cotidianul.md

(VIDEO) Schimb de replici între Ceban și Stamate, pe tema Aeroportului: „De la domnul primar nu ne putem aștepta să fie expert juridic”

Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, se întreba în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV, de ce Aeroportul Internațional Chișinău (AIC) nu a fost întors Republicii Moldova, după ce arbitrajul de la Stockholm respinsese cererea formulată de KomaksAvia, dând câștig de cauză țării noastre. De cealaltă parte, depuatat PAS Olesea Stamate susține că aceste declarații au fost făcute de dragul manipulării și dezinformării, iar actuala guvernare a întreprins toate măsurile legale care pot garanta întoarcerea AIC în gestiunea statului, iar acum deciziile sunt în mâna justiției.

Edilul s-a arătat indignat de faptul că actuala guvernare nu a întreprins măsurile necesare pentru a întoarce Aeroportul Internațional Chișinău în gestiunea statului, după ce arbitrajul de la Stockholm respinsese cererea formulată de KomaksAvia, dând câștig de cauză Republicii Moldova.

„Că tot ați spus de Aeroport, vreau să vă întreb și eu și să-i întreb și pe ceilalți, noi avem decizia de la Stockholm privind întoarcerea Aeroportului, de ce până în ziua de astăzi Aeroportul nu este întors Republicii Moldova? Faptul că Aeroportul astăzi nu este întors, este o întrebare foarte pertinentă”, a declarat Ion  Ceban.

În replică, depuatat PAS Olesea Stamate susține că aceste declarații au fost făcute pentru a manipula opinia publică.

„Nici de la domnul Primar nu ne putem aștepta să fie expert și în materie juridică. Problema este că pretinde a fi. Și în loc să întrebe și să se intereseze de la cei care cunosc, face declarații tari, doar de dragul manipulării și dezinformării”, a scris Stamate.

Potrivit deputatei, responsabilii ar fi întreprins toate măsurile legale care pot garanta întoarcerea Aeroportului Internațional Chișinău în gestiunea statului.

„Explic (nu pentru Primar, că el cunoaște adevărul, dar încearcă să manipuleze) pentru cetățenii noștri:
1. Decizia arbitrajului de la Stockholm se referă la respingerea cererii Komaksavia Airport Invest Ltd, stabilind că Komaksavia Airport Invest Ltd nu are investiție în Avia Invest SRL în temeiul dreptului internațional. Or, asta înseamnă că acest contract de concesiune nu poate fi protejat pe calea arbitrajului investițional.
2. Respingerea cererii lor la Stockholm nu înseamnă că nu există un acord, în baza căruia Aeroportul a fost concesionat.
3. Chiar daca noi considerăm că acordul a fost încheiat în mod fraudulos – statul trebuie să demonstreze acest lucru în instanță. Și tocmai de asta am inițiat un litigiu în instanță încă în 2019, în perioada Guvernului condus de Maia Sandu.
4. În paralel, la procuratură se investighează partea penală a aspectelor ce țin de concesionarea aeroportului și dacă dosarul nu a fost încă transmis în instanță, urmează să fie transmis cît mai curând.
5. Or, exact cele două căi expuse în punctul 3 si 4 sunt căile legale de restituire a aeroportului în gestiunea statului. Și sper ca judecătorii să examineze cu buna diligență cele două litigii, și în termeni cât mai restânși să avem și soluția.
6. Deci, ca să fie clar: noi am întreprins toate măsurile legale care ne pot garanta întoarcerea AIC în gestiunea statului. Acum deciziile sunt în mâna justiției”, a precizat Stamate.

La final, depuatata l-a îndemnat pe Ion Ceban să se ocupe de problemele orașului Chișinău.

„P.S. mesaj domnului Primar: ocupați-vă de problemele orașului, de construcțiile neautorizate sau autorizate aiurea de colegii dvs., de amenajarea locurilor de parcare (în special în zona centrală a orașului), de modernizarea rețelei transportului public. Offf, domn Primar, aveți atîtea de care nu vă ocupați, deși ar trebui… De cele ce țin de competența Guvernului sau a Parlamentului – stați liniștit, ne ocupăm noi, cu responsabilitate și respect față de cetățeni”, a adăugat Stamate.

Amintim că pe 3 august Avia Invest SRL a anunțat că arbitrajul de la Stockholm a interzis rezilierea contractului de concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Reacția Mitropoliei Moldovei, după ce un preot a fost scos cu forța din biserica din Grinăuți

Mitropolia Moldovei, subordonată Patriarhiei Rusiei, califică drept „regretabilă” imposibilitatea soluționării amiabile a conflictului izbucnit în jurul bisericii din Grinăuți. Contactat de NewsMaker, episcopul-vicar Ioan Moșneguțu a declarat că disputa dintre enoriași și preotul Constantin Turtureanu, care a aderat la Mitropolia Basarabiei, ar fi trebuit rezolvată prin dialog.

„Este regretabilă imposibilitatea rezolvării acestei probleme pe cale amiabilă. Până la ora actuală nu s-a ajuns la un compromis între creștini și preotul Constantin Turtureanu. De fapt, creștinii și-au exprimat dezacordul ca preotul Constantin Turtureanu să meargă la Mitropoliei Basarabiei, în jurisdicția acestei structuri, iar din această cauză situația a escaladat într-un conflict mai nepotrivit. Era bine dacă această problemă se rezolva în baza unui dialog”, a declarat episcopul Ioan Moșneguțu, vicar al Mitropoliei Moldovei pentru NM.

Potrivit lui, decizia privind apartenența bisericii la o structură religioasă trebuie să aparțină comunității. În acest caz, spune Moșneguțu, a avut loc o adunare generală a enoriașilor, în cadrul căreia 267 de persoane au votat împotriva preotului și a trecerii sub altă jurisdicție, în timp ce doar 9 persoane l-au susținut pe Turtureanu.

Ioan Moșneguțu a mai precizat pentru NM că Constantin Turtureanu a fost „disponibilizat” din funcția de paroh al bisericii din Grinăuți, iar Mitropolia Moldovei a numit un nou preot care „a fost acceptat de enoriași”. Chiar dacă numirea a avut loc încă pe 4 iulie, Moșneguțu susține că noul paroh nu a oficiat, deocamdată, nicio slujbă, întrucât „biserica a fost predată din nou comunității, adică a fost deschisă abia ieri”.

„Dacă acest conflict comunitatea parohială vizavi preotul paroh va continua, vom regreta enorm, însă comunitatea va decide cum procedează în continuare”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei, episcopul Ioan Moșneguțu.

Tensiunile din parohia din Grinăuți durează de mai mult timp și au pornit după ce preotul Constantin Turtureanu a decis să treacă de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei, aflată sub jurisdicția Patriarhiei Române. Decizia a stârnit nemulțumiri în rândul unei părți a enoriașilor, care au cerut în repetate rânduri plecarea acestuia. Situația a escaladat pe 15 iulie, când un grup de localnici l-au scos pe Turtureanu cu forța din biserică.

Potrivit TV Nord, tot pe 16 iulie, un grup de credincioși din partea Mitropoliei Moldovei au intrat în lăcaș și au schimbat lăcatele de la uși, fără să permită nimănui accesul în lăcaș.

Contactată de NewsMaker, ofițera de presă a Inspectoratului de Poliție Rîșcani, Lilia Harea, a declarat că incidentul a fost înregistrat și este documentat: „Toți cei implicați vor fi trași la răspundere”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: