Scoși din cimitire cu poliția, deghizați în persoane cu nevoie speciale și multe deșeuri. Totalurile Paștelui Blajinilor
Full Article 3 minutes read

Scoși din cimitire cu poliția, deghizați în persoane cu nevoie speciale și multe deșeuri. Totalurile Paștelui Blajinilor

Unele persoane s-au reținut în cimitirele din Chișinău mult peste ora de închidere a acestora și a fost necesară intervenția poliției. Aceștia au continuat „pomenirea răposaților, însoțită de consumul excesiv a băuturilor tari” și nu au fost în stare să ajungă până la porțile cimitirului. Sunt și din cei care au pus copiii să cerșească. Minorii nu sunt doar din Chișinău, unii din ei – din localitățile țării, alții „chiar și de peste hotare”. S-au înregistrat și cazuri când unii s-ar fi deghizat în persoane cu nevoie speciale. Precizările au fost făcute pe 14 mai la ședința operativă a serviciilor Primăriei Chișinău. Autoritățile au mai precizat că în aceste zile s-a adunat, în cimitirele din capitală, „un volum exagerat de deșeuri” și vor continua salubrizarea pe parcursul zilei de astăzi. 

La cimitirul „Sfântul Lazăr”, numit și cimitirul Doina, în prima zi au fost transportați peste 52 mii de pasageri. Potrivit lui Ilie Ceban, viceprimar al capitalei, este un record până în prezent de pasageri transportați în această zi. A doua zi a fost un flux mai redus, 40 mii de pasageri. „Estimăm că în total în prima zi au fost peste 100 mii de vizitatori la cimitirul Doina”, a menționat Ceban.

Ludmila Boţan, directorul întreprinderii municipale „Combinatul servicii funerare”, a spus că în cimitirele din Chișinău „au fost și unele situații mai puțin respectate, în pofida numeroaselor comunicate, adresări și anunțuri, și anume: nerespectarea programului de activitate a cimitirelor reținându-se unii oameni mult peste ora de închidere a cimitirelor, continuând pomenirea răposaților însoțită de consumul excesiv a băuturilor tari și astfel nefiind în stare să ajungă până la porțile cimitirului fiind necesară intervenția forțelor de poliție”.

„Am mai observat că unii vizitatori vin în acele zile la cimitir cu animale de companie, sfidând bunul simț și stârnind indignarea socială. Totodată am dori să atragem atenția autorităților centrale, poliției, asupra fenomenului cerșitul și vagabondajul de sărbători care ia amploare cu fiecare an. Mai gravă este implicarea abuzivă a copiilor minori care sunt nu doar din municipiul Chișinău dar din toată țara și chiar și de peste hotare, lăsați fără supraveghere, persoane cu diferite forme de dizabilități, simulare de către unii indivizi deghizați și altele”, a comunicat Boțan.

Boţan a mai spus că responsabilii au de „adunat și astăzi un volum exagerat de deșeuri, de veselă de unică folosință, pungi, saci și compoziții florale artificiale care din cauza vântului sunt răspândite pe arii extinse”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: