provincial.md

Scoși din cimitire cu poliția, deghizați în persoane cu nevoie speciale și multe deșeuri. Totalurile Paștelui Blajinilor

Unele persoane s-au reținut în cimitirele din Chișinău mult peste ora de închidere a acestora și a fost necesară intervenția poliției. Aceștia au continuat „pomenirea răposaților, însoțită de consumul excesiv a băuturilor tari” și nu au fost în stare să ajungă până la porțile cimitirului. Sunt și din cei care au pus copiii să cerșească. Minorii nu sunt doar din Chișinău, unii din ei – din localitățile țării, alții „chiar și de peste hotare”. S-au înregistrat și cazuri când unii s-ar fi deghizat în persoane cu nevoie speciale. Precizările au fost făcute pe 14 mai la ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău. Autoritățile au mai precizat că în aceste zile s-a adunat, în cimitirele din capitală, „un volum exagerat de deșeuri” și vor continua salubrizarea pe parcursul zilei de astăzi. 

La cimitirul „Sfântul Lazăr”, numit și cimitirul Doina, în prima zi au fost transportați peste 52 mii de pasageri. Potrivit lui Ilie Ceban, viceprimar al capitalei, este un record până în prezent de pasageri transportați în această zi. A doua zi a fost un flux mai redus, 40 mii de pasageri. „Estimăm că în total în prima zi au fost peste 100 mii de vizitatori la cimitirul Doina”, a menționat Ceban.

Ludmila Boţan, directorul întreprinderii municipale „Combinatul servicii funerare”, a spus că în cimitirele din Chișinău „au fost și unele situații mai puțin respectate, în pofida numeroaselor comunicate, adresări și anunțuri, și anume: nerespectarea programului de activitate a cimitirelor reținându-se unii oameni mult peste ora de închidere a cimitirelor, continuând pomenirea răposaților însoțită de consumul excesiv a băuturilor tari și astfel nefiind în stare să ajungă până la porțile cimitirului fiind necesară intervenția forțelor de poliție”.

„Am mai observat că unii vizitatori vin în acele zile la cimitir cu animale de companie, sfidând bunul simț și stârnind indignarea socială. Totodată am dori să atragem atenția autorităților centrale, poliției, asupra fenomenului cerșitul și vagabondajul de sărbători care ia amploare cu fiecare an. Mai gravă este implicarea abuzivă a copiilor minori care sunt nu doar din municipiul Chișinău dar din toată țara și chiar și de peste hotare, lăsați fără supraveghere, persoane cu diferite forme de dizabilități, simulare de către unii indivizi deghizați și altele”, a comunicat Boțan.

Boţan a mai spus că responsabilii au de „adunat și astăzi un volum exagerat de deșeuri, de veselă de unică folosință, pungi, saci și compoziții florale artificiale care din cauza vântului sunt răspândite pe arii extinse”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tensiuni la procesul Evgheniei Guțul. Schimb de replici între avocat și judecătoare: „Pentru ce faceți asta?”

Tensiuni în sala de judecată la procesul în care sunt vizate bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, și fosta secretară a Partidului „ȘOR”, Svetlana Popan. Între avocat și judecătoare a avut loc un schimb de replici, după ce magistrata i-a cerut să treacă la partea relevantă a cauzei.

Avocatul Sergiu Moraru a insistat însă să citească integral declarațiile unor martori și i-a reproșat judecătoarei că, pe parcursul întregului proces, nu i-ar fi permis să pună toate întrebările pe care le considera necesare.

„Pe tot procesul acesta nu mi-ați dat voie unde să pun întrebări, unde să examinez documentele. Pentru ce faceți asta? Cât o să dureze asta – o jumătate de oră?”, a spus avocatul în fața instanței.

În replică, judecătoarea i-a explicat: „Nu se pune în discuție cât asta o să dureze. Noi nu ne uităm la oră când dvs. vorbiți. Să fie o pledoarie corectă. Despre asta acum se discută și se face obiecția.”

Pe 3 iulie, Judecătoria sectorului Buiucani continuă să examineze dosarul în care este vizată bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, susținută activ de oligarhul fugar Ilan Șor. Ședința de judecată a început la ora 9:00. Între timp, în fața sediului instanței are loc un protest.

Cei adunați în fața instanței scandează: „Evghenia, eroul nostru”, „Svetlana, suntem cu tine”, „Evghenia, suntem cu tine”, „Libertate”.

La ultima ședință de judecată, pe 1 iulie 2025, procurorii au cerut o pedeapsă de 9 ani de închisoare în regim semi-închis pentru Evghenia Guțul, în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor”. De asemenea, acuzatorii au solicitat ca aceasta să fie privată, timp de 5 ani, de dreptul de a face parte dintr-un partid politic.

Pe lângă Evghenia Guțul, procurorii au solicitat o pedeapsă de 8 ani de închisoare și pentru Svetlana Popan, șefa oficiului principal al ex-Partidului „ȘOR”.

Conform procurorului de caz, Cristina Gladcov, ambele inculpate sunt vizate în dosar pe două capete de acuzare. Totodată, acuzatorii au cerut confiscarea sumelor menționate în actul de învinuire și menținerea sechestrelor, pentru a asigura recuperarea prejudiciilor în favoarea statului. În cazul Evgheniei Guțul, prejudiciul estimat este de 40 de milioane de lei, iar în cazul Svetlanei Popan – de 9 milioane de lei.

După ședința de judecată, Guțul a spus că dosarul penal în care este acuzată de finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor” ar avea un caracter politic. Ea adăugat că ar fi fost vizată în mod selectiv din cauza funcției pe care o deține, în timp ce alte persoane cu roluri mai importante în ierarhia partidului – declarat între timp neconstituțional – ar fi fost scutite de urmărirea penală.

***

Amintim că, în aprilie 2024, Procuratura Anticorupție a trimis în instanța de judecată cauza împotriva Evgheniei Guțul. Conform procurorilor, Guțul – activând în cadrul Departamentului de monitorizare, planificare și control al ex-Partidului „ȘOR” – a introdus sistematic bani de contrabandă în Moldova, preponderent din Rusia, în perioada 2019-2022. De asemenea este învinuită că a coordonat activitatea unor Oficii Teritoriale ale ex-Partidului „ȘOR”, fiind responsabilă de verificarea, confirmarea listelor și remunerarea participanților la protestele organizate la Chișinău de fosta formațiune. Astfel, prin această activitate, Guțul ar fi acceptat finanțarea ex-partidului din partea unei grupări criminale organizate cu 42,4 milioane de lei.

Acuzații similare au fost înaintate și împotriva Svetlanei Popan. Potrivit actului de acuzare, în perioada septembrie-noiembrie 2022, aceasta a acceptat cu bună știință 9,7 milioane de lei de la o grupare criminală organizată. Mijloacele financiare ar fi fost utilizate pentru a achita protestatarii ex-partidului, precum și salarii necontabilizate (în plicuri) membrilor de oficii teritoriale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: