Șeful NATO, despre fragmentele de dronă căzute la Vulcănești: „Acesta este rezultatul direct al războiului lui Putin”
Full Article 2 minutes read

Șeful NATO, despre fragmentele de dronă căzute la Vulcănești: „Acesta este rezultatul direct al războiului lui Putin”

Fragmentele de dronă descoperite în Republica Moldova doar demonstrează încă odată că războiul din Ucraina este periculos și acesta este rezultatul direct al războiului lui Putin, care afectează și alte țări, cum este Republica Moldova. Declarația a fost făcută de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg înainte de reuniunea miniștrilor apărării NATO, care se desfășoară pe 14 și 15 februarie la Bruxelles, scrie Radio Moldova.

„Noi lucrăm cu partenerii din Moldova, noi discutăm și monitorizăm situația. Moldova este partenerul nostru, noi lucrăm la reforme, dezvoltarea capacităților de apărare, dar de asemenea respectăm neutralitatea Republicii Moldova”, a declarat șeful NATO.

Amintim că mai multe fragmente de dronă de tip Shahed, folosite de Federația Rusă în invazia împotriva Ucrainei, au fost descoperite pe 11 februarie în apropierea localității Etulia, raionul Vulcănești. În seara aceleiași zile, Poliția Republicii Moldova a anunțat că fragmentele au fost ridicate de experții Centrului tehnico-criminalistic și expertize judiciare al IGP și că acestea urmează să fie supuse expertizei. Pe 12 februarie, IGP a comunicat că rămășițele conțineau 50 kg de substanță explozivă și că acesta va fi detonată în scurt timp. În aceeași zi, pericolul a fost eliminat, prin detonarea explozibilului în condiții de securitate, a precizat ulterior Poliția.

Președinta Maia Sandu, prim-ministrul Dorin Recean și ministrul de Externe Mihai Popșoi au condamnat războiul Rusiei împotriva Ucrainei, după incident, și au cerut sprijin internațional pentru țara vecină, atacată militar de aproape doi ani. Detalii – AICI.

Precizăm că, în decembrie 2023, Republica Moldova a intrat în posesia unui radar de supraveghere aeriană performant, estimat la circa 14 milioane de euro. Acesta a fost achiziționat din bugetul național de apărare, prin intermediul companiei franceze „THALES”, care a asigurat sprijinul informațional și logistic. Detalii – AICI. Premierul a declarat pe 14 februarie că acesta nu a putut detecta, însă, fragmentele de dronă căzute la Vulcănești. Potrivit lui, pentru a putea detecta în timp util toate tipurile de drone și rachete, care zboară la diferite altitudini, Moldova are nevoie de „câteva miliarde de euro” – bani pe care însă, deocamdată, țara nu îi are. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: