„Scandal de ordin politic”: Prima reacție a fiicei Victoriei Cazacu, suspectată de corupție la Aeroport
Full Article 5 minutes read

„Scandal de ordin politic”: Prima reacție a fiicei Victoriei Cazacu, suspectată de corupție la Aeroport

Diana Cazacu, fiica deputatei Victoria Cazacu, exclusă din partidul de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) în urma scandalului de corupție de la Aeroport, susține că atât ea, cât și familia sa, ar fi victime ale unor „interese ascunse”. Cazacu a negat, pe 9 aprilie, implicarea sa în acte de corupție și a declarat că este gata să își dovedească nevinovăția. Vameșa și-a manifestat regretul că primele persoane în stat lasă public să se înțeleagă că ea și familia sa s-ar face vinovate de ceva. Fiica deputatei Victoria Cazacu, care este suspectată de corupție, a făcut apel public la conducerea țării să respecte Constituția, precum și prezumția la nevinovăția.

„Familia mea a fost implicată în acest scandal fără voia noastră. Este un scandal de ordin politic, dar cu interese ascunse. Activez în instituțiile statului de mai bine de 10 ani. În toată această perioadă, am activat conștient, profesionist, corect și în interesul statului R. Moldova. Nu am avut până acum nici măcar o mustrare sau o pedeapsă disciplinară și dintr-o dată am intrat într-un scandal artificial, cu conotație politică, dar care de fapt are la bază interese și frustrări personale ale unor oameni. După perchezițiile de acum o săptămână, eu am statut de bănuit, pentru că nu există suficiente probe pentru a-mi înainta calitatea de învinuit. Eu sunt deschisă spre colaborare cu oamenii legii și sunt convinsă că-mi voi dovedi dreptatea, că sunt corectă și curată în fața legii”, a  declarat Diana Cazacu în cadrul unui briefing, susținut pe 9 aprilie.

Fiica deputatei Victoria Cazacu crede că a fost atrasă în scandalul de corupție după ce fostul șef al Serviciului Vamal, Igor Talmazan, i-a propus să fie promovată în funcția de șef al postului vamal de la Aeroport. Propunerea, spune Cazacu, nu i-a picat bine actualului șef al postului vamal.

„În scurt timp, actualul șef de post a început să le spună colegilor că eu aș pretinde la funcția sa. Atunci am simțit o schimbare de atitudine față de mine din partea șefului de post și deja intuiam că mi se pot organiza diferite surprize neplăcute. Este regretabil că în urma perchezițiilor au pornit atacuri publice în adresa mea și a familiei mele, în special a ex-deputatei PAS Victoria Cazacu, care nu are nicio atitudine cu activitatea mea în organele statului. Răspunderea este individuală, eu răspund pentru faptele mele personal. Nu răspunde mama pentru mine și eu nu răspund pentru faptele pe care le face mama”, a mai declarat Cazacu.

Vameșa a venit cu un apel public către conducerea de vârf a țării.

„Doamna președintă Maia Sandu, ne cunoaștem și știți despre mine, despre rezultatele muncii mele în interesul statului. Mă cunoașteți drept o persoană onestă și profesionistă, care a activat mereu în interesul țării. Domnule președinte al Parlamentului, Igor Grosu, dvs. știți mai bine decât toți ceilalți cum am ajuns la SV, prin transfer de la SIS, instituție în care am fost incomodă în 2022. Am crezut mereu în corectitudine, în lege, în statul de drept, care presupune separarea puterilor în stat. (…) Regret mult că și conducerea statului, fără a ține cont de prezumția nevinovăției, fără a ține cont de principiul separării puterii în stat, lasă public să se înțeleagă că atât eu, cât și mama mea, suntem deja vinovate de ceva. (…) Doamna președintă a țării, domnule președinte al Parlamentului, domnule prim-ministru, vă îndemn să respectați prevederile Constituției, drepturile și libertățile omului și, nu în ultimul rând, prezumția nevinovăției. Regret și faptul că Igor Talmazan a fost nevoit să plece după cazul de săptămâna trecută de la Aeroport, fiind și el o jertfă a unei lupte din culise”, a conchis Diana Cazacu.

Inspectoarea vamală suspectată de corupție la Aeroport a refuzat să răspundă întrebărilor jurnaliștilor prezenți la briefing. Ea a declarat că va răspunde, însă doar în cadrul emisiunilor televizate, radiofonice sau interviuri în scris.

***

Amintim că pe 1 aprilie, ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au efectuat 16 percheziții într-o cauză penală pornită pe faptul comiterii infracțiunii de corupere pasivă şi corupere activă. Atunci, trei inspectori vamali au fost reținuți pentru 72 de ore, între ei fiul unui fost deputat democrat, iar alți patru urmau să fie fi  cercetați în stare de libertate. Printre ei se numără și Diana Cazacu, fiica deputatei Victoria Cazacu, ajunsă în Legislativ pe listele Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

După izbucnirea scandalului, Victoria Cazacu a fost exclusă din partid, iar formațiunea i-a cerut să-și depună mandatul de deputată. Parlamentara a refuzat să dea curs cererii, menționând că rămâne deputată neafiliată.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: