Șeful poliției capitalei, chemat „la covor” de către CMC. Poliția: Legea nu ne obligă să oferim explicații
Full Article 4 minutes read

Șeful poliției capitalei, chemat „la covor” de către CMC. Poliția: Legea nu ne obligă să oferim explicații

Șeful Direcției de Poliție a municipiului Chișinău, Marin Garaz, a fost chemat la ședința Consiliului Municipal Chișinău (CMC) pentru a explica de ce au fost demontate corturile din “Orășelul schimbării”. Solicitarea vine din partea consilierului Partidului “ȘOR”, Serghei Burgudji. Contactați de NM, reprezentanții poliției capitalei au precizat că legea nu prevede explicații față de autoritățile municipale.

Consilierul Serghei Burgudji susține că demontarea corturilor din centrul capitalei încalcă drepturile fundamentale ale omului, iar oamenii legii ar trebui să ofere explicații în acest sens. 

„Noi solicităm ca pe ordinea de zi să fie introdusă explicația șefului Direcției de Poliție cu referire la ridicarea corturilor din “Orășelul schimbării”. Totodată, să anunțe motivele de ce au fost confiscate și deteriorate lucrurile personale ale oamenilor. Rog să fie supusă votului această întrebare. Consider că șeful interimar al Direcției de Poliție a municipiului Chișinău, Marin Garaz, care vine la ședințele CMC, ar putea să ne ofere explicații despre ce s-a întâmplat cu lucrurile personale ale protestatarilor, dar și de ce au fost încălcate drepturile fundamentale ale oamenilor,” a spus Burgudji.

Propunerea a fost susținută de președintele ședinței de astăzi, consilierul municipal din partea Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Andrei Năstase. 

„Profit de ocazia că am deținut funcția de ministru al Afacerilor Interne și vreau să vă spun că la o asemenea solicitare a Consiliului Municipal Chișinău ar fi fost prezent chiar Ministrul de Interne aici, pentru că democrația e de o importanță vitală pentru capitală și pentru întreaga țară. Dar voi supune votului propunerea dumneavoastră conștient de faptul că nu se va întâmpla nimic,” a declarat Năstase. 

Deși consilierii PL au fost contra, iar cei de la PAS s-au abținut să voteze, propunerea consilierului lui Serghei Burgudji a fost inclusă pe ordinea de zi cu majoritatea voturilor. 

NM a solicitat un comentariu de la ofițerul de presă al Direcției de Poliție a municipiului Chișinău, Natalia Stati, care ne-a spus că Marin Garaz nu va oferi explicații Consiliului Municipal. 

„În legea 320, articolul 23, scrie că atribuțiile Poliției sunt de a acorda sprijin autorităților publice locale în vederea desfășurării activității acestora, dar și participarea la consiliile şi comisiile create pe lângă autorităţile administraţiei publice locale în domeniul ordinii de drept, protecţiei drepturilor şi a libertăţilor omului. Respectiv, dacă se face comisie sau consiliu în domeniul ordinii publice, noi participăm însă legea nu ne obligă să oferim explicații CMC,” a subliniat Natalia Stati. 

***

Duminică, 16 octombrie,  în capitală, a avut loc o nouă manifestație a Partidului ȘOR, căreia i s-a alăturat și PACE, dar și reprezentanții Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. Protestatarii au instalat noi corturi la intersecția str. Mitropolit Bănulescu-Bodoni cu Ștefan cel Mare și Sfânt, însă acestea au fost demontate de poliție.

Președinta țării, Maia Sandu, a mulțumit poliției pentru intervenție. Și prim-ministra Natalia Gavrilița a venit cu o reacție. Șefa cabinetului de miniștri a dat asigurări că Guvernul respectă dreptul fiecărui cetățean de a-și exprima liber opiniile, însă nu va tolera destabilizarea situației în țară, care ar pune în pericol viața și sănătatea altor cetățeni.

Pe de altă parte, Amnesty International Moldova, Centrul de Politici și Reforme, Asociația Promo-LEX și Ambasada Drepturilor Omului (Human Rights Embassy) au semnat o declarație comună, prin care condamnă încălcarea dreptului la libertatea întrunirilor admisă de autoritățile publice.

Amintim că pe 11 octombrie, Maia Sandu a cerut Guvernului să schimbe temporar legislația din cauza protestelor Partidului ȘOR. Președintele Republicii Moldova a cerut cabinetului de miniștri să examineze modificarea temporară a legislației „care va permite Poliției să asigure ordinea publică”.

Ulterior, pe 13 octombrie, membrii CSE au dispus că desfășurarea întrunirilor cu blocarea benzilor de circulație, a arterelor de transport sau a căilor de acces și evacuare către instituțiile publice vor fi interzise în zilele lucrătoare. În zilele de odihnă, aceste întruniri vor putea fi desfășurate pe o perioadă de cel mult patru ore.

Pe 15 octombrie, ministra Afacerilor Interne Ana Revenco a promis intervenții „prompte” și „hotărâte” în cazul în care protestatarii nu vor respecta decizia CSE, care interzice desfășurarea întrunirilor cu blocarea benzilor de circulație, a arterelor de transport sau a căilor de acces și evacuare către instituțiile publice în zilele lucrătoare. „Securitatea nu poate fi negociată”, a precizat ministra.



x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: