Președintele Parlamentului, Igor Grosu, prim-ministrul Dorin Recean, deputați, ex-șefi ai statului, ambasadori, senatori din România și alții s-au reunit, în data de 29 iulie, la ședința solemnă a Parlamentului dedicată aniversării a 30 de ani de la adoptarea Constituției Republicii Moldova. În timp ce reprezentanți ai autorităților centrale și senatorul din România Cristian-Augustin Niculescu-Țâgârlaș au declarat că prevederile Constituției țării noastre sunt respectate, fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a transmis un mesaj diametral opus, acuzând formațiunea de guvernare și Curtea Constituțională că ar încălca Legea supremă. Un mesaj asemănător au transmis și deputații afiliați oligarhului fugar Ilan Șor, care au organizat un protest în scuarul Parlamentului.
„Moldova este un stat independent și democratic, cu oameni liberi”
Ședința solemnă a Parlamentului dedicată aniversării a 30 de ani de la adoptarea Constituției a fost moderată de președintele legislativului Igor Grosu și prim-ministrul Dorin Recean.
La eveniment au participat actuali și foști deputați, ex-șefii statului Petru Lucinschi și Nicolae Timofti, ex-președinți ai Curții Constituționale. De asemenea, în plenul Parlamentului au fost prezenți senatori din România, membri ai Curții Constituționale, ai Consiliului Superior al Magistraturii și ai Consiului Superior al Procurorilor, conducători ai instituțiilor și autorităților de stat, reprezentanți ai corpului diplomatic acreditat în țara noastră și ai mediului academic.
Încă de la începutul ședinței, de tribunele fracțiunii BCS au fost atârnate pancarte cu mesaje precum „Restabiliți suveranitatea poporului”, „Stop ipocriziei” și „PAS = urzurpator”.
Ședința solemnă a debutat cu onorarea Constituției și simbolurilor de stat ale Republicii Moldova.
Ulterior, a urmat au fost ținute o serie de discursuri. Iar primul care a luat cuvântul a fost președintele Parlamentului, Igor Grosu.
„Constituția pentru un stat nu este doar un act juridic, dar transpune în viața întregii societăți niște semnificații și valori, inclusiv de ordin identitar. Toți marcherii noștri identitari – limba, istorie, tradiție, cultură și religie – demonstrează că moldovenii sunt europeni. (…) Viitorul țării noastre este unul european și model de dezvoltare al țării noastre nu poate fi altul decât european. În numele Constituției Republicii Moldova și acestor valori, trebuie să ne continuăm calea europeană, aleasă de noi toți, să fim fermi în această și să ne ținem împreună, ca un stat unitar și indivizibil. Totodată, împreună cu colegii mei deputați, vreau să vă asigur că vom continua să veghem la respectarea constituției și la buna funcționare a autorităților publice. Și vom susține parcursul european al țării noastre, bazate pe unitate, perseverență și dorință continuă de a construi o societate mai bună, o Moldovă Europeană aici, acasă”, a declarat speaker-ul.
La rândul său, premierul Dorin Recean a subliniat că Republica Moldova într-adevăr este un stat democratic, așa cum scrie în Constituție, însă încă mai luptă pentru supremația legii.
„Republica Moldova este un stat independent și democratic, cu oameni liberi, drepturile cărora sunt respectate și protejate. Anume aceste sunt elementele fundamentale care sunt înscrise în Constituția noastră, care acum 30 de ani a fost adoptată ca răspuns la aspirațiile cetățenilor de a trăi într-o țară suverană, într-o țară independentă. (…) În contextul aniversării trebuie să fim realiști și să recunoaștem că încă ducem o luptă intensă pentru supremația legii în Republica Moldova. Și efortul comun al tuturor ramurilor puterii în stat vor asigura egalitatea în fața legii a fiecăruia. Cu toată rezistența care există și este în creștere, am încredere că vom reuși”, a comunicat șeful Guvernului.
„Nu putem spune că Constituția țării este întocmai respectată”
Un discurs în cadrul ședinței solemne a ținut și vicepreședintele Parlamentului Vlad Batrîncea, care este membru al fracțiunii BCS. Spre deosebire de ceilalți vorbitori, Batrîncea a acuzat partidul de guvernare PAS și Curtea Constituțională că nu ar respecta Constituția.
„Despre ce instituții independente putem vorbi dacă, dacă înțelegem bine că justiția în Republica Moldova, care ar trebui să fie liberă, după Constituția țării, de fapt se află la cheremul politic. (…) Referitor la Curtea Constituțională, n-o să mă refer acum la componența acestei Curți, care este foarte apropiată partidului de guvernare. Dar Curtea Constituțională nu a găsit încălcările drepturilor omului, încălcările Constituției în acei doi ani și jumătate a perioadei de stare de urgență, atunci când am sesizat de câteva ori Înalta Curte. (…) Sunt o sumedenie de probleme care sunt ignorate de actuala Curte Constituțională. (…) Nici cum nu putem spune că Constituția țării este întocmai respectată”, a spus el.
Ulterior, membrii fracțiunii BCS au plecat de la eveniment.
„Spre diferență de alți politicieni români, eu mă simt și moldovean”
O alocuțiune a susținut și președintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări din Senatul României, Cristian-Augustin Niculescu-Țâgârlaș.
„Astăzi, când celebrăm 30 de ani de la momentul adoptării Legii supreme a Republicii Moldova, într-un context geopolitic extrem de dificil, putem spune cu tărie că, da, Republica Moldova este un stat independent și suveran, patria indivizibilă și comună a tuturor cetățenilor săi, un stat care recunoaște și garantează drepturile tuturor la păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității etnice, culturale, lingvistice și religioase”, a menționat senatorul .
Totodată, senatorul l-a citat pe marele poet Mihai Eminesc pentru a reda „instensitatea și sinceritatea” mesajului său: „Popor românesc, dacă fiii tăi ar fi fost uniți totdeauna, atunci și pământul tău strămoșesc rămânea unul și nedespărțit”
De asemenea, în încheiere, Cristian-Augustin Niculescu-Țâgârlaș a declarat: „Vreau să vă spun un mesaj foarte simplu și direct: de fiecare dată când vin la Chișinău, mă simt ca acasă. Și fac acest lucru, și simt acest lucru pentru că simt încontinuare sângele strămoșilor mei, acei care au descălecat în Moldova – ai lui Dragoși și ai lui Bogdan. Și vreau să vă mai spun un lucru: сă spre diferență de alți politicieni români, eu mă simt și moldovean”.
Deputații lui Șor au ieșit la protest
Precizăm că, în timp ce se desfășura ședința solemnă dedicată aniversării adopătării Constituției, deputații și alți politicieni afiliați oligarhului fugar Ilan Șor au organizat un protest în scuarul Parlamentului. Aceștia au adus acuzații la adresa partidului de guvernare PAS.
„Timp de aproape patru ani, actuala putere a încălcat aproape toate articolele (Constituției – n. r.). Iar Curtea Constituțională nu vede acest lucru”, a declarat deputata Reghina Apostolova.
De asemenea, parlamentarii apropiați lui Șor au purtat tricouri pe care erau indicate articolele din Constituție care, în opinia lor, ar fi încălcate de actualele autorități ale Republicii Moldova.
Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt PAS, Adriana Vlas, a declarat că partidul de guvernământ nu va comenta protestul politicienilor lui Șor.
***
Constituția Republicii Moldova a fost adoptată pe 29 iulie 1994, intrând în vigoare în data de 27 august a aceluiași an. Legea supremă prevede, printre altele, că Republica Moldova este un stat suveran, independent, unitar și indivizibil.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!