NewsMaker a reușit să afle că persoana care i-a cerut Avocatului Poporului să modifice datele unui raport este șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu. Potrivit surselor NM, solicitarea a vizat raportul Ombudsmanului cu privire la un „suicid dubios în Izolatorul de detenție preventivă al Inspectoratului de poliție Cimișlia”. Contactat de NewsMaker, Cernăuțeanu a confirmat că a transmis Avocatului Poporului o scrisoare, însă susține că nu poate fi vorba de presiuni asupra Ombudsmanului. „Am remarcat că folosirea termenului “sinucidere dubioasă” este irelevantă în raportul Avocatului”, a menționat el.
În seara de 19 ianuarie, Avocatul Poporului Ceslav Panico a anunțat că a primit pe e-mail o scrisoare de la șeful unei instituții guvernamentale, care i-a solicitat să modifice unul dintre rapoartele biroului Ombudsmanului.
Potrivit surselor NewsMaker, solicitarea a venit din partea șefului Inspectoratului General al Poliției și a vizat raportul Ombudsmanului cu privire la un „suicid dubios în Izolatorul de detenție preventivă al Inspectoratului de poliție Cimișlia”.
Viorel Cernăuțeanu ar fi remarcat în scrisoare că un termen utilizat de Avocatul Poporului este „irelevant”.
„În scrisoare am remarcat că folosirea termenului „sinucidere dubioasă” este irelevantă într-un document juridic, adică în raportul Avocatului Poporului”, a menționat Cernăuțeanu pentru NewsMaker. El a mai subliniat că organele guvernamentale ar trebui să aibă un instrument pentru a contesta concluziile Avocatului Poporului.
Ce a arătat raportul vizat
Raportul a fost publicat pe pagina Ombudsmanului pe 15 decembrie 2023.
„Suicid dubios în izolatorul de detenție preventivă al Inspectoratul de Poliție Cimișlia”. În iulie 2023, la doar 2 zile de detenție în izolatorul poliției, a decedat (prin strangulare) un deținut de peste 50 ani în condiții suspecte pentru noi. Cazul a avut loc într-un izolator nou, dotat cu monitorizare video și supraveghere 24/24, dispozitive de alarmă, etc – primul caz de suicid din 2020 în izolatorul de tip nou. Colegii din Consiliul pentru Prevenirea Torturii NPM Moldova aflați în vizită preventivă, au sesizat că în Registrul de evidență al deținuților, defunctul este notat ca „Eliberat din detenție”. (…) Anchetele interne au fost eficiente și au scos în evidență anumite probleme”, menționa pe rețelele de socializare Alexandru Zubco, șeful Direcției de prevenire a torturii din cadrul Oficiului Avocatului Poporului.
Cadavrul deținutului a fost depistat, potrivit raportului Ombudsmanului, pe 13 iulie 2023 de angajații Secției Detenție și Escortă a IP Cimișlia.
„Reținerea (de jure) a început la ora 19.06 (adică peste 2 ore și 18 minute de la privarea lui de libertate), în prezența apărătorului. Situația, locul și condițiile în care s-a aflat reținutul din momentul reținerii de facto (ora 16.48) și până la ora 19.06, nu sunt cunoscute. Or, în Inspectoratul de Poliție Leova nu este amenajată cameră de reținere temporară pentru primele 3 ore până la plasarea în IDP3. Motivele reținerii lui G.M. nu sunt indicate. Din cauze neclare, procesul verbal de reținere nu a fost semnat de către persoana reținută (în toate locurile este indicat „a refuzat”). La fel, nu există mențiuni din partea apărătorului, ofițerului de urmărire penală sau a reținutului privind motivele refuzului de a semna procesul verbal de reținere (în procesul verbal de reținere nu este rezervat spațiu pentru explicații/obiecții). Observăm că în procesul verbal este indicat cu text dactilografiat „nu au parvenit””, se menționează în raport.
În același raport se mai precizează că „deși persoana a fost supusă percheziției corporale, în procesul verbal de reținere nu este indicat specialistul care a efectuat percheziția sau examinarea corporală, în condițiile în care reprezentatul organului de urmărire penală nu este de același sex cu persoana reținută”.
„Conform înscrisului nr.48 din Registrul de evidență a persoanelor deținute în IDP, reținutul G.M. a fost plasat în IDP al IP Cimișlia la 11 iulie 2023, ora 22.30 (peste 5 ore și 42 minute de la reținere). Astfel, rămâne neclar locul și condițiile deținerii persoanei de la etapa reținerii de facto până la plasarea acestuia în izolator (cu excepția duratei de transportare)”, s-a mai indicat în raport.
În document s-a mai constatat că „poliția nu a asigurat deținerea lui G.M. în condiții adecvate în primele 3 ore de la reținere și nici nu a asigurat plasarea lui în termenul indicat în IDP”.
În documentul Ombudsmanului s-au mai prezentat datele dintr-un raport de expertiză judiciară, care au arătat că „moartea lui G.M. a survenit în rezultatul asfixiei mecanice, realizată prin spânzurare” și că „în afară de șanțul de spânzurare au mai fost depistate leziuni corporale.
„Avocatul Poporului este îngrijorat de activitatea feldcerului din cadrul IDP al IP Cimișlia, pe care o apreciază mai mult formală și superficială, deoarece la examinarea lui G.M. în momentul plasării în Izolator acesta nu a depistat leziuni corporale. Aceeași situație este și în cazul reținerii, când ofițerul de urmărire penală a indicat în procesul verbal de reținere că „nu au fost constate careva leziuni”. Fapte care contravin constatărilor efectuate de către expertul judiciar medico-legal în raportul de expertiză judiciară, unde a depistat mai multe leziuni corporale tardive, produse până la reținerea lui G.M”, se arată în raportul biroului Ombudsmanului.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!