facebook / Dodon Igor

„Este strigător la cer! Wc-ul este un muzeu?”. Ministrul Educației cere pedepsirea contravențională a oficialilor care au inaugurat o toaletă

Ministrul Educației Igor Șarov a criticat dur gestul primarului satului Hiliuți, a președintelui raionului Rîșcani, a deputatului PSRM Vladimir Mizdrenco și a directoarei gimnaziului unde acum două zile a fost inaugurată, cu fast, o toaletă. În cadrul ediției din 17 septembrie a emisiunii „Puterea a patra” de la N4, Șarov a declarat că nu va permite niciun fel de propagandă electorală în școli.

Ministrul Educației s-a arătat indignat de gestul oficialilor și a precizat că a cerut ca aceștia să fie trași la răspundere.

„Prima mea impresie a fost de revoltare. Sunt profund revoltat, chiar dacă încerc să găsesc anumite explicații, deocamdată nu le pot găsi. Pentru mine lucrurile sunt clare. Ca urmare a acesteia, am semnat un Ordin privind interzicerea accesului persoanelor străine în instituțiile de învățământ. Am făcut o sesizare la Agenția pentru Sănătate Publică și am cerut pedepsirea contravențională. Am telefonat organele locale de specialitate. Este revoltător. Este strigător la cer și vom curma orice acțiune de acest gen.

Igor Șarov a mai spus că, în calitate de ministru al Educației, nu va permite niciun fel de propagandă electorală în incinta școlilor.

„Lăsați școala în pace! Lăsați profesorii în pace! Eu nu voi permite”, a completat Șarov.

Ministrul Educației a atras atenția că gestul oficialilor respectivi constituie o încălcare flagrantă a deciziilor Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică.

„Aici nu pot exista două opinii. Nu înțeleg cât de cinic poți fi să pui o panglică roșie ținută de doi copii și patru persoane și se înghesuie, cine primul va tăia panglica. Este o sfidare. Ce facem noi? Wc-ul este un muzeu? (…) Și când vorbim de școli sau grădinițe, trebuie să ne dăm seama cui datorăm acest lucru. Și dacă se investește într-un wc, sunt banii noștri, ai contribuabililor”, a atras atenția  Șarov.

Șeful de la Educație a precizat că, potrivit celor mai recente date de care dispune, au fost confirmați pozitiv cu noul coronavirus 190 de elevi, iar alți 5653 sunt în autoizolare. De asemenea, s-au infectat 209 cadre didactice, iar alte 288 sunt în autoizolare. În ceea ce privește grădinițele, 158 de copii sunt în izolare, iar 40 de cadre didactice au fost testate pozitiv cu COVID-19.

De asemenea, ministrul Educației a declarat că vacanța de toamnă a elevilor ar putea fi prelungită până pe 3 noiembrie, din cauza desfășurării scrutinului prezidențial în multe dintre școli. Anterior, cu această inițiativă a venit și candidatul formațiunii „Partidul Nostru” la alegerile prezidențiale, Renato Usatîi.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: