Proiectul cu privire la aprobarea tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare în baza rapoartelor dintre „Apă-Canal Chișinău” și ANRE nu va fi aprobat nici la ședința de astăzi a Consiliului Municipal Chișinău (CMC). Subiectul a provocat o serie de nemulțumiri în rândul consilierilor, întrucât raportorul este plecat iarăși în deplasare. Astfel, o decizie în acest sens a fost amânată pentru următoarea ședință.
„Următorul subiect pe ordinea de zi este cu numărul 5. Este vorba despre informația privind raportul dintre SA „Apă-Canal Chișinău” și Agenția Națională în Reglementare Energetică (ANRE) privind aprobarea tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare. Raportor trebuia să fie Vladimir Mitru, consilier al primarului general, dar din câte cunoaștem el este plecat în deplasare și va reveni doar vineri”, a spus președintele ședinței, Victor Poliacov.
Secretarul CMC a confirmat că Vladimir Mitru nu se află în țară.
„Într-adevăr domnul Mitru e plecat în deplasare, nu o să fie prezent astăzi, din cauza aceasta propun ca informația respectivă să o transferăm pentru ședința următoare”, a propus secretarul CMC, Andrei Talmaci.
Consilierul PAS, Roman Cojuhari, s-a arătat nemulțumit că acest subiect este targiversat deja câteva săptămâni.
„Din câte cunosc informația este despre Apă-Canal, la care se spunea că e atac raider, înseamnă că trebuie să aibă o însemnătate stringentă pentru fiecare cetățean al municipiului Chișinău și a noastră a consilierilor. Noi avem viceprimar, care mai exercită și funcția de director la Apă-Canal, noi avem domnul Gîrbu care este îm consiliul de administrare și la fel cunoaște întrebarea. Eu nu consider ca noi asemenea întrebări importante să le lăsăm de azi pe mâine, când ne vom trezi cu o decizie a Guvernului sau a alt cuiva, fără a avea informații de a întreprinde niște pași de protecție”, a reproșat Cojuhari.
Nemulțumirea consilierului PAS a fost susținută și de Andrei Năstase. Acesta a propus să fie desemnat un raportor în acest sens, care ar putea explica cel puțin detaliile tehnice, întrucât subiectul este de o importanță majoră.
„Este o chestiune foarte importantă. Povești de acestea, care ne spune Pîntea pe aici că iaca cade Chișinăul noi am înțeles. Noi vorbim acum despre o chestiune letală pentru Chișinău. Oamenii și așa au fost împovărați în ultima perioadă cu tot felul de tarife. E atât de greu să cunoaștem care este astăzi relația dintre ANRE și autoritățile locale? Doar atât trebuia să ne spună, pe jumătate de pagină. O asemenea atitudine nu poate fi tolerată în Consiliul Municipal Chișinău. Propun să luăm o pauză până când executivul desemnează un raportor pe această speță, să ne comunice unde ne aflăm în ce privește raportul dintre SA „Apă-Canal Chișinău” și Agenția Națională în Reglementare Energetică (ANRE) privind aprobarea tarifelor pentru serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare”, a declarat consilierul Platformei DA, Andrei Năstase.
Astfel, după o pauză de peste 20 de minute, în care consilierii s-au consultat cu privire la acest subiect, acesta a fost transferat pentru următoarea ședință a CMC.
„Propun să solicităm secretariatul CMC ca următoarea ședință să înceapă imediat cu primul subiect pe ordinea de zi, ori proiectul de decizie cu toate actele necesare privind ajustarea noilor tarife pentru apă și canalizare, ori să avem informație amplă de la doamna director, de la domnul președinte al Consiliului de administrare, vizavi de starea de lucruri și raporturile între Apa Canal și ANRE. Una din două”, a menționat președintele ședinței, Victor Poliacov.
Amintim că este pentru a treia oară când consilierii decid amânarea subiectului pentru ședința din săptămână următoare.
Pe 3 noiembrie Primăria municipiului Chișinău a preluat împrumuturile întreprinderii „Apă Canal Chișinău”. Astfel, municipalitatea are de restituit la ziua de astăzi, circa 12,1 milioane de euro Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și 19,9 milioane de euro Băncii Europene de Investiții (BEI).
În cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău din 27 octombrie, șefa de la Apă-Canal, Irina Gutnic spunea că în cadrul întreprinderii „Apă-Canal Chișinău” situația financiară este una precară, întrucât tarifele achitate de consumatori nu acoperă costurile operaționale. Declinul financiar al întreprinderii ar fi început încă din anul 2015, când s-au contractat două împrumuturi de la BERD și BEI.
Pe 2 noiembrie, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a acuzat Consiliul Municipal Chișinău (CMC) de ingerință în activitatea instituției. Reprezentanții ANRE au ținut să sublinieze că S.A. „Apă Canal Chișinău” în prezent activează în baza unor Acorduri internaționale de împrumut, iar competența legală de aprobare a tarifelor pentru serviciul public de canalizare şi/sau de epurare a apelor uzate în cazul dat aparține ANRE.
În cazul în care operatorul nu activează în condițiile unor acorduri sau contracte încheiate cu organismele financiare internaționale, tarifele se determină anual de către operator în conformitate cu Metodologia tarifară şi se prezintă Agenţiei pentru avizare, iar consiliului local – pentru aprobare.
Prin urmare, ANRE subliniază că aprobarea tarifelor nominalizate de către autoritatea administrației publice locale, cu omiterea etapei de avizare sau substituirea autorității de reglementare de către CMC alta decât ANRE, contravine legislației în vigoare, respectiv, este ilegală.
În cadrul ședinței CMC din 27 octombrie, șefa de la Apă-Canal, Irina Gutnic, a declarat că în luna noiembrie ar putea fi sistată aprovizionarea cu apă și canalizare a municipiului Chișinău.
Ulterior, Gutnic a declarat în cadrul unei emisiuni că tariful pentru apă și canalizare ar trebui să constituie 22 de lei şi 67 de bani. În prezent, locuitorii municipiului Chișinău achită pentru serviciul de aprovizionare cu apă 8,65 lei și 2,04 lei pentru canalizare. Ultima ajustarea a tarifului a avut loc în anul 2017.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!