Șefii ANRE, Consiliului Concurenței și Consiliului Audiovizualului ar putea fi demiși, în urma unei evaluări parlamentare
Full Article 2 minutes read

Șefii ANRE, Consiliului Concurenței și Consiliului Audiovizualului ar putea fi demiși, în urma unei evaluări parlamentare

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) propune un proiect de lege care vizează activitatea Consiliului Concurenței, al Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE), Consiliului Audiovizualului, Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor și a Comisiei Naționale a Pieței Financiare. Inițiativa prevede că Parlamentul, prin intermediul organelor de lucru, în special cel al comisiilor legislative, să poată analiza activitatea acestor instituții publice, iar în funcție de concluzii, să poată adopta anumite măsuri, inclusiv revocarea din funcție a conducătorilor.

Proiectul de lege a fost prezentat, pe 2 septembrie, de către ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, care timp de o lună de la validarea alegerilor parlamentare poate deține concomitent și funcția de deputat. Inițiativa se referă la responsabilizarea mai multor autorități aflate sub control parlamentar.

„Existența unei autonomii funcționale nu înseamnă că șefii instituțiilor respective nu pot răspunde pentru ineficiență și incompetență. Dimpotrivă – ținând cont de rolul constituțional al Parlamentului, de instrumentele pe care le are la îndemână, mă refer la cel de control parlamentar, credem că Parlamentul este obligat să verifice activitatea acestor instituții, pentru a constata dacă activitatea lor este conformă cu misiunea și atribuțiile stabilite de Constituție și de legile țării”, a argumentat ministrul Justiției.

În funcție de concluziile Comisiei parlamentare, șefii instituțiilor ar putea fi demiși.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: