ambulanța.md

Șase persoane s-au otrăvit cu ciuperci în raionul Orhei

În raionul Orhei, șase persoane s-au otrăvit cu ciupercile pe care le-au adunat în pădure. Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), incidentul a avut loc pe 25 noiembrie.

Ar fi vorba despre o întreagă familie din satul Tabăra, raionul Orhei. Șase persoane s-au intoxicat, inclusiv patru copii. Cel mai mic dintre ei are 1,5 ani.

ANSP a cerut cetățenilor să fie atenți atunci când mănâncă ciuperci, iar la primele simptome de otrăvire, să sune urgent la 112.

Agenția recomandă să nu cumpărați ciuperci pe marginea drumului, de la străini și în locuri neautorizate, precum și să nu mâncați ciuperci necunoscute sau suspecte. În plus, nu trebuie să culegi ciuperci, chiar și comestibile, lângă carosabil, deoarece acestea acumulează substanțe toxice. Părinții sunt îndemnați să nu-și hrănească copiii cu ciuperci.

De la începutul anului 2020, 270 de persoane s-au otrăvit cu ciuperci în Moldova, patru dintre ele au murit.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

VIDEO Gazon în loc de scuar? De ce au fost scoși din centrul Chișinăului smochinul, dudul și gutuiul japonez

În centrul Chișinăului, într-o singură zi, a dispărut o grădină în care creșteau smochini, gutui japonezi și duzi, fapt ce a stârnit nedumerirea locuitorilor.

Echipa NewsMaker s-a adresat directorului bazinului Universității de Stat de Educație Fizică și Sport, Vasile Cerbușca, instituție în gestiunea căreia se află acest teren. Acesta ne-a explicat că defrișarea a fost necesară în cadrul proiectului de reabilitare a bazinului și de amenajare a zonei adiacente. Contractul pentru aceste lucrări a fost încheiat cu Universitatea de Stat din Moldova și aprobat de Consiliul Național al Monumentelor Istorice. Potrivit lui Cerbușca, până la începutul toamnei, bazinul va fi reparat, iar zona din jurul său își va schimba complet aspectul.

Menționăm că, anterior, consiliera municipală Aneta Dabija a scris pe pagina sa de Facebook că
 „Inspectoratul pentru protecția mediului a început o anchetă proprie” în legătură cu aceste lucrări. Ulterior, ea a șters postarea, iar în ziua următoare a publicat alta cu un conținut total diferit. Consiliera a scris că există un proiect de amenajare a acestui loc, care „va include nu doar gazon verde”. „Proiectul de amenajare a zonei verzi va fi integrat în cel general, care trebuie aprobat de Consiliul Național al Monumentelor Istorice, iar smochinul și gutuiul vor fi plantați din nou”.

NewsMaker a solicitat un punct de vedere la acest subiect din partea Inspectoratului pentru Protecția Mediului. Directorul instituției, Ion Bulmaga, ne-a comunicat că lucrările sunt, într-adevăr, investigate.


Подписывайтесь на наш Telegram-канал @newsmakerlive. Там оперативно появляется все, что важно знать прямо сейчас о Молдове и регионе.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: