Alexei Serebreanschi, fostul șef al direcției spionaj extern din cadrul Serviciului Informații și Securitate, a cerut ca procurorul general Alexandr Stoianoglo să verifice activitatea conducerii SIS și să ia acest caz sub controlul propriu. El a făcut această declarație în cadrul unei conferințe de presă din 7 septembrie, dedicată „incompetenței criminale” a conducerii SIS. Serebreanschi susține că SIS a răspândit informații secrete prin intermediul unor canale de Telegram anonime, iar anterior, a denigrat opoziția în mod intenționat. Acesta a mai relatat despre o presupusă intervenție a lui Igor Dodon în operațiunea de eliberare a piloților moldoveni din Afganistan. Cei de la Procuratura Generală verifică deja această informație, iar cei de la SIS susțin că Serebreanschi pur și simplu încearcă „să se victimizeze” și organizează „jocuri mediatice”.
Ce a declarat Serebreanschi?
„Lista neagră a lui Dodon”
Serebreanschi a declarat în cadrul unei conferințe de presă din 7 septembrie că a activat la SIS timp de 19 ani. El s-a plâns că după ce președintele de atunci Igor Dodon l-a numit pe Alexandru Esaulenco în calitate de director al SIS, acesta l-a concediat pe Serebreanschi și câțiva colegi de-ai săi în aceeași zi. Serebreanschi a spus că a contestat în instanță ordinul cu privire la demiterea sa. El afirmă că, conducerea SIS ar fi comunicat judecătorilor că „el se află în lista neagră a lui Dodon”. Potrivit afirmațiilor sale, în aceeași situație s-au pomenit și câțiva colegi de-ai săi.
Canale de Telegram anonime
Serebreanschi declară că angajații SIS creează canale de Telegram anonime și răspândesc informații secrete prin intermediul acestora. Drept exemplu, Serebreanschi a menționat canalul de Telegram „Nevelehov” care, potrivit afirmațiilor sale, este administrat de Evghenii Cuzmin, ofițer SIS. Serebreanschi susține că, activând la SIS, Cuzmin îl denigra în mod intenționat pe canalul de Telegram, la fel ca și pe reprezentanții opoziției.
Acesta a reamintit că în anul 2020, în presă a apărut o informație precum că Cuzmin lucrează și în calitate de consilier al lui Vadim Ceban, președintele „Moldova-Gaz”. Serebreanschi s-a arătat mirat că Ceban nu l-a concediat pe Cuzmin după ce acest lucru a devenit cunoscut.
Serebreanschi a precizat că Cuzmin a fost concediat de la SIS după ce această informație a devenit publică. Însă, potrivit afirmațiilor sale, ofițerul continuă să colaboreze neoficial cu această instituție.
Influență asupra presei
Serebreanschi susține că informațiile de pe canalele de Telegram, similare celor de pe „Nevelehov”, erau răspândite de presa afiliată socialiștilor.
„SIS folosește jurnaliștii pentru a influența opinia publică în așa fel ca să-i fie convenabil lui Dodon”, a menționat acesta.
Serebreanschi mai susține că înainte de alegerile prezidențiale din anul 2020, SIS a lansat informații false despre actualul vicepremier pentru reintegrare, Vladislav Kulminski, precum că acesta ar lucra pentru serviciile speciale de la Tiraspol.
„Prin intermediul lui Cuzmin, repet încă o dată – ofițer SIS și consilier al președintelui „Moldova-Gaz”, SIS a răspândit informații false pentru a influența opinia publică în interesele politice ale lui Dodon”, a remarcat Serebreanschi.
Acesta s-a adresat și către Kulminski și l-a întrebat dacă crede că este posibilă reintegrarea țării „cu un astfel de SIS”. Totodată, Serebreanschi a acuzat unul dintre posturile de televiziune de „naivitate” din cauza că acesta ar fi difuzat informații false obținute de la SIS.
Dodon și piloții din Afganistan
Serebreanschi mai susține că Dodon a intervenit în operațiunea de eliberare a piloților moldoveni care au fost ținuți ostatici în Afganistan.
„Acest lucru a pus în pericol viața ostaticilor și a colaboratorilor SIS”, a declarat Serebreanschi.
El a mai menționat că prin această operațiune, Dodon a încercat să-și crească ratingul înainte de alegerile parlamentare din anul 2019. Fostul angajat al SIS a cerut ca Procuratura Generală să inițieze o cauză penală privind intervenția lui Dodon în eliberarea piloților, dar și pentru că acesta nu și-a coordonat acțiunile cu SIS și că a avut interese financiare în acest caz.
Serebreanschi mai susține că Victor Gaiciuc, consilierul lui Dodon, i-ar fi propus „Ordinul Republicii” pentru contribuția în soluționarea unor chestiuni referitoare la compania „Valan” de care, spune el, erau legate interesele financiare ale lui Dodon.
Conducerea SIS
Serebreanschi a condamnat conducerea SIS pentru tentativele de a influența asupra politicii. El i-a numit „escroci infantili” pe Alexandru Esaulenco, directorul SIS și pe Artur Gumeniuc, fostul adjunct al acestuia.
„Ei folosesc instrumentele SIS pentru a specula pe frica politicienilor de a-și pierde puterea. Inventează mereu povești de groază, adversari imaginari și denigrează persoanele opinia cărora nu coincide cu cea a conducerii țării”, a subliniat Serebreanschi.
El susține că deși Cuzmin și Gumeniuc ar fi fost concediați, aceștia continuă să activeze neoficial la SIS.
„Am prezentat Procuraturii Generale toată informația despre fiecare persoană de la SIS, probele despre activitatea grupării Esaulenco-Gumeniuc-Cuzmin și a altor șefi de direcții pe care nu-i pot numi public”, a spus acesta.
Ulterior, el s-a adresat către procurorul general Stoianoglo și i-a cerut să verifice informațiile despre care a vorbit, dar și să verifice activitatea SIS și personal cea a lui Esaulenco. El i-a recomandat procurorului general să ia acest caz sub controlul propriu.
Ce spun cei de la SIS și de la Procuratura Generală?
Solicitați de NM să comenteze acuzațiile lui Serebreanschi, cei de la SIS au răspuns că „le cataloghează […] drept o frustrare personală și o încercare a acestuia de a se victimiza în contextul încetării relațiilor de muncă în raport cu instituția”.
„Domnul Serebreanschi este inculpat în săvârșirea unor infracțiuni ce vizează abuzul de atribuții funcționale în perioada când activa în calitate de șef al unei subunități a Serviciului”, se menționează în răspunsul serviciului de presă. Ba mai mult, cei de acolo susțin că pe numele lui Serebreanschi a fost deschisă o cauză penală și că aceasta „constituie o tentativă de acordare artificială a statutului de «dosar politic»”.
„Ieșirile publice ale acestuia au ca scop denigrarea Serviciului în contextul activizării eforturilor interne de asigurare a unui nivel înalt de integritate profesională, a acțiunilor îndreptate contra fenomenului corupției mari”, susțin cei de la SIS și subliniază că „SIS nu se va lăsa atras în dispute și jocuri mediatice orientate spre influențarea actului de justiție și va continua să acționeze în strictă conformitate cu normele legale”.
Cei de la Procuratura Generală au comunicat pentru NM că așteaptă o adresare oficială din partea lui Serebreanschi. „În același timp, vom verifica de sine stătător aceste informații și, pe baza rezultatelor, vom decide dacă vom iniția un dosar din proprie inițiativă”, a comunicat Maria Vieru, reprezentantă a Procuraturii Generale.
Menționăm că NM a solicitat un comentariu și de la serviciul de presă al PSRM, precum și de la Vadim Ceban, președintele „Moldova-Gaz”. La momentul publicării acestui articol, nu am primit răspunsurile.