că probabil el știa deja despre această interdicție.

„Toate explicațiile referitor la acest caz ar trebui să le ofere domnia sa. Am văzut un video filmat, dar dumneavoastră, ca jurnalist, nu ați avut posibilitatea să adresați întrebări sau să faceți precizări. Nimeni din presă probabil nu a putut să o facă. Pentru mine, întrebarea centrală este că — pentru orice cetățean, când se aplică interdicția, persoana este informată. Deci, probabil, persoana a știut această informație înainte să devină publică, dar a ținut-o și nu a comunicat despre acest lucru”, a menționat Vodă.

Fiind întrebat „ce pericol” reprezintă Ion Ceban, întrucât acesta a fost argumentul autorităților române, Daniel Vodă a menționat:

„Cetățenii trebuie să fie atenți și pe viitor când unii politicieni ar putea să se prefacă și să aibă cu totul alte interese. Atunci când unele instituții ale statului, fie ale României, fie ale altor democrații cu instituții consolidate, transmit anumite informații, cu siguranță acestea se sprijină pe fapte”, a subliniat reprezentantul Guvernului.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. În presa din Moldova și România se vehiculează că ar fi vorba despre ex-jurnalista Natalia Morari și fostul premier Vasile Tarlev.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: