Șeful statului, despre panglica roșie din toaleta școlii: „Da, au luat-o razna cu PR-ul și le dăm în cap pentru asta. Dar problema este”
Full Article 3 minutes read

Șeful statului, despre panglica roșie din toaleta școlii: „Da, au luat-o razna cu PR-ul și le dăm în cap pentru asta. Dar problema este”

Președintele Igor Dodon susține că nu știe cui i-a aparținut inițiativa de a inaugura cu fast blocul sanitar din gimnaziul din satul Hiliuți, raionul Râșcani, însă recunoaște că s-a întrecut măsura. Pe de altă parte, șeful statului a criticat foștii demnitari publici care nu au soluționat problema wc-urilor din școlile din sate. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 18 septembrie a platformei online „Președintele răspunde”.

Președintele Igor Dodon a atras atenția că lipsa blocurilor sanitare în instituțiile de învățământ din zonele rurale este o problemă actuală, iar, în opinia sa, „cei care au luat decizia să hotărască această problemă sunt bravo, eu chiar îi laud”.

„Hotărârea acestor probleme este un lucru bun și salut inițiativa. Dar să faci show din asta este o prostie totală. S-a dorit bine, nu știu cine a ieșit cu inițiativa asta. Să tai panglici prin…nu e cel mai bun. Dar nu trebuie să faci show din asta. Eu credeam că o parte a celor care critică și au fost la guvernare în ultimii 8-9 ani și erau mari „интеграторы. Самые большие демократы и евроинтеграторы” (adepți ai integrării în UE, NM), au fost miniștri ai Educației, viceminiștri, prim-miniștri. Dar de ce voi n-ați rezolvat problemele acestea când ați fost mari „integratori europeni”. În toată țara – de ce nu ați rezolvat? Vă ocupați de furtul miliardelor? De furatul banilor din grant-uri străine?”, a declarat Igor Dodon.

Potrivit șefului statului, în prezent, în 300-400 de școli din satele Republicii Moldova lipsesc blocurile sanitare moderne.

„Vă trebuiau 50-100 de mln de lei. De ce n-ați făcut-o? Iar acum le săriți în cap celor care se ocupă de asta. Da, au luat-o razna cu PR-ul și le dăm în cap pentru asta. Eu cred că ei au înțeles. Dar problema este”, a conchis Dodon.

Igor Dodon a salutat inițiativa ministrului Educației, Igor Șarov, care a publicat un Ordin prin care este interzis accesul străinilor în instituțiile de învățământ, precum și desfășurarea manifestărilor politice în incinta acestora.

Reacția vine după ce în satul Hiliuți, raionul Râșcani, s-a organizat o festivitate cu ocazia deschiderii wc-ului școlii din localitate: cu panglică roșie, cu pâine și sare și cu participarea primarului satului, a președintelui raionului și a deputatului PSRM, Vladimir Mizdrenco. Ulterior, imaginile de la eveniment au fost plasate pe internet.

Acest lucru a indignat-o pe Maia Bănărescu, Avocatul Poporului. Ea a condamnat politicienii care folosesc copiii pentru a-și promova imaginea: «Este revoltător și imoral. Copiii nu pot fi folosiți pentru a obține voturi sau like-uri».

Deschiderea wc-ului din localitate a fost pe larg discutată pe rețelele sociale. De notat că și socialiștii au fost de acord că în acest caz, s-a făcut exces în privința PR-ului.

Ministrul Educației Igor Șarov a declarat că este indignat de cele întâmplate și că a cerut Agenției Naționale pentru Sănătate Publică să inițieze pedepsirea contravențională a participanților.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: