Deputata Irina Lozovan și soțul acesteia, Pavel Gîrleanu, care au fost condamnați la 6 și, respectiv, 5 ani de închisoare pentru finanțarea unui partid politic din partea unui grup criminal organizat condus de oligarhul fugar Ilan Șor, dar au dispărut înainte de pronunțarea sentinței, s-au refugiat în regiunea transnistreană pentru a scăpa de justiție. Informația a fost confirmată de șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, în cadrul ediției din 3 aprilie a emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV. Potrivit lui, cei doi au părăsit teritoriul controlat de autoritățile constituționale înaintea deputatului transfug Alexandr Nesterovschi, care, de asemenea, este afiliat lui Șor, relatează Moldova 1.
Întrebat dacă Irina Lozovan și soțul ei au ajuns în regiunea transnistreană cu sprijinul serviciilor diplomatice ruse, așa cum s-a întâmplat în cazul lui Alexandr Nesterovschi, conform Serviciului de Informații și Securitate, șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a negat categoric această ipoteză.
„Nu, nu. Lozovan a avut altă metodă de a pleca, ea a plecat chiar până la Nesterovschi. Cel puțin a conștientizat că în momentul în care se va constata lipsa lui Nesterovschi de la executare vor apărea o serie de întrebări și nedumeriri în raport cu dumneaei și pentru a exclude, a gândit și o tactică, lăsând telefonul acasă”, a spus el.
Viorel Cernăuțeanu a precizat că, la moment, orice comunicare cu autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol are loc exclusiv prin intermediul Biroului politici de reintegrare.
Șeful IGP a explicat că cei trei condamnați pot părăsi regiunea transnistreană doar ilegal, fie traversând frontiera cu Ucraina, fie încercând să treacă frontiera „camuflați”, cu identități noi. Cernăuțeanu a dat asigurări că, în cazul în care cei trei vor încerca să revină pe malul drept al Nistrului, organele de drept îi vor putea identifica. „Identificarea se face nu doar după nume și prenume, dar și imaginea facială”, a explicat el.
Amintim că, pe 19 martie, Alexandr Nesterovschi a fost găsit vinovat, în primă instanță, de corupție pasivă în proporții deosebit de mari și pregătirea finanțării partidelor politice din partea unui grup criminal organizat condus de Ilan Șor. Acesta a primit o pedeapsă de 12 ani de închisoare. El nu a fost prezent la ședința de judecată în cadrul căreia i s-a pronunțat sentința, la scurt timp aflându-se că nu se cunoaște locul aflării acestuia.
Pe 31 martie, directorul Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Musteața, a comunicat că Federația Rusă l-a ajutat pe Nesterovschi să se eschiveze de la detenție. El a menționat că, în seara de 18 martie, parlamentarul a intrat pe teritoriul ambasadei ruse la Chișinău, de unde, în ziua următoare, cu câteva ore înainte de a fi condamnat, a fost transportat cu un microbuz cu numere diplomatice în regiunea transnistreană, unde se află sub protecția serviciilor speciale rusești.
Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova a declarat, în reacție, că informațiile SIS-ului ar fi „speculații provocatoare”, iar autoritățile nerecunoscute de la Tiraspol susțin că nu ar avea date despre aflarea lui Alexandr Nesterovschi în stânga Nistrului.
Pe 21 martie, după pronunțarea verdictului în cazul lui Nesterovschi, s-a aflat că și deputata Irina Lozovan este de negăsit. Pe 31 martie, Lozovan și soțul ei, Pavel Gîrleanu, au fost condamnați la 6 și, respectiv, 5 ani de închisoare, în dosarul în care sunt învinuiți de finanțarea unui partid politic din partea unui grup criminal organizat condus de Ilan Șor.