privesc.eu

Ședința CSP, în care urma să fie numit un procuror general interimar, a eșuat din lipsă de cvorum (VIDEO)

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), întrunit în seara de 5 octombrie în ședință extraordinară, nu a reușit să aleagă un procuror general interimar după suspendarea lui Alexandr Stoianoglo, din lipsă de cvorum. Declarația a fost făcută de către ministrul Justiției Sergiu Litvinenco.

„Au fost șapte membri la ședință, am constatat lipsa cvorumului pentru ca ședința să fie deliberativă. Respectiv, am convocat ședința Consiliului pentru mâine, la ora 10:00”, a declarat Litvinenco.

Întrebat de jurnaliști dacă s-a pus în discuție numele vreunui candidat la interimatul funcției de procuror general, ministrul Justiției a răspuns: „Am avut un schimb de opinii cu privire la acest subiect. Nu am acceptul colegilor pentru a oferi detalii”.

***

Amintim că ministrul Justiției Sergiu Litvinenco a anunțat despre suspendarea din funcția de procuror general și pornirea unei anchete penale pe numele lui Alexandr Stoianoglo. Acesta este acuzat de abuz în serviciu. Ulterior, Stoianoglo a transmis printr-un comunicat de presă că va susține o conferință de presă.

Cu câteva minute înainte ca acesta să înceapă, în clădire a intrat un grup de angajați ai SIS cu cagule. Până la această oră nu este clar dacă Stoianoglo a fost sau nu reținut.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: