Șeful misiunii NDI, despre alegerile prezidențiale: „Moldova a devenit un fel de „laborator” pentru testarea unei practici dăunătoare”
Full Article 3 minutes read

Șeful misiunii NDI, despre alegerile prezidențiale: „Moldova a devenit un fel de „laborator” pentru testarea unei practici dăunătoare”

Republica Moldova a devenit un „laborator” în care sunt testate mecanisme de influențare a alegerilor prin cumpărarea de voturi, care trebuie stopate pentru a nu se răspândi în alte țări. Precizarea a fost făcută de către șeful misiunii de monitorizare a Institutului Național Democratic (NDI), Pekka Haavisto, într-un interviu pentru NM.

Pekka Haavisto a declarat că membrii echipei de observatori NDI au discutat cu poliția și procurorii despre cazurile de mituire a votanților în timpul misiunii de monitorizare a alegerilor prezidențiale din Republica Moldova. Potrivit lui, această situație necesită o abordare complexă și eforturi suplimentare din partea autorităților.

În cadrul întâlnirilor cu poliția și procuratura, mi-a venit o întrebare: cum se vor ocupa de 130 000 de cazuri? Cum vor găsi dovezi și martori?”, a menționat Pekka Haavisto. El a declarat că misiunea NDI a reușit să înțeleagă amploarea și mecanismele prin care funcționează schemele de mituire și listele utilizate pentru a atrage alegătorii.

Cu toate acestea, Haavisto a remarcat că, pentru a lupta cu astfel de scheme, este important nu numai a-i trage la răspundere pe organizatori, ci și informarea cetățenilor înșiși, pentru a înțelege valoarea votului lor. „Vedem exemple în alte țări, de exemplu, în Georgia au existat probleme după alegeri, și ne dăm seama că Moldova a devenit un fel de „laborator” pentru testarea unei astfel de practici dăunătoare. Aici este important să oprim astfel de practici, pentru a nu se răspândi în alte țări”, a adăugat acesta.

Precizăm că alegerile prezidențiale, precum și referendumul constituțional, care a avut loc pe 20 octombrie, s-au desfășurat pe fundalul unui scandal de corupere electorală orchestrată de organizația criminală a oligarhului fugar Ilan Șor, vizând influențarea rezultatelor celor două scrutine. Conform anchetei, organizația „Șor” a mobilizat peste 130 000 de persoane pentru a influența votul, folosind fonduri de la PSB Bank, o bancă rusească sancționată internațional. Procurorii estimează că numărul celor implicați ar putea depăși 300 000 la finalul anchetei, iar până acum au fost identificați 39 de milioane de dolari care au circulat prin rețea.

Șor pentru Stoianoglo?

O investigație jurnalistică a Ziarului de Gardă, care a fost publicată în data de 31 octombrie, arată că Ilan Șor l-ar susține în turul II al alegerilor prezidențiale pe Alexandr Stoianoglo.

Alexandr Stoianoglo neagă orice implicare în cumpărarea de voturi, susținând că nici el, nici PSRM nu au recurs la astfel de practici în campania electorală.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: