Schemă de corupție deconspirată la CFM. Un șef de direcție a fost reținut de CNA
Full Article 2 minutes read

Schemă de corupție deconspirată la CFM. Un șef de direcție a fost reținut de CNA

15 angajați ai întreprinderii de stat „Calea Ferată Moldova”, printre care și șeful Direcţiei deservire călători şi un instructor al Rezervei însoţitorilor de vagoane sunt bănuiți că ar figura într-o schemă de corupție. Astăzi, 21 ianuarie, ofiţerii Centrului Național Anticorupție (CNA) şi procurorii au desfăşurat percheziţii la domiciliile şi birourile de serviciu ale angajaților, se arată într-un comunicat al instituției. Șeful direcţiei a fost reţinut pentru 72 de ore

Toţi 15 sunt bănuiţi de corupere pasivă şi riscă până la 10 ani de închisoare, dacă vor fi găsiţi vinovaţi.

Potrivit oamenilor legii, șeful Direcţiei deservire călători şi un instructor al Rezervei însoţitorilor de vagoane din cadrul ÎS „Calea Ferată din Moldova” au fost escortaţi la CNA, astăzi, în urma unor percheziţii, desfăşurate de ofiţerii şi procurorii anticorupţie. Acţiunea are loc în cadrul a 34 de cauze penale, pornite pentru fapte de corupţie, în care sunt bănuiţi mai mulţi angajaţi ai întreprinderii.

Potrivit materialelor acumulate de CNA, factori de deciziei ai ÎS „Calea Ferată din Moldova” ar fi pus în funcţiune o schemă prin care colectau bani de la însoţitorii de vagoane pentru a camufla neregulile legate de transportarea ilicită de pasageri sau bagaje, dar şi pentru a facilita promovările în funcţie ale unor angajaţi. Astfel, au fost identificate cazuri în care şefii de tren colectau de la însoţitorii de vagoane sume  ce variau între 300 şi 1500 de dolari per rută de tren pentru a nu include în actele de verificare abaterile constatate.

De asemenea, a fost documentat un caz de corupere la promovarea în funcţie a unei angajate a Direcţiei deservire călători. Mai exact, şeful direcţiei i-ar fi cerut subalternei sale 30 000 de euro pentru a influenţa persoane cu drept de decizie din cadrul întreprinderii să o avanseze în funcţia de şef de tren pe ruta Chişinău – Bucureşti.

În acelaşi dosar, s-a mai constatat că, în perioada  octombrie-noiembrie 2019, şase însoţitori de vagon ar fi transmis unui instructor al rezervei însoţitorilor de vagoane o sumă de bani pentru ca acesta, la rândul lui, să-i determine pe membrii Comisiei de evaluare a actelor să treacă cu vederea neregulile depistate în activitatea însoţitorilor.

Conducerea urmăririi penale este exercitată de către Procuratura Anticorupţie.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: