Șeful SIS declară că sunt tentative de destabilizare a situaţiei în Moldova: „Monitorizăm pentru a nu admite o lovitură de stat”
Full Article 4 minutes read

Șeful SIS declară că sunt tentative de destabilizare a situaţiei în Moldova: „Monitorizăm pentru a nu admite o lovitură de stat”

Analizele efectuate de Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) constată existenţa unor indici de tentativă de destabilizare în ţară, a declarat şeful instituţiei Alexandru Musteaţa, în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova. Cu toate acestea, el afirmă că nu există temei de a întrerupe protestele care au loc în ultimele săptămâni, întrucât dreptul cetăţeanului de a protesta trebuie respectat.

„Sesizăm că avem şi tentative de destabilizare a situaţiei în ţară, pe plan politic. Se încearcă tot mai mult să se promoveze anumite idei şi anumite entităţi care au un scop de a distorsiona situaţia social-politică din ţară, astfel de a schimba şi guvernarea. Noi monitorizăm împreună cu colegii din poliţie de a nu admite o lovitură de stat, de a nu admite destabilizări, care ar duce la schimbarea prin violenţă a guvernării”, a menţionat Musteaţa, relatează trm.md.

Seful SIS a mai remarcat că la începutul protestelor, oamenii protestau paşnic, însă în ultima perioadă, în posesia manifestanţilor sunt depistate obiecte periculoase.

„Este dreptul cetăţeanului de a protesta, trebuie respectat. Dacă ne uităm în retrospectivă, în primele săptămâni cetăţeanul protesta şi pleca acasă. Apoi am început să vedem şi noi, şi poliţia, mai multe tentative de a destabiliza, de a avea altercaţii cu poliţia, de a provoca poliţia”, a precizat evul SIS.

Alexandru Musteaţa a enumerat şi riscurile de securitate pentru Republica Moldova, referindu-se în mod special la problema informaţională. În opinia sa, aceasta a luat „turaţii noi”, iar tot mai multe ştiri false sunt promovate.

„Chiar dacă se întreprind acţiuni, spaţiul informaţional este invadat de informaţii false care au un scop – să distragă atenţia, să informeze greşit, să creeze panică în societate”, a precizat Alexandru Musteaţa.

***

Începând cu 18 septembrie, Partidul „ȘOR” desfășoară proteste în centrul Chișinăului. Formațiunea politică, condusă de deputatul cercetat penal pentru acte de corupție Ilan Șor, solicită demisia președintei țării și a actualei guvernări. Anterior, manifestației s-a alăturat atât reprezentanții Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, cât și liderul Partidului Acasă Construim Europa Gheorghe Cavcaliuc.

Pe 6 noiembrie, în capitală s-a desfășurat a opta duminică de proteste. În urma manifestației, Poliția a anunțat că în cadrul acesteia s-au atestat o serie de provocări la adresa structurilor de forță și acțiuni cu scop de destabilizare, fiind forțat cordonul Poliției, iar protestatarii aplicând forța fizică asupra oamenilor legii.

Totodată, oamenii legii au declarat că au fost depistate în mulțime persoane care instigau la dezordine și periclitarea securității publice, persoane sub influența alcoolului, cu comportament dubios, cu antecedente penale și cu obiecte periculoase la ele. Prin urmare, 65 de persoane cu comportament dubios au fost conduse la sediile Poliției pentru identificare și documentare, printre care și 4 minori.

La sfârșitul lunii octombrie, în cadrul unei investigații efectuate de Rise Moldova se menționa că protestele din centrul orașului Chișinău, organizate de partidul „ȘOR”, sunt gestionate de un grup de ofițeri FSB, conduși de generalul Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Federaţiei Ruse. Reprezentanții Partidului, la rândul lor, au declarat că singurii lor stăpâni „sunt cetățenii Republicii Moldova”, iar investigația jurnalistică ar fi bazată pe insinuări.

Recent, ministra Afacerilor Interne Ana Revenco a declarat că Republica Moldova înregistrează o realitate conform căreia provocările vor crește în intensitate. În cadrul unui interviu pentru presa din România, oficialul moldovean a spus că în spatele protestelor din țară stau „penalii fugari” și Moscova, iar „miza este destabilizarea Republicii Moldova pentru a obține o țară slăbită și a o folosi drept monedă de negociere în spațiul european”.

Pe 4 noiembrie au avut loc percheziții la reprezentanții Partidului „ȘOR”. Procurorii anunțau că perchezițiile s-au desfășurat într-un dosar privind pregătirea dezordinilor în masă, în perioada 18 septembrie și 16 octombrie 2022. Se menționa că acțiunile vizau inclusiv transportarea din diferite regiuni ale țării în Chișinău, a mai multor persoane, în special tineri cu o constituție atletică a corpului, printre care și anterior condamnați, instigați să comită noi infracțiuni și ilegalități.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: