Scrisoare deschisă adresată conducerii țării. Mediul de afaceri este îngrijorat de pagubele economice provocate de COVID-19
Full Article 3 minutes read

Scrisoare deschisă adresată conducerii țării. Mediul de afaceri este îngrijorat de pagubele economice provocate de COVID-19

Mai multe asociații de profil din țară au adresat o scrisoare deschisă președintelui Republicii Moldova, premierului, președintei parlamentului, ministrului Economiei și celui al Finanțelor prin care cer să fie luate măsuri urgente pentru susținerea mediului de afaceri. Oamenii de afaceri susțin că pandemia de COVID-19 va provoca pagube financiare imense, la nivel global, inclusiv pentru Republica Moldova. 

„Recunoaștem că prioritatea guvernului trebuie să fie sănătatea cetățenilor și a societății în general, în același timp trebuie să luăm în considerație problemele grave cu care se confruntă contribuabilii – întreprinderile și angajații acestora la moment și impactul acestora pe termen lung. Credem că este necesară o reacție colectivă, iar guvernul și parlamentul trebuie să ia măsuri imediate
pentru a oferi suport mediului de afaceri”, susțin autorii scrisorii.

Adresarea a fost semnată de către Alianța Întreprinderilor Mici și Mijlocii, Asociația Femeilor Antreprenoare, Asociația Companiilor de Creație și Asociația Națională a Restaurantelor și Localurilor de Agrement. Semnatarii susțin că cel mai puternic vor simți lovitura întreprinderile mici și mijlocii (IMM).

„Luând în considerație vulnerabilitatea IMM-lor, impactul asupra acestora poate fi irecuperabil. Multe din ele vor suferi pierderi majore, unele își vor sista parțial sau complet activitatea, altele riscă să falimenteze. În special vor avea de suferit industriile de servicii și agrement, turism, horeca, comerț cu amănuntul, organizatorii de evenimente, și multe alte industrii afectate de carantină și măsuri preventive în vigoare”, susțin reprezentanții asociațiilor de profil.

Oamenii de afaceri au propus și un set de măsuri pe care solicită ca guvernul să le ia în considerare, cum ar fi: reeșalonarea plăților sau prelungirea termenului de calculare și achitare a TVA, și a impozitului pe venit; scutirea sau reeșalonarea impozitelor aferente plăților salariale pentru perioada de carantină; prelungirea termenului de calculare și achitare a obligațiilor fiscale, fără aplicarea penalităților și majorărilor de întârziere sau suport pentru achitarea salariilor angajaților care se află în concediu forțat legat de carantină.

Întregul document poate fi accesat AICI.

Amintim că duminică, 15 martie, în Republica Moldova au fost confirmate 11 cazuri noi de COVID-19, bilanțul ajungând la 23 de pacienți.

În contextul pandemiei, în Republica Moldova a fost decretat cod roșu de alertă privind răspândirea coronavirusului de tip nou. Astfel, toate școlile și grădinițele au fost închise. La fel, din 17 martie va fi sistat în totalitate traficul aerian.

Totodată, începând de luni, 16 martie, vor funcționa numai magazinele de produse alimentare, farmaciile și stațiile PECO.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: