Președinta Maia Sandu a declarat că schimbările făcute la Procuratura Anticorupție nu au dat rezultate. Astfel, Consiliul Suprem de Securitate (CSS) a solicitat Guvernului „să vină cu o propunere nouă pentru a schimba situația de la Procuratura Anticorupție”. „Am văzut un eșec total din partea acesteia pe lupta împotriva corupției mari și mai ales pe lupta împotriva corupției politice”, a comunicat Sandu, urmare a ședinței Consiliului Suprem de Securitate din data de 11 noiembrie.
„Trebuie să recunoaștem că schimbările pe care le-am făcut la Procuratura Anticorupție nu au dat rezultate. Sugestia, recomandarea, Consiliului Suprem de Securitate către Guvern a fost să vină cu o propunere nouă pentru a schimba situația de la Procuratura Anticorupție, pentru că am văzut un eșec total din partea acesteia pe lupta împotriva corupției mari și mai ales pe lupta împotriva corupției politice”, a comunicat Sandu.
Întrebată de jurnaliști dacă vizează o schimbare la șefia Procuraturii Anticorupție cele enunțate, Sandu a declarat: „În raport cu Procuratura Anticorupție, așa cum am zis, e clar că schimbările care au fost făcute până acum nu au dat rezultate. Solicitarea Consiliului Suprem de Securitate către Guvern a fost ca în următoarele zile să vină cu propuneri despre cum ar trebui să arate Procuratura Anticorupție, așa încât să vedem rezultate mult mai bune deci am văzut până acum”.
NewsMaker a încercat să ia legătura cu șefa Procuraturii Anticoruție Veronica Dragalin pentru a obține o reacție în legătură cu cele comunicate de șefa statului. Dragalin nu a răspuns la apelurile redacției.
Menționăm, șefa statului a convocat Consiliul în dimineața zilei de 11 noiembrie pentru a discuta „despre problema corupției politice și necesitatea accelerării și eficientizării măsurilor de combatere a acesteia”.
***
Amintim că în timpul campaniei electorale cu ocazia scrutinului prezidențial, Maia Sandu a spus că „cea mai importantă lecție este că nu poți să faci reforma justiției cu „mănuși albe”” și a adăugat că bunele practici internaționale în materie de reforma justiției s-au dovedit insuficiente. „Deci imediat după aceste alegeri, Parlamentul și Guvernul trebuie să ia măsuri total diferite de ce s-a făcut până acum”, a comunicat Sandu într-un interviu. Detalii AICI. Precizările au fost făcute pe fundalul fenomenului de corupere a alegătorilor. Pe 24 octombrie, Maia Sandu a declarat că a fost informată de către instituțiile statului despre existența unei rețele imense de cumpărare de voturi. „Am fost întrebați dacă e cazul să nu recunoaștem aceste alegeri și să organizăm alegeri repetate”, a comunicat Sandu. Tot ea a adăugat că procesul electoral nu trebuie oprit și a cerut instituțiilor statului să facă publice probele despre fraudă și să-i sancționeze pe cei care se fac vinovați. Sandu a mai spus că justiția din Moldova „s-a opus în acești ani oricărei curățări și a eșuat să ducă la bun sfârșit dosarele de corupție mari”. „Dacă justiția nu se trezește în ultimul ceas și închide ochii la vânzarea țării, viitorul Moldovei pentru decenii este în pericol”, a declarat Maia Sandu. Detalii AICI.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!