rise.md

Scandalul de la Uzina „Topaz” ajunge pe masa lui Grosu, Recean și Sandu: angajații concediați cer intervenția autorităților

Scandalul din jurul Uzinei „Topaz” din Chișinău – întreprindere cu capital majoritar controlat de corporația rusă ODK – continuă. Mai mulți angajați, în frunte cu Inna Linnik, susțin că au fost concediați ilegal în urma unei preluări abuzive a conducerii și solicită intervenția urgentă a autorităților statului pentru a opri ceea ce numesc un „atac raider”.

Într-o scrisoare deschisă adresată președintei Maia Sandu, președintelui Parlamentului Igor Grosu și premierului Dorin Recean, foștii angajați susțin că noua conducere a uzinei nu este recunoscută oficial de nicio instituție a statului. Potrivit lor, Agenția Servicii Publice a refuzat înregistrarea modificărilor solicitate de noua conducere și a confirmat că Inna Linnik este în continuare administratorul legal al întreprinderii.

„Din 12 martie 2025, uzina este administrată de persoane a căror împuterniciri nu au fost confirmate de nici o entitate de stat. În pofida documentelor pe care le-am primit, care confirmă lipsa statutului oficial al presupusei noi conduceri, am fost concediați ilegal, am fost lipsiți de posibilitatea predării bunuri materiale, nu am primit salariile și nu ni se permite accesul la locuri de muncă din uzina, cu toate că dispunem de un număr imens de documente justificative de la principalul organ de înregistrare – IP Agenția Serviciilor de Stat”, se menționează în scrisoarea publicată de Infotag.

Semnatarii solicită conducerii țării să clarifice situația și avertizează că blocajul administrativ afectează grav atât angajații, cât și patrimoniul public: „Timpul petrecut pentru vizitele noastre la autoritățile statutului, cu încercările de a intra legal pe teritoriul uzinei, cu organizarea conferințelor de presă în direct – nu aduce nici o claritate, dinpotrivă: în fiecare zi cauzează prejudicii atât statului, cât și angajaților de rând ai întreprinderii”.

***

Uzina „Topaz” din Chișinău, filială a corporației rusești Rostec aflate sub sancțiuni internaționale, se confruntă cu un conflict juridic și de conducere. În februarie 2024, Judecătoria Chișinău a dispus inițierea procedurii de insolvabilitate la cererea CPD-Industrial Group, firmă apropiată de familia Baciu, iar fosta directoare Inna Linnic a fost suspendată. Totuși, Curtea de Apel a anulat decizia pe 25 februarie 2025. Decizia a permis Consiliului uzinei să-și reia atribuțiile.

Pe 6 martie, Consiliul societății a constatat încetarea mandatului lui Linnic – sancționată și ea internațional – și l-a numit director pe cetățeanul turc Maxim Onur Yuksel. Înregistrarea sa oficială este încă în curs, iar Linnic contestă între timp schimbare conducerii. Ea spune că ar fi fost concediată ilegal, deși figurează în continuare ca administrator în evidențele ASP.

Conducerea actuală respinge, însă, acuzațiile, calificându-le drept „nefondate” și parte a unor „acțiuni concertate” de discreditare. Potrivit avocatei Elenei Organ, fosta directoare, Inna Linnic, a fost notificată despre încetarea mandatului său, iar pe 20 martie a predat ștampila, documentele și bunurile întreprinderii noii conduceri. Detalii aici.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Năstase anunță că va candida la parlamentare: „Pentru toți cei care sunteți nevoiți să votați, nu să alegeți” (VIDEO)

Andrei Năstase, fost ministru de Interne și ex-lider al Platformei DA, a anunțat pe 20 iulie că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. El a declarat pentru cetățenii care sunt „nevoiți să voteze, nu să aleagă”.

Într-un mesaj video publicat pe Facebook, Andrei Năstase, alături de mai mulți susținători, a comunicat că va candida la alegerile parlamentare.

Am decis să candidez independent pentru toți cei care nu sunt înregimentați partinic, pentru toți cei mințiți cu sloganuri frumoase și, apoi, umiliți prin legi strâmbe. Pentru sutele de mii de protestatari și semnatari a proiectelor mele de scoatere a țării din captivitate, de schimbare a vieții noastre în bine pe aceste meleaguri. Candideze pentru toți cei care, ca și mine, nu aveți pe cine alege, sunteți dezamăgiți de guvernare și partidele politice și sunteți astfel nevoiți să votați, nu să alegeți”, a spus el.

Cine este Andrei Năstase?

Andrei Năstase și-a început activitatea publică în calitate de fondator și lider al Platformei Civice „Demnitate și Adevăr”, preluând ștafeta mișcării protestatare din 2015, scrie alegeri.md. A participat la alegerile din 2016 pentru funcția de președinte al Republicii Moldova, dar s-a retras în favoarea candidatului comun al forțelor politice anti-oligarhice, Maia Sandu.

A câștigat în 2018 alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău. După invalidarea rezultatelor alegerilor, pe motiv că ar fi făcut agitație electorală în ziua alegerilor, a devenit unul dintre liderii Mișcării de Rezistență ACUM.

Năstase a fost și ministru al Afacerilor Interne, mai târziu – și consilier în Consiliul Municipal Chișinău (CMC).

În decembrie 2022, Biroul Politic Național al Platformei DA a decis retragerea sprijinului politic fracțiunii Platforma DA din CMC, după ce consilierii municipali au votat, alături de cei ai Partidului Socialiștilor pentru adoptarea a patru Planuri Urbanistice Zonale (PUZ) controversate, care vor permite construirea unor noi complexe locative. Guvernul a calificat inițiativa drept „ilegală”. Atunci consilierul municipal Andrei Năstase a declarat că reprezentanții Platformei au votat în favoarea PUZ-urilor bazându-se pe expertiză. Totodată, Năstase a spus că reprezentanții Platformei DA din CMC și-au înaintat demisia din partid, dar nu își vor depune mandatele de consilieri.

În 2024, Năstase a candidat la alegerile prezidențiale în calitate de candidat independent, acumulând doar 0,64% din voturi.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: