COVID 19
SCR

FOTO Secțiile de terapie intensivă Covid-19 sunt pline. Medic: 70% din pacienți sunt în stare extrem de gravă

Secțiile de de Terapie Intensivă COVID -19 din cadrul Spitalului Clinic Republican „T. Moșneaga” sunt pline, iar astăzi va fi deschisă încă una cu 13-14 paturi. Despre aceasta a anunțat instituția, pe 28 ianuarie, printr-un comunicat de presă.

Șeful clinicii Anesteziologie și Terapie Intensivă, profesorul Victor Cojocaru precizează că 70% din pacienții internați în terapie sunt în stare extrem de gravă.

„La moment, în clinica noastră sunt internați pacienți cu forme grave și severe ale COVID – 19. Mulți spun că Omicron-ul reprezintă o formă mai ușoară a noului tip de Coronovairus. Cu toate acestea, în Terapiile Intensive din instituția noastră, 70% din pacienți sunt în stare extrem de gravă. Aceștia sunt conectați la respirație artificială. Volumul de lucru în reanimări nu a scăzut, ci s-a mărit considerabil în ultima perioadă” a explicat Victor Cojocaru.

Referitor la capitolul resurse umane, medical a specificat că au fost incluși în activitate și rezidenții.

„Cu toate acestea, avem cadre medicale, care s-au infectat. Noi nu suntem izolați de societate. Iar amprenta comportamentului societății, lasă urme pe activitatea noastră. Noi nu mai suntem panicați, ca la începutul pandemiei, ci suntem obosiți, moral și fizic. Suntem epuizați și lucrăm la limita puterilor. Totul ce ne dorim noi, este ca populația să fie mai responsabilă”, a conchis profesorul Cojocaru.

În același timp, în Departamentul COVID-19, unde sunt internați pacienți cu forme medii ale infecției, în dimineața acestei zile au fost ocupate toate 150 de paturi  disponibile.

„Este dificil de pronosticat ce va fi în continuare. În secțiile noastre sunt internați pacienți infectați de COVID -19 și concomitent cu alte patologii grave: cancer pulmonar, cancer intestinal, probleme cardiovasculare etc. Adesea întâlnim bolnavi, care cunosc că au aceste patologii și au un risc major să facă complicații din cauza COVID-ului, însă nu doresc să se vaccineze sau nu cred în existența virusului. Este regretabil acest fapt ”, a spus Oxana Bujor, șefa Departamentului COVID – 19.

Ultimele date prezentate de Ministerul Sănătății arată în în Moldova, s-au infectat în decurs de o zi 5366 de persoane.

SCR

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Colaj NM

Guțul, mai aproape de a-și afla sentința. Protest în timpul ședinței de judecată: „Evghenia, eroul nostru” VIDEO

Pe 3 iulie, Judecătoria sectorului Buiucani continuă să examineze dosarul în care este vizată bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, susținută activ de oligarhul fugar Ilan Șor. Ședința de judecată a început la ora 9:00. Între timp, în fața sediului instanței are loc un protest.

Cei adunați în fața instanței scandează: „Evghenia, eroul nostru”, „Svetlana, suntem cu tine”, „Evghenia, suntem cu tine”, „Libertate”.

La ultima ședință de judecată, pe 1 iulie 2025, procurorii au cerut o pedeapsă de 9 ani de închisoare în regim semi-închis pentru Evghenia Guțul, în dosarul privind finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor”. De asemenea, acuzatorii au solicitat ca aceasta să fie privată, timp de 5 ani, de dreptul de a face parte dintr-un partid politic.

Pe lângă Evghenia Guțul, procurorii au solicitat o pedeapsă de 8 ani de închisoare și pentru Svetlana Popan, șefa oficiului principal al ex-Partidului „ȘOR”.

Conform procurorului de caz, Cristina Gladcov, ambele inculpate sunt vizate în dosar pe două capete de acuzare. Totodată, acuzatorii au cerut confiscarea sumelor menționate în actul de învinuire și menținerea sechestrelor, pentru a asigura recuperarea prejudiciilor în favoarea statului. În cazul Evgheniei Guțul, prejudiciul estimat este de 40 de milioane de lei, iar în cazul Svetlanei Popan – de 9 milioane de lei.

După ședința de judecată, Guțul a spus că dosarul penal în care este acuzată de finanțarea ilegală a fostului Partid „Șor” ar avea un caracter politic. Ea adăugat că ar fi fost vizată în mod selectiv din cauza funcției pe care o deține, în timp ce alte persoane cu roluri mai importante în ierarhia partidului – declarat între timp neconstituțional – ar fi fost scutite de urmărirea penală.

***

Amintim că, în aprilie 2024, Procuratura Anticorupție a trimis în instanța de judecată cauza împotriva Evgheniei Guțul. Conform procurorilor, Guțul – activând în cadrul Departamentului de monitorizare, planificare și control al ex-Partidului „ȘOR” – a introdus sistematic bani de contrabandă în Moldova, preponderent din Rusia, în perioada 2019-2022. De asemenea este învinuită că a coordonat activitatea unor Oficii Teritoriale ale ex-Partidului „ȘOR”, fiind responsabilă de verificarea, confirmarea listelor și remunerarea participanților la protestele organizate la Chișinău de fosta formațiune. Astfel, prin această activitate, Guțul ar fi acceptat finanțarea ex-partidului din partea unei grupări criminale organizate cu 42,4 milioane de lei.

Acuzații similare au fost înaintate și împotriva Svetlanei Popan. Potrivit actului de acuzare, în perioada septembrie-noiembrie 2022, aceasta a acceptat cu bună știință 9,7 milioane de lei de la o grupare criminală organizată. Mijloacele financiare ar fi fost utilizate pentru a achita protestatarii ex-partidului, precum și salarii necontabilizate (în plicuri) membrilor de oficii teritoriale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: