NewsMaker / Andrei Mardari

Dragalin, gata să treacă poligraful: „Îmi asum tot ce am declarat în scrisoare”

Fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a declarat că își asumă în totalitate cele afirmate în scrisoarea adresată fostei judecătoare Mariana Ursachi. „Sunt gata să trec și un poligraf să demonstrez că spun adevărul”, a comunicat Dragalin pe 11 aprilie.

„Am semnat o scrisoare cu toată conștiința și responsabilitatea că îmi asum tot ce am declarat. Declarațiile unui martor au calitate de probă. Sunt gata să trec și un poligraf să demonstrez că spun adevărul. Ca procuror, înțeleg foarte bine cum se documentează fapte și cum se acumulează probe pentru a stabili adevărul. Data, ora și conținutul ședințelor mele cu conducerea țării le am notate și documentate și pot fi confirmate prin registre sau înregistrări video din clădirile respective, de paza de stat care m-a condus la acele ședințe, de alte persoane cu care am vorbit despre discuțiile avute imediat după și prin multe alte metode”, a scris Dragalin pe o rețea de socializare.

Dragalin s-a referit și la activitatea sa la Procuratura Anticorupție.

„Când am solicitat de repetate ori instrumente de la politicieni să-mi pot forma echipa de procurori, să-i pot înlătura pe cei în care nu am încredere și recruta alții în loc, am fost refuzată. Când am bătut alarmă despre modul în care a fost executată procedura pre-vetting, am fost ignorată. (…)Mi s-a spus să plec, când am insistat că sunt un procuror independent, 61 deputați PAS au ridicat mâna pentru o lege cu scopul de a mă scoate din funcție și de a distruge Procuratura Anticorupție și toate dosarele pendinte. (…) Am rămas în funcție cât am putut să asigur că Procuratura Anticorupție nu este folosită în mod abuziv ca o bâtă politică. (…) Poate altcineva în locul meu ar fi acționat altfel. Dacă considerați că puteți mai bine, aplicați la această funcție vacantă. Ceea ce ține de acțiuni, declarații, reputația și credibilitatea mea, am acționat corect și am respectat legea de fiecare dată, în circumstanțe simple dar mai ales în cele complicate. Sunt sigură că, mai devreme sau mai târziu, adevărul mereu ajunge la suprafață”.

Pe 8 aprilie, la ședința Consiliului Superior al Magistraturii, avocata Cristina Ciubotaru a prezentat o scrisoare adresată clientei sale, judecătoarei Mariana Ursachi. Scrisoarea, datată 5 aprilie, a fost semnată de fosta șefă a Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin. Astfel, ex-șefa Procuraturii Anticorupție menționa că informațiile prezentate de ea în scrisoare ar putea fi utile în apărarea carierei de judecător a Marianei Ursachi.

„La 01 august 2023, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a emis 21 de decizii în favoarea candidaților la funcții în CSM și CSP care nu au promovat procedura de pre-vetting. Aceste decizii au dus la critici dure din partea politicienilor de rang înalt. (…) Participarea Dvs. în completul de judecători la CSJ care au emis deciziile din 01 august 2023, vă pune în vizorul politic. În acest circumstanțe, consider că există un risc considerabil că Dvs. ați avut și veți continua să aveți consecințe negative profesionale, ca rezultat la presiuni politice”, comunica Dragalin în scrisoare. 

În scrisoare, Dragalin susținea că președinta Maia Sandu și prim-ministrul Dorin Recean i-ar fi cerut o listă cu „procurori integri” și care din punctul său de vedere ar trebui să treacă Vetting-ul. De asemenea, Dragalin menționa că a primit mesaje pe aplicația Signal de la unul dintre membrii Consiliului Superior al Magistraturii, Ion Guzun, pe care le-a interpretat ca pe o încurajare de a porni un dosar penal cu privire la pretinse decizii ilegale luate de judecătorii CSJ. Ion Guzun a declarat că discuția sa cu Dragalin a fost „scoasă din context”.

Pe 11 aprilie, președinta Maia Sandu a respins declarațiile Veronicăi Dragalin cu privire la liste cu procurori „integri care ar trebui să promoveze Vetting-ul”. Șefa statului a menționat că, de fapt, discuția se referea la prioritizarea evaluării procurorilor anticorupție, astfel încât să nu fie blocate dosarele de importanță națională.

Iar prim-ministrul Dorin Recean a calificat afirmațiile ex-șefei Procuraturii Anticorupție, despre faptul că acesta i-ar fi cerut liste cu „procurori integri”, ca fiind o „minciună gravă”.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andres Putting / Delfi Meedia

Cine sunt moldovenii condamnați în Estonia pentru incendierea restaurantului „Slavă Ucrainei”? Investigație

Cei doi cetățeni ai Republicii Moldova, condamnați în Estonia pentru incendierea restaurantului „Slavă Ucrainei” și a unui supermarket, sunt din Găgăuzia. Aceștia au experiență în spargeri de bancomate și furturi organizate în Rusia. Unul dintre ei a fost, până recent, șofer de camion la o firmă din Găgăuzia, iar ultimul salariu încasat a fost în martie 2025. Informațiile se regăsesc într-o investigație Rise Moldova, care, alături de Delfi Meedia, a documentat trecutul celor doi și le-a urmărit traseul până la misiunea de sabotaj din Estonia, care, potrivit anchetei, a fost comisă la comanda serviciilor speciale rusești.

Ambii bărbați poartă același nume, Ivan Cihaial. Unul dintre ei are 32 de ani, celălalt 37. Ambii s-au născut în satul Cazaclia, raionul Ceadîr-Lunga. Potrivit jurnaliștilor, amândoi au fost racolați de serviciul de informații militare al Rusiei (GRU) și plătiți pentru misiuni de sabotaj în Estonia.

Primul incendiu a avut loc pe 17 ianuarie 2024 la magazinul COOP din localitatea Osula, aflată la aproximativ 10 kilometri de o bază NATO. Această misiune i-a revenit lui Ivan Chihaial, 32 de ani, care a trecut granița din Rusia în Letonia, la volanul unui Jaguar XF cu numere poloneze. Apoi a intrat în Estonia și a incendiat supermarketul, filmând totul cu telefonul. Potrivit investigației, după aceasta el a fost plătit în criptomonedă, cu echivalentul a aproximativ 1700 de euro.

Se menționează că a doua zi, același Ivan a primit ordinul de a ataca restaurantul „Slavă Ucrainei” din Tallinn. Pe 27 ianuarie, deja ambii bărbați au intrat în Estonia cu același Jaguar. Au stat două zile. Pe 29 ianuarie, aceștia au trecut frontiera în Lituania. După o zi s-au întors în Estonia, de această dată cu un Mercedes-Benz cu numere lituaniene. Iar în ultima zi a lunii ianuarie, Ivan (37) a stropit restaurantul cu benzină și i-a dat foc. Celălalt filma de peste drum.

După atac, cei doi au fugit în Lituania, iar câteva zile mai târziu au fost arestați în Italia. Potrivit sursei, instanța din Estonia l-a condamnat pe Ivan Cihaial (32 de ani) la 6 ani și 6 luni de închisoare pentru spionaj. Iar Ivan Chihaial (37 de ani), a primit 2 ani și 6 luni, din care 6 luni cu executare, restul cu suspendare, cu condiția să nu comită alte infracțiuni timp de 3 ani și jumătate. Pe lângă închisoare, aceștia trebuie să plătească și daune de peste 10 mii de euro, inclusiv cheltuieli de judecată. Sentința însă poate fi atacată la Curtea de Apel din Tallinn.

Trecutul celor doi în Rusia și Moldova 

Potrivit jurnaliștilor, în 2014, Ivan Cihaial (37) a fost condamnat în Rusia la 8 ani și 6 luni de închisoare pentru jaf organizat. Înainte de aceasta, în 2012, împreună cu alți moldoveni, el a pătruns într-un magazin alimentar dintr-o localitate de lângă Moscova. Atacatorii au spart atunci bancomatul unei bănci care se afla în magazin, au forțat și un seif, plecând cu peste 4,6 milioane de ruble. La câteva luni după condamnare, Ivan Cihaial a cerut să execute pedeapsa în Moldova, iar autoritățile de la Chișinău au aprobat transferul. Deja în 2017, judecătorii moldoveni i-au redus pedeapsa în baza legii cu privire la amnistie, iar la începutul lui 2018 a fost eliberat condiționat.

Câteva luni mai târziu, Ivan împreună cu un prieten cu același nume de familie au fost implicați într-un nou incident după ce au urmărit în trafic un automobil, au încercat să-l oprească forțat și i-au amenințat pe pasageri cu un pistol. În mașină se aflau și copii. Pentru acest caz, o instanță din sudul Moldovei l-au condamnat, în aprilie 2021, la 4 ani de închisoare cu suspendare pentru o perioadă de 5 ani.

Din documentele consultate de sursa citată, Ivan Cihaial (37 de ani) a fost până recent șofer de camion la o firmă din Găgăuzia, iar ultimul venit încasat a fost în martie 2025.

Celălalt Ivan Chihaial a fost condamnat în Rusia după ce, în februarie 2012, împreună cu mai multe persoane, a pătruns ilegal în clădirea Academiei Ruse de Muzică Gnesin unde i-au imobilizat pe agenții de pază, au spart un bancomat al băncii Uralsib și au furat peste șapte milioane de ruble. La finalul aceluiași an, Ivan a fost condamnat la 7 ani de închisoare. În 2016, el a cerut Ministerului de Justiție din Moldova să fie transferat într-un penitenciar din Moldova. Iar peste un an a solicitat judecătorilor să-l elibereze condiționat, dar cererea i-a fost respinsă. El a fost eliberat în 2019.

În 2021, Ivan Cihaial a fost oprit în trafic de poliție. Potrivit sursei citate, mirosea a alcool. El a refuzat testarea, iar magistrații din Moldova l-au sancționat cu 240 de ore de muncă neremunerată în folosul comunității și i-au suspendat permisul de conducere.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: