Schemă de corupție internațională, investigată de Moldova și Franța: 4 persoane, reținute pentru obstrucționarea activității Interpol
Full Article 5 minutes read

Schemă de corupție internațională, investigată de Moldova și Franța: 4 persoane, reținute pentru obstrucționarea activității Interpol

Procuratura Anticorupție (PA) și Parchetul Național Financiar (PNF) din Franța investighează o schemă de corupție prin care funcționari publici din Moldova și alte state ar fi primit mită pentru blocarea și ștergerea Notificărilor Roșii Interpol, care se referă la infractorii dați în căutare internațională. Sumele s-ar ridica la câteva milioane de dolari. În această dimineață, procurori și ofițeri din cadrul PA și colegii lor din PNF, asistați de Biroul Federal de Investigații (FBI) al SUA, au efectuat percheziții la doisprezece persoane, pe marginea cazului. Până acum, au fost reținute patru persoane. Precizările au fost făcute de șefa PA, Veronica Dragalin, în cadrul unui briefing de presă. 

Schemă de corupție internațională, investigată de Moldova și Franța

Veronica Dragalin a anunțat că, pe 2 aprilie, Procuratura Anticorupție a pornit un dosar penal, în baza informațiilor dintr-o anchetă a Parchetului Național Financiar al Franței. Ancheta franceză a fost inițiată, la rândul său, în urma recepționării unor informații de la Interpol. Ulterior, autoritățile din Marea Britanie au furnizat și alte informații relevante Procuraturii Anticorupție.

Pe 11 aprilie, Republica Moldova și Franța au încheiat un acord de Echipă Comună de Investigație la sediul Eurojust de la Haga, Olanda.

Procuratura Anticorupție a solicitat și asistența FBI în calitate de specialiști în prelucrarea dispozitivelor digitale care urmau să fie ridicate în cadrul perchezițiilor.

Șefa PA a comunicat că, potrivit probelor din ancheta comună, un grup de persoane de diferite naționalități ar fi pus la cale o schemă prin care cei vizați de Notificările Roșii Interpol să poată obține azil sau statut de refugiat în Moldova și în alte țări, cu scopul de ale bloca și șterge. Pentru acest lucru, persoanele vizate de Notificările Roșii plăteau mită către funcționari publici, inclusiv în țara noastră.

Sumele plătite de beneficiarii acestei scheme s-ar ridica la câteva milioane de dolari, a precizat șefa PA.

Organizația Internațională a Poliției Criminale (Interpol) a alertat autoritățile de drept din Franța, țara gazdă a Interpol, despre această schemă și cooperează cu ancheta comună.

De asemenea, Veronica Dragalin a meționat că, într-o schemă de corupție suprapusă, o organizație criminală internațională cu legături cu persoane din Rusia, Ucraina, Belarus și alte țări, suspectată de comiterea unor infracțiuni cibernetice care au cauzat daune de milioane de dolari, a plătit mită intermediarilor și persoanelor publice din Moldova pentru a informa infractorii căutați cu privire la statutul Notificărilor Roșii în schimbul plăților. „Serviciul Secret al Statelor Unite, FBI și Agenția Națională a Criminalității din Marea Britanie au furnizat informații relevante Procuraturii Anticorupție în cadrul acestei investigații”, a comunicat Dragalin.

Șefa PA a precizat că, în dimineața de 4 iunie, procurori și ofițeri din cadrul Procuraturii Anticorupție au efectuat 33 percheziții autorizate la 12 persoane. Aceștia au fost asistați de procurori și ofițeri francezi și FBI în calitate de specialiști în prelucrarea dispozitivelor digitale ridicate în cadrul perchezițiilor.

În urma descinderilor, procurori și ofițeri anticorupție au ridicat dispozitive digitale, inclusiv telefoane mobile, laptopuri și calculatoare, alte obiecte și documente, care urmează să fie examinate din punct de vedere al relevanței și concludenții pentru cauza penală.

Până la moment, patru persoane au fost reținute pentru o perioadă de până la 72 de ore.

Se vor efectua acțiuni suplimentare de urmărire penală pentru stabilirea tuturor împrejurărilor cauzei, în vederea adoptării unei hotărâri în condițiile legii, despre care publicul va fi informat”, a declarat șefa PA.

„Vom continua să livrăm rezultate pentru eliminarea corupției”

Veronica Dragalin a subliniat angajamentul Procuraturii Anticorupție de a lupta împotriva corupției mari.

Suntem determinați să luptăm împotriva corupției la nivel înalt sub toate formele, în special împotriva acelor scheme care pun în pericol cauzele penale în întreaga lume. Această investigație comună este o dovadă a faptului că cooperarea internațională între instituțiile de drept este esențială în detectarea și oprirea infractorilor corupți, care nu sunt limitați de frontiere naționale. Împreună, vom continua să lucrăm cu curaj și să livrăm rezultate pentru eliminarea corupției din instituțiile publice și pentru a face lumea un loc mai sigur pentru cetățenii noștri”, a spus ea.

Prezentă la briefing, șefa adjunctă a Parchetului Național Financiar din Franța, Celine Guillet, a declarat: „Din partea Parchetului Național Financiar, sunt încântată de succesul operațiunilor desfășurate astăzi de autoritățile moldovenești, cu sprijinul anchetatorilor francezi și al partenerilor noștri americani și britanici. În calitate de primii destinatari ai alertei Interpol cu privire la o schemă de corupție care amenință fundamentele acțiunii sale, am putut testa puterea mecanismelor de cooperare internațională și angajamentul exemplar al omologilor noștri din Republica Moldova. Vom continua investigațiile cu determinare”.

***

Organizația Internațională a Poliției Criminale este o organizație interguvernamentală cu 196 de țări membre, care ajută poliția să lucreze împreună, permițându-le să partajeze și să acceseze date despre infracțiuni și infractori, inclusiv prin emiterea de Notificări Roșii (Red Notices). O Notificare Roșie este o solicitare adresată autorităților de aplicare a legii din întreaga lume pentru a localiza o persoană în scopul extrădării, predării sau altor acțiuni similare. Se bazează pe o cerere făcută de o țară membră, care furnizează un mandat de arest sau un ordin judecătoresc emis de autoritățile judiciare din țara solicitantă. Țările membre își aplică propriile legi pentru a decide acțiunile întreprinse pe baza unei Notificări Roșie.

Moldova este stat-membru Interpol din 28 septembrie 1994.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: