Игорь Чекан / NewsMaker

Șeful OMS în R. Moldova: „Este destul de dificil să prezicem cum vor evolua evenimentele”

Numărul cazurilor de infectare cu COVID-19 vor crește. Totodată, încălzirea vremii nu va afecta evoluția virusului. De această părere este Igor Pokanevici, șeful Biroului Organizație Mondiale a Sănătății în Republica Moldova (OMS), care într-un interviu pentru NM, a vorbit prin ce se deosebește acest virus de alte boli, cum va evolua și ce măsuri trebuie să întreprindă fiecare cetățean. 

Igor Pokanevici a declarat că COVID-19 este periculos prin faptul că se cunosc puține lucruri despre acest virus. Totuși, „știm deja că afectează persoanele în vârstă care concomitent mai au și alte boli”.

Cu referire la afirmațiile unor persoane, care spun că mai mulți oameni mor din cauza altor boli, șeful OMS în R. Moldova a spus că „există boli cronice, dar și boli infecțioase. COVID-19 este o boală infecțioasă care este transmisă pe calea aeriană. Adică distribuția sa este de sute de ori mai mare în comparație cu alte boli care sunt deja cunoscute”.

„Dacă vorbim în termeni cantitativi, atunci cu siguranță mai multe persoane mor din cauza cancerului și a altor boli. Dacă vorbim în termeni procentuali, COVID-19 are un potențial mare de a afecta mai multe persoane”, a spus Pokanevici.

Totodată, oficialul a declarat că lucrurile aparent simple ajută la prevenirea infecției.

„Cum să nu mă îmbolnăvesc – această întrebare trebuie pusă constant. Răspunsul este igiena personală. Dacă tușești sau strănuți, fă-o într-un șervețel sau strănută în cot. Cu cât mai multe persoane respectă aceste recomandări, cu atât virusul se va răspândi mai puțin”, a spus Pokanevici. Acesta a mai recomandat să evitați locurilor aglomerate, iar dacă există posibilitatea, să lucrați de la distanță.

Mai mult, oficialul a spus că „este destul de dificil să prezicem cum vor evolua evenimentele în continuare. În mod sigur, încălzirea nu va afecta extinderea ulterioară a virusului, pentru că există deja cazuri înregistrate în țările cu un climat mai cald”.

Fiind întrebat despre faptul dacă persoanele aflate în carantină trebuie păzite, întrucât au existat cazuri când pacientul fuge, șeful OMS a declarat că această chestiune ține de cultura fiecărei persoane.

„Din păcate, nu putem garanta ca toată lumea va urma aceste măsuri. Și nu vom putea să punem un polițist lângă fiecare persoană, sau să închidem fiecare ușă sau să agățăm o brățară electronică. Este, până la urmă, responsabilitatea socială. Așa cum am văzut în China și vedem în Italia, sistemul funcționează astfel încât tu însuți să înțelegi pericolele și riscurile și să faci tot posibilul pentru a le preveni”.

Precizăm că în Republica Moldova au fost confirmate 12 cazuri de infectare cu COVID-19. În același timp, 27 de persoane sunt suspecte, iar  8158 se află sub supraveghere la domiciliu.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Danemarca preia șefia Consiliului UE. Vicepremiera pentru Integrare a R. Moldova: „Avem planuri mari”

Începând cu 1 iulie, Danemarca a preluat oficial președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene de la Polonia. În acest context, Ambasada Regatului Danemarcei în Republica Moldova a transmis un mesaj pe rețelele sociale.

„Uniunea Europeană și țările Europei se confruntă cu o nouă ordine internațională, marcată de incertitudine, competiție strategică și economică la nivel global și un nivel în creștere al conflictelor”, se arată în mesajul ambasadei.

Danemarca dă asigurări că va lucra pentru o „Uniune puternică și hotărâtă, care își asumă responsabilitatea pentru propria securitate și își consolidează competitivitatea”.

„Acest lucru impune ca UE să-și transforme declarațiile în acțiuni concrete și să facă față provocărilor actuale. Tranziția verde este esențială pentru construirea unei Europe mai sigure și mai competitive”, se mai menționează în comunicatul ambasadei.

În ajun, vicepremiera pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, a vorbit la Bruxelles, cu ambasadorul Carsten Grønbech-Jensen, reprezentantul permanent al Danemarcei la UE, despre agenda europeană a Republicii Moldova.

„Avem planuri mari și ambițioase pentru următoarea jumătate de an și ne propunem să avansăm cât mai mult în procesul de negocieri pentru aderare la UE. În parcursul său european, Moldova se bucură de prietenia și de tot sprijinul autorităților de la Copenhaga”, a menționat Cristina Gherasimov.

Președinția Consiliului Uniunii Europene este deținută prin rotație de fiecare stat membru al UE, timp de șase luni, și presupune coordonarea lucrărilor Consiliului, facilitarea negocierilor legislative și reprezentarea pozițiilor comune ale statelor membre.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: