PIERRE ALBOUY/AFP via Getty Images

Șeful OMS: Îndemn țările bogate să doneze vaccinuri anti-Covid în loc să imunizeze copiii

Statele bogate ar trebui să doneze vaccinuri împotriva coronavirusului țărilor sărace, în loc să vaccineze copiii. Declarația a fost făcută, pe 14 mai, de către directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat de BBC.

Capul OMS a subliniat că în prezent nu toate statele au acces la vaccinuri. Acesta a menționat că înțelege motivele pentru care unele state decid să imunizeze copiii, însă a adăugat: „Momentan, le îndemn să își revizuiască decizia”.

„În țările cu venituri joase și medii, rezervele de vaccinuri contra coronavirusului sunt insuficiente pentru imunizarea lucrătorilor medicali, iar spitalele sunt pline cu pacienți care au nevoie de ajutor imediat”, a subliniat Ghebreyesus.

Reacția vine după ce, săptămâna trecută, președintele SUA Joe Biden a declarat că adolescenții cu vârsta de la 12-15 ani trebuie imunizați cât mai curând posibil. De asemenea, liderul american a menționat că speră ca 70% dintre adulții din SUA să fie vaccinați cel puțin cu o doză de vaccin până pe 4 iulie, ziua când țara marchează Ziua Independenței.

Anterior, Canada a autorizat inocularea copiilor cu vârsta de 12-15 ani cu serul Pfizer. Provincia Alberta, unde sunt înregistrate cele mai multe infectări din țară, a început deja campania de imunizare.

În Elveția, de săptămâna trecută, s-a dat start programărilor pentru imunizarea minorilor de la 16 ani.

Până acum, SUA și China au administrat cele mai multe doze de vaccin anti-Covid. Urmează India, pe locul trei. În timp ce în Europa și America campaniile da imunizare sunt în toi, în câteva state din Africa nici măcar nu au început.

Platforma COVAX a fost elaborată pentru a susține statele sărace. 92 de țări s-au înscris pentru a primi donații de vaccinuri pentru imunizarea a 20% din populație, inclusiv Republica Moldova.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Seceta face ravagii în Ștefan Vodă. Culturile de porumb și floarea-soarelui, „grav afectate”: „Avem o situație critică”

Starea culturilor de grupa a doua – în special porumbul și floarea-soarelui – este una „critică”, a constatat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii, Vasile Șarban, în urma unei vizite efectuate pe terenurile agricole din raionul Ștefan Vodă. Potrivit oficialului, lipsa precipitațiilor și temperaturile ridicate din ultimele luni „au afectat grav culturile”, punând în pericol recolta din acest an.

Secretarul de stat a vizitat mai multe terenuri din satele Crocmaz, Cioburciu și Slobozia, unde a discutat cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă.

„Am venit astăzi în Ștefan Vodă pentru a vedea personal care este situația din teren și pentru a discuta cu fermierii despre dificultățile cu care se confruntă. Este clar că avem de-a face cu o situație critică”, a declarat Vasile Șarban.

Potrivit acestuia, deși în seara zilei precedente au fost înregistrate cantități reduse de ploaie, acestea nu au fost suficiente pentru a salva culturile.

„O bună parte a suprafețelor cultivate cu porumb este deja compromisă, iar în cazul florii-soarelui, plantele sunt într-o fază avansată de dezvoltare, cu calatidiile subdezvoltate, ceea ce afectează grav potențialul de producție. Dacă în perioada imediat următoare nu vor fi înregistrate precipitații semnificative, se așteaptă pierderi considerabile la ambele culturi”, susține oficialul.

Un exemplu relevant este gospodăria „Ecoalimentprim”, care administrează 1050 de hectare cultivate cu culturi de câmp. Fermierii de aici spun că au nevoie urgentă de investiții în sisteme moderne de irigație pentru a putea face față secetei.

De asemenea, din cauza secetei, sunt afectate și plantațiile de prun, chiar și pentru recolta deja diminuată în urma înghețurilor târzii din primăvară.

În context, Vasile Șarban a subliniat importanța accelerării proiectelor de reabilitare a infrastructurii de irigații și a aplicării tehnologiilor agricole adaptate noilor realități climatice.

„Fermierii încep să conștientizeze tot mai mult rolul esențial al acestor investiții, iar soluții precum tehnologia de conservare a solului No till, deși nu sunt miraculoase, oferă o anumită protecție culturilor în perioadele de secetă, menținând umiditatea în sol pentru o perioadă mai îndelungată. Dialogul cu fermierii, colectarea datelor privind pierderile și promovarea soluțiilor durabile vor rămâne priorități ale ministerului în gestionarea efectelor schimbărilor climatice asupra agriculturii naționale”, a subliniat secretarul de stat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: